Soms hoor je iemand, bloedserieus, wat zeggen dat je denkt: “Dat kan niet waar zijn!” Zo’n moment had ik afgelopen zomer, bij een barbecuefeest als afsluiting van een timmerdorp, waar mijn kinderen aan meededen. Een vader zei tegen me: “na je 40ste gaat het gewoon niet meer, dat leren. Het is helaas niet anders.” Verbaasd vroeg ik hem of hij dat echt meende. Zijn antwoord was “ja”, maar toen we verder praatten lag het gelukkig wel iets genuanceerder.
   
  Het zette me aan het denken. Want als je jezelf dit soort dingen aanpraat, dan betekent dat nogal wat. Waarom zou je iets gaan doen waarvan je al weet dat het niet gaat lukken? Je blokkeert en begint er niet aan.
   
  Mijn eigen ervaring en wat ik ervaar bij mijn klanten is gelukkig helemaal tegengesteld. Na je 40ste kun je leren als nooit tevoren. Maar je moet natuurlijk wel het gevoel hebben dat je iets hebt aan de nieuwe kennis en vaardigheden. Dat je het kunt toepassen. Het moet je helpen je doelen te bereiken.
   
  In november 2014 werd ik 40. Nog diezelfde week gaf ik bij mijn leidinggevende aan dat ik mijn baan bij de gemeente Alkmaar wilde opzeggen. Ik droomde al lange tijd van een eigen bedrijf en het voelde als nu of nooit (wat trouwens ook onzin is, maar dat terzijde). Een paar maanden later schreef ik Caseon in bij de KvK en ik had een bedrijf en geen werk meer.
   
  Dus…
   
  Ik ontdekte al snel dat ik veel had, kennis, vaardigheden en een heel waardevol netwerk. Maar ja, een bedrijf opbouwen, producten ontwikkelen en verkopen? Ik voelde al snel dat daar nog wel wat te leren viel (en ik zag dat ook terug op mijn zakelijke bankrekening). Al na een paar maanden ben ik in een businesscoachingsprogramma gestapt. En dat was zo fijn! Ik leerde in korte tijd ontzettend veel, werd echt uitgedaagd om te implementeren en ik kwam in een heerlijke groep terecht met gelijkgestemden. Mijn bedrijf begon direct beter te draaien.
   
  Inmiddels ben ik alweer jaren verder en ik leer nog altijd iedere dag bij. Lang verhaal kort: als ik had geloofd dat ik na mijn 40ste niet meer had kunnen leren, wat had dat dan voor mijn bedrijf betekend?
   
  Een oud-collega van mij zei me eens: er komt een moment dat je verandert van “jong en veelbelovend” in “ervaren”. En dat is maar goed ook. Om zin in je werk te houden is het zo belangrijk dat je je blijft ontwikkelen
   
  Heb jij ambities om meer succes te hebben als ambtenaar? Wil jij dat jouw projecten wél de eindstreep halen, zonder dat je harder hoeft te werken? Leer je graag en implementeer je ook echt? Dan is het evenement De Succesvolle Ambtenaar op donderdag 9 november in Leeuwarden echt iets voor jou. Het wordt georganiseerd door de Academie van Werken in Friesland en inschrijving staat open voor iedereen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
   
  Op een stralende overheid!