Als het goed is ben jij Ambtenaar. Dat is toch zo? Mag ik je vragen met me mee te denken?

De Succesvolle Ambtenaar heet mijn bedrijf. En mijn succesvolle, jaarlijkse evenement heet De Ambtenaren Groeidag.

En het is dankzij deze Ambtenaren Groeidag op 7 oktober jl. dat ik in grote verwarring ben. Kan dit nog wel, het woord Ambtenaar gebruiken?

Ik ben een overheidsfanaat. Al op jonge leeftijd las ik dikke pillen over ideale samenlevingen. Van schrijvers als Jan Terlouw, Thea Beckman en Evert Hartman. Ik smulde ervan.

Het is dan ook volkomen logisch dat ik Bestuurskunde ging studeren en Ambtenaar werd.

Sinds 5 jaar ben ik ondernemer en ik help Ambtenaren om meer voor elkaar te krijgen met hun werk. Meer resultaten, meer plezier, meer voldoening.

Ik ben zo blij dat ik in dit land woon, met deze overheid. Het is mijn persoonlijke missie dat Ambtenaren gaan staan voor hun vak, er trots op zijn en hun werk meer laten zien.

Dit is wat er gebeurt op de Ambtenaren Groeidag:

Eén van de sprekers is Erik van Wattingen, directeur bij de OVER-gemeenten. Erik heeft ter voorbereiding op zijn presentatie gegoogeld op “Ambtenaren zijn”. Moet je voor de grap eens doen. De eerste pagina resultaten in Google zijn misschien grappig, als je van dit soort humor houdt. En heftig.

Alexander Meijer, een andere spreker en interim gemeentesecretaris, vertelt dat hij het woord Ambtenaar niet gebruikt. Hij heeft het liever over “professional bij de overheid.”

Is het woord Ambtenaar besmet? Is het net zoals gastarbeider, vreemdeling, buitenlander, allochtoon, etc.? Woorden die heel politiek incorrect zijn geworden. Door de negatieve lading die deze woorden hebben. Ik heb dat even gegoogeld: nu zeggen we “inwoners met een migratie-achtergrond”.

Taal is zo sterk. Het maakt veel los.

Wat vind jij van het woord Ambtenaar? Gebruik je het als je over jezelf spreekt, of liever niet? Ik ben heel nieuwsgierig.