Aan de verkeersborden in Egypte is echt geen touw vast te knopen. Terwijl ik lekker in de bus zit en naar buiten kijk, vraag ik me af of reizen zonder gids mogelijk zou zijn in dit land (misschien met Google Maps?). Ik zou het zelf in ieder geval niet aandurven.

Ineens herinner ik me weer een app van jaren geleden, Duolingo. Je kunt er allerlei talen mee leren. Ook Arabisch? 

Tot mijn blije verrassing zie ik dat Duolingo Arabisch aanbiedt en ik besluit het te proberen. 

Wat een uitdaging! Ik blonk nooit uit in talen, maar weet me inmiddels prima te redden in het Engels (en een beetje Duits en Frans). Misschien lukt het me. 

Het schiet niet op, hoewel ik wel steeds verder kom (de app zit echt tof in elkaar). 

Als ik er een paar weken dagelijks wat tijd aan besteed komt dat verraderlijke stemmetje opzetten: “heeft het wel nut om dit te leren. Wat ga je ermee doen? Dit gaat je toch nooit lukken.” In allerlei varianten. 

De energie gaat er helemaal uit als ik in een podcast hoor dat Arabisch een oude taal is en nergens wordt gesproken. Overal zijn eigen dialecten, zoals bijvoorbeeld het Egyptisch dialect. 

Ik ga er nog even mee door, maar ik weet steeds eigenlijk wel: dit ga ik niet afmaken. En als zo’n gedachte eenmaal in je hoofd zit, dan houdt het snel op. 

Inmiddels heb ik genoeg zelfkennis om te weten dat het voor mij belangrijk is dat dingen waar ik veel tijd aan besteed nuttig zijn. 

Dat geldt zeker voor het lezen van managementboeken en het volgen van trainingen. Ik doe dat beiden veel en graag en daarbij selecteer ik altijd op nut. Kan ik er wat mee (liefst meteen). 

Uiteraard voer ik dat ook door in mijn eigen trainingen, presentaties en programma’s. Het moet passen bij de deelnemers (overheidsprofessionals) en hun helpen om met meer plezier en gemak grotere resultaten neer te zetten. 

Na ruim 25 jaar ervaring in en met overheidsorganisaties weet ik dat er voor de professionele groei van ambtenaren 4 dingen nodig zijn: 

  • Vakkennis, blijf je altijd ontwikkelen als expert.
  • Slim kiezen, waar besteed je je tijd aan. Ga er maar vanuit dat je nooit alles kun doen, dus kiezen moet je sowieso. Mijn advies: zelf achter het stuur gaan zitten en je niet laten leven door anderen.
  • Anderen meekrijgen op een prettige manier. Of het nu collega’s, managers, bestuurders of externen zijn. Je hebt altijd anderen nodig voor mooie resultaten. Je kunt maar beter weten hoe je dat op een prettige manier voor elkaar krijgt.
  • Politiek, bestuurlijke effectiviteit. Jouw werk bevindt zich in een politieke omgeving, dat is een gegeven. Politiek is een aparte wereld, het is meer dan de moeite waard om die te begrijpen. 

Met het ontwikkelen en bijhouden van vakkennis kan ik jou en je collega’s niet helpen. Met de andere drie onderwerpen wel. Neem gerust contact op via team@caseon.nl als je meer wilt weten over in-company mogelijkheden. 

PS: Ik heb lang geen programma gehad voor individuele inschrijvingen, maar ben daar nu weer volop mee bezig. Nog even geduld. 

Op een stralende overheid, 

 

Ester