De zomervakantie is inmiddels al in bijna heel Nederland begonnen. Dat merk je op je werk, er zijn minder overleggen en je dagen zijn minder vol. Ook als je zelf op vakantie gaat ben je waarschijnlijk toch een paar weken op kantoor in deze rustige tijd. Je kunt deze tijd besteden om alles weer een beetje te ordenen en op te ruimen.
   
  Maar de zomer is ook de beste tijd om te werken aan belangrijke relaties. De agenda’s van anderen zijn immers ook minder vol.
   
  Samen met Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging, heb ik onderstaand opiniestuk geschreven voor Binnenlands Bestuur. Ik deel het graag met jou als lezer van mijn berichten met het doel je ermee te kunnen inspireren.
   
  Aan het einde van dit bericht vind je ook een tof gratis aanbod, om jou te helpen bij het vergroten van je politiek-bestuurlijke sensitiviteit.
   
  OPINIESTUK
   

   Ambtenaar, investeer deze zomer in de wethouder
    
   In 314 gemeenten zijn inmiddels de nieuwe coalities gevormd en wethouders benoemd voor de komende 4 jaar (d.d. 4 juli 2018). Ambtenaren kijken reikhalzend uit naar dit moment, waarop ze weer vooruit kunnen. “Eindelijk, het circus is weer voorbij, we kunnen weer aan het werk”, heeft Ester Oude Nijhuis ambtenaren al vaak horen verzuchten. Van de nieuwe wethouder wordt verwacht dat hij meteen volle kracht vooruit gaat en het liefst gisteren al de eerste besluiten neemt.
    
   Maar is dat wel zo logisch en is het ook haalbaar? “Wethouder worden is een spannende beslissing”, stelt Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging. Wethouder zijn is een onzeker bestaan. De eerste wethouders zijn nu al gevallen. Daar zijn ze zich erg van bewust. En feit is, wethouders vallen zelden over grote complexe projecten. Het venijn zit hem vaak in de kleine dingen, de spreekwoordelijke bananenschil.
   Daarnaast blijkt het vaak lastig om een goed team te vormen als bestuurder en ambtenaar. Te vaak is er te weinig inleving en begrip voor elkaars positie of zelfs een gebrek aan vertrouwen. De wethouder die in de krant vertelt dat de ambtelijke organisatie een chaos is. Maar ook de ambtenaar die zich negatief uitlaat over zijn wethouder op verjaardagsfeestjes. Zo wordt het natuurlijk nooit wat.
    
   Ton Roerig en Ester Oude Nijhuis denken dat het beter kan en beter moet. De ambtenaar kan hierin een sleutelrol vervullen. Daar zijn wel drie voorwaarden voor nodig. Ten eerste een open houding, wees nieuwsgierig naar de nieuwe wethouder, zijn problemen en wensen. Ten tweede persoonlijk contact, investeer daarin bijvoorbeeld in de zomerperiode. Ten derde een beetje geduld. Marketeers weten dat er gemiddeld 7 tot 12 contactmomenten nodig zijn voor iemand koopt. Dat geldt ook voor bestuurders, die hebben tijd nodig om van jouw dossier te gaan houden en besluiten te nemen. Benut de zomermaanden goed en leg de basis voor 4 succesvolle jaren.

    
   Auteurs:
   Ester Oude Nijhuis is ambtenaren expert en eigenaar van het bureau De Succesvolle Ambtenaar.
   Ton Roerig is directeur van de Wethoudersvereniging en zelf twee keer wethouder geweest.
    
   WEBINAR
   P.S. Op 10 oktober a.s. verzorgen Ton Roerig en ik een gratis webinar voor iedere ambtelijke professional en manager die dicht tegen de politiek aan werkt. In dit webinar krijg je tips over ambtelijk-bestuurlijke samenwerking en je kunt al je vragen live stellen.
    
   Schrijf je hier in…