Maak deze zin af: als wij ons werk goed doen dan …

Als je bij de overheid werkt dan weet je dat prioriteiten stellen en kiezen (wat doen we niet) vaak heel lastig is. Steeds wisselende prioriteiten en almaar extra werk erbij staat heel hoog op de frustratielijst van overheidsprofessionals. 

Kort geleden was ik bij Ben Tiggelaar, MBA in 1 dag. 

Na afloop trok ik de stoute schoenen aan en stapte met klotsende oksels op Ben af met een vraag: “Ik hoorde je de vuistregel noemen: minder prioriteiten, meer succes. Ik snap dat dat werkt bij bedrijven. Maar bij de overheid, hoe zou dat daar kunnen werken? Daar wordt aan zoveel prioriteiten tegelijk gewerkt.” 

Zijn tip: beantwoord met je team deze vraag… De vraag die bovenaan dit bericht staat dus.

Als wij ons werk goed doen dan:

  • is onze stad een groene stad
  • is er geen armoede meer bij onze gezinnen
  • kopen wij transparant en kostenverantwoord in
  • weten de boeren in onze provincie waar ze aan toe zijn

Uiteindelijk weet iedereen: binnen de organisatie worden keuzes gemaakt. Middelen zijn beperkt. Kiezen moet. Als jij het niet doet, doet een ander het.

Maar hoe? Hoe doe je dat dan? Net zo lang “ja” zeggen tot het te druk is en dan vervolgens “gewoon nee” zeggen? Wie het eerst komt het eerst maalt?

Niet zo’n slimme strategie.

Een betere is deze: als je dé vraag hebt beantwoord kun je alles wat binnenkomt afwegen. In hoeverre draagt deze taak bij aan de gedroomde doelstelling? Doen we de goede dingen?

Nu nog even een maandelijks weegmoment inplannen, dan kun je de rest van de maand rustig werken aan de belangrijkste dingen.

Wat als jóuw team het werk goed doet? Dan …? Ben benieuwd. Mail je het me?

Natuurlijk heb ik de vraag ook voor mezelf/De Succesvolle Ambtenaar beantwoord. Als wij ons werk goed doen dan halen alle overheidsprofessionals tastbare resultaten en sluiten ze elke werkdag voldaan af (ten minste 4 sterren op een schaal tot 5).

Een belangrijke actie die daaraan bijdraagt is af en toe gratis online masterclasses verzorgen. De hoogste tijd om dat weer eens te gaan doen. Om te beginnen op 12 mei om 9.00 uur. Je kunt je vanaf volgende week (18 april) inschrijven. Houd je mailbox in de gaten.

Op een stralende overheid,

 

Ester Oude Nijhuis