Het is een druilerige, donkere novemberavond wanneer we dwars over de Wallen naar ons restaurant aan de Zeedijk lopen. Wat een chaos, wat een kermis. (En die erotische winkels met hun etalages!) Mijn man en ik lopen hier samen met twee Amerikanen van eind 60. Wij vinden dit al een heftige boel, kun je nagaan wat onze gasten ervan vinden. Ze genieten!

Het is een bijzondere avond. Want dit zijn Jeff Krug en zijn vrouw. Jeff is al ruim anderhalf jaar mijn coach en aangezien hij in de buurt van Chicago woont, hebben we elkaar alleen maar gezien via Skype en nog niet eerder in real life. Tot nu dus. Jeff en zijn vrouw zijn een paar dagen in Amsterdam, deze kans wil ik echt niet laten liggen, dus daar zijn we, dwars door alle verkeerschaos en het slechte weer heen.

Zo’n anderhalf jaar geleden zijn we met elkaar in contact gebracht. Ik weet nog dat ik het heel spannend vond: spreek en versta ik wel genoeg Engels, zou deze man mij echt kunnen helpen vanaf de andere kant van de wereld, zou dit de investering wel waard zijn?

Wat mij over de streep trok? De problemen die ik had met werkdruk: ik was met zoveel dingen tegelijk bezig en op zo’n chaotische manier. Dat zat niet alleen mijn resultaten in de weg, ook voelde ik me vaak gestrest, wat zich bij mij altijd uit in slecht slapen. Niet leuk.

Jeff geeft al meer dan 25 jaar advies aan ondernemers over deze onderwerpen. De foto op zijn website met cowboyhoed gaf de doorslag. Ik ging het proberen.

Ik heb veel van Jeff geleerd en vind het leuk zijn lessen weer aan jou door te geven.

3 Van zijn gouden tips zijn:

  1. Wat wil je zelf het liefst? Eens in de zoveel keer kwam ik weer met dezelfde vraag: wat zal ik aanbieden, wat is het beste om te doen? Het antwoord van Jeff was dan: wat doe je het liefst? Dat weet ik wel, maar op duistere wijze dwaal ik daar steeds weer vanaf. In mijn trainingen stel ik deze vraag ook vaak: waar doe je het voor, waarom doe je wat je doet? Dat is belangrijk om te weten. Als je doet wat bij je past haal je het meeste plezier uit je werk (en aangezien werken veel tijd kost is het heel slim om ervan te kunnen genieten). Ook helpt het je om door te zetten, tegenslagen te overwinnen. Want tegenslagen komen toch wel, de vraag is alleen of je je daardoor uit het veld laat slaan of niet.
  2. Gebruik je agenda voor al je taken en plannen. Zet alles wat je moet doen in je agenda en gebruik geen andere planningstools. Dat geeft overzicht. Als je je taken in je agenda zet verdwijnen ze uit je hoofd. Ze komen weer oppoppen op het moment dat dat nodig is. Als je al je taken in je agenda zet kom je er ook snel achter wanneer je in tijdproblemen raakt. Ach, zo logisch allemaal. En ik denk dat ik het ook al eens eerder hoorde. Maar het gaat niet om wat je weet, het gaat om wat je doet. Ook bij werkdruk en tijdsbesteding.
  3. Reserveer 2 keer zoveel tijd in je agenda dan je verwacht nodig te hebben. Ik ben nogal optimistisch als het gaat over hoe snel ik werk. Het verdubbelen van de tijd die ik nodig denk te hebben helpt (maar nog steeds heb ik regelmatig meer tijd nodig). Het is in ieder geval een stuk realistischer dan mijn eerste ingeving.

Doordat Jeff me zo lang heeft gecoacht is het gelukt om van deze tips echte gewoontes te maken. Ik ervaar veel meer controle en rust en er komt meer uit mijn handen dan hiervoor. Grappig hoe dat werkt.

Nu ben ik benieuwd naar jouw situatie. Ik kom zo vaak tegen dat mijn klanten stress en spanning ervaren door hoge werkdruk. Met alle nadelige gevolgen van dien: afspraken vergeten, toezeggingen niet nakomen, je heel vaak gespannen voelen (zere nek, rug, hoofdpijn, wakker liggen etc.). Niet in control zijn. Werk mee naar huis nemen, al dan niet in je hoofd.

Ik heb nog zo ontzettend veel meer tips en ideeën dan die je hierboven leest. Zou je het interessant vinden als ik daarover een beknopte online training maak? Een training die er, in combinatie met een gesprek bijvoorbeeld, voor zorgt dat je je controle terugkrijgt. Meer voor elkaar krijgt. En die je helpt om met ontspanning te werken en tevreden te zijn over jouw eigen inspanningen.

Ik ben er nog niet uit of het de moeite waard is om deze training te maken. Je helpt me enorm door onderstaande vragen te beantwoorden (via een reactie onder deze blog):

  • Zou je interesse hebben in een online werkdruk training van De Succesvolle Ambtenaar? Een online training volg je vanachter jouw eigen computer. Waar en wanneer je wil.
  • Wat zou er minimaal in de training moeten zitten wil je het de moeite waard vinden?
  • Zou er een individueel coachgesprek bij moeten zitten?
  • Welke investering zou het je waard zijn als je zelf zou betalen?
  • En welke investering is er mogelijk vanuit jouw organisatie? (als je dit niet weet dan sla je deze vraag gewoon over).

Alvast hartelijk bedankt voor jouw reactie en ja, het schrijven van deze blog duurde precies twee keer zo lang als ik verwacht had.

Op een stralende overheid!

 

Ester

PS: ik bied ook een incompany masterclass “Van werkdruk naar werkgeluk” aan. Is dit interessant voor jouw team, afdeling of organisatie dan hoor ik dat graag via een mail naar ester@caseon.nl. Mijn trainingen staan bekend als zeer toepasbaar en no-nonsens. Na deze masterclass van 4 uur bespaar je wekelijks 4 uur tijd.