Ambtenaren Groeiprogramma 2023

Van werkdruk en sleuren naar topresultaten met plezier en gemak, in je eigen baan

HET IS NIET MEER MOGELIJK OM JE AAN TE MELDEN. IN MEI 2023 STARTEN WE MET NIEUWE INSCHRIJVINGEN.

Eindelijk is daar hét opleidingsprogramma, speciaal voor drukke ambtelijke professionals (beleidsmedewerkers, project- of programmamanagers) die zinvol willen bijdragen met hun baan. Voor de samenleving, de organisatie en voor zichzelf.

“Eindelijk grip op mijn werk en dagelijks mijn werkdag met voldoening afsluiten” – Bastiaan

“Beslissers en externen weten me te vinden, met als gevolg: besluiten komen er makkelijk door.” – Laura

“Ik was er niet op uit, maar nu is ineens mijn droombaan voor mij gecreëerd, gewoon binnen mijn eigen organisatie.” – Nathalie

Download hier de flyer die je aan je leidinggevende kunt geven

Beste ambtenaar (overheidsprofessional),

Kijk eens met een koele, eerlijke blik naar jouw werkresultaten:

 • Vraag je je regelmatig af wat je nou eigenlijk gedaan hebt op een dag?
 • Komen jouw voorstellen en stukken wel door procedures heen, maar moet ik je niet vragen HOE?
 • Heb je meer het idee te bewegen door een bad met stroop in plaats van in een lekkere flow?
 • Schaam je je wel eens voor de traagheid en het uitblijven van beslissingen en vraag je je af hoe je dít nu weer voor de buitenwereld moet uitleggen?

Je bent niet de enige.

De oorzaak hiervan ligt vaak in opgebouwde werkgewoonten, die in de huidige tijd niet meer werken.

De kans is groot dat je hetzelfde doet wat veel andere professionals doen. Die beginnen de dag met een volle agenda en volle mailbox. Deze bepalen onbedoeld vervolgens wat ze die dag doen, de volgende dag gaat het weer zo. Ze zijn heel hard aan het werk, vaak zelfs meer uren dan waar ze voor betaald worden.

De belangrijke werkacties blijven liggen en moeten regelmatig in de avonduren of het weekend gedaan worden.

Heb je anderen nodig, dan heb je het gedonder in de glazen. De ander (collega’s, MT, directie, bestuur, externen, regio) is ook druk, heeft zijn eigen prioriteiten en daar kom jij met je vraag of verzoek om een besluit. Het duurt daardoor zo lang voordat je resultaten bereikt. Heel frustrerend.

Op deze manier werken mag, je krijgt er waarschijnlijk geen problemen mee met je baas. Maar het hoeft niet. Als ik je zou vragen of deze manier van werken een bewuste keuze is of dat het gewoon zo is gekomen in de loop der jaren? Wat zou je dan zeggen?

Het probleem is, op deze manier bouw je niet aan je expertpositie en autoriteit. Het gevolg daarvan is dat jouw werkdagen er over een jaar, vijf jaar, tien jaar, nog steeds hetzelfde uitzien en dat je niet écht verder bent gekomen (zie je het hamstertje al rennen in het molentje?)

Het goede nieuws is dat je deze gewoontes zélf kunt aanpassen, je hoeft niet te wachten op wat dan ook buiten jezelf. YES!

Als je jouw gewoontes slim aanpast dan lijken jouw werkdagen meer hierop:

 • Er zit altijd vooruitgang in jouw projecten.
 • Je bent in control, weet heel goed wat er speelt en waar je jouw aandacht op moet richten.
 • Jouw expertise wordt steeds groter.
 • Dat zien anderen ook, waardoor er naar jou geluisterd wordt, de juiste besluiten (jouw voorstellen) worden sneller genomen.
 • Aan het einde van de dag ben je altijd tevreden over je dag en kun je volop genieten van je vrije tijd (overwerken in je vrije tijd is een uitzondering).

Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig dat je stap voor stap werkt áán je baan, in plaats van alleen maar erín. Steeds een stapje verder, zodat jouw expertise en jijzelf helemaal uit de verf komen.

Vanuit De Succesvolle Ambtenaar heb ik, samen met anderen, een visie ontwikkeld helemaal gericht op de ontwikkeling van professionals bij de overheid. Deze visie geeft antwoord op de vraag: welke stappen, welke gewoontes en welke (dagelijkse) acties zijn er precies nodig om (nog meer)  een succes van je werk te maken.

De Succesvolle-Ambtenaar-pijlers 

Om te beginnen: Je bent een expert, hebt een vak geleerd en werkt daar dagelijks aan. Je volgt cursussen, trainingen en bezoekt seminars om jouw vakkennis op peil te houden. Dat is belangrijk. De wereld verandert snel en het is belangrijk om bij te blijven.

Voor topresultaten, met plezier en gemak, is inhoudelijke expertise helaas niet genoeg. Dit is wat er nodig is:

 1. Anderen met gemak meekrijgen, omdat zij dat zelf willen, niet alleen vanwege jouw enthousiasme (heel vermoeiend).
 2. Zelf baas worden over jouw agenda, leven in plaats van geleefd worden.
 3. Simpele, werkende systemen, waar je op terug kunt vallen, zonder steeds een beroep te doen op je geheugen.
 4. Plezier beleven en begrip hebben voor de politiek en de organisatie waar je voor werkt. Je danst daar als het ware in mee.
 5. Jouw expertise en jezelf laten zien, waardoor positieve beslissingen, kansen & resultaten naar je toe komen.

Het Ambtenaren Groeiprogramma sluit hier helemaal op aan. Je volgt het programma een heel jaar, op een rustig tempo. Na dit jaar herken je je werk niet meer terug. Je hebt lol en plezier (met anderen), je werk voelt luchtig en leuk. Zoveel leuker ook om er met anderen over te praten. De resultaten volgen elkaar steeds op, zodat je vaak iets te vieren hebt.

12 MAANDEN AMBTENAREN GROEIPROGRAMMA

Programma van Ester Oude Nijhuis, oprichter van De Succesvolle Ambtenaar en toptrainer en coach voor de overheid.

Het programma is exclusief voor experts en professionals in dienst van de overheid, zoals beleidsmedewerkers, project- en programmamanagers.

Groei in je rol, neem de leiding, stop met lijden :-).

Merk dat er genoeg andere professionals zijn die net zo graag succesvol willen zijn bij de overheid als jij.

Kortom: topresultaten bereiken met plezier en gemak, zonder van baan te veranderen.

 

 

 

Moet ik dit wel NU doen?

Tijdens corona bleek dat we in Nederland 2 soorten beroepen hebben. Vitale beroepen moesten hoe dan ook doorgaan. Betekent dit dan dat andere banen niet belangrijk zijn?

In diezelfde tijd kwam de term bullshitbaan vaak terug in de media. Ook zo’n lelijke term.

Maar het zet je toch aan het denken, of niet?

Ik wéét dat jouw baan geen bullshitbaan is. Anders zou je dit niet lezen. Maar het zou kunnen, en dan ben je niet uniek, dat jij je soms wel afvraagt of je werk niet wat meer nut en zin zou kunnen hebben.

Omdat het gewoon niet opschiet.

Als je dit wel eens denkt, dan is NU het moment om het tij te keren. Jouw baan is te belangrijk om dit te laten voortmodderen. Of niet dan? Jouw baan heeft alles in zich om zo zinvol te worden als een baan maar zijn kan.

Hoor je jezelf wel eens zuchten en droom je soms over weggaan, een heel andere richting inslaan?

Dan is dit het moment dat je denkt:

Zo wil ik het niet langer. Het mót anders

Het kan anders!

Het goede nieuws is dat het anders kan zónder dat je een nieuwe baan hoeft te zoeken. Je kunt je blíjven inzetten voor het vakgebied waar je van houdt, maar dan met meer resultaten, meer ontspannen en plezier.

Petra – “Ik werk voor de gemeente Velsen en doe daar verschillende dingen. Mijn hoofdtaak is het beheer van digitale ruimtelijke plannen en het implementeren van de nieuwe omgevingswet. Veel werk, heel uitdagend. Wat ik daarnaast doe, en stiekem het leukste vind, is het opbouwen en samenwerken met een steeds groeiende groep kinderen en volwassenen die zwerfvuil opruimen in de gemeente.

Ik werk graag hard en goed, lever vaak sneller dan wordt verwacht en ik ben graag behulpzaam. Daar ging het mis. Ik miste resultaten, teamwork, vooruitgang en ontspanning in mijn werk. Ik was altijd druk, werkte echt te veel en was niet vaak tevreden. Van Ester leerde ik een andere, slimme manier van werken. Hoe krijg je anderen mee, hoe krijg je de leukste projecten en hoe kun je ook ontspannen en je uren binnen de perken houden. Het is me gelukt. Ik werk nu normale uren en werk met meer focus, slimmer en maak bewustere keuzes. Hierdoor lukt er meer en dat kan ik ook zien. Zoals de groep zwerfvuilopruimers die inmiddels is gegroeid naar 188. Een voorbeeld, zowel binnen als buiten de gemeente Velsen” (gemeente).

 

 • André – coördinator implementatie AVG – “Het is taaie materie, waar mijn collega’s eigenlijk geen zin in hebben, terwijl het zo belangrijk is! Nu krijg ik zoveel meer voor elkaar en ik voel grip, ik wéét wat ik aan het doen ben.” (provincie)
 • Ahmet – projectmanager gebiedsontwikkeling – “De training is een van de meest bruikbare die ik de laatste jaren heb gevolgd. Het heeft bij mij direct tot een verandering in mijn manier van werken gezorgd met veel meer werkplezier. Ik ga de Focusplanners blijvend gebruiken en wil er graag meteen 2 bij je bestellen!” (provincie)
 • Andriane – beleidsmedewerker sociaal domein – “Het programma overtrof mijn verwachtingen enorm! De energie, de interactie, maar ook het praktische. Ik heb net promotie gemaakt naar een senior functie en alles wat ik geleerd heb zorgt voor een vliegende start! Dit pakt niemand mij meer af.” (gemeente)
 • Marjan – programmamanager duurzaamheid – “De problemen waar ik aan werk zijn zo enorm, waardoor ik overweldigd raakte. Ook heb ik altijd veel anderen nodig, die druk zijn met hun eigen prioriteiten. Heel lastig allemaal. Met de hulp van Ester ben ik in control, heb ik overzicht en krijg ik veel meer voor elkaar. Fijn hoor!” (gemeente)

Voor alle professionals bij de overheid die óók met gemak en plezier grote resultaten willen neerzetten is er vanaf 1 januari 2023 het Ambtenaren Groeiprogramma, waarin alles samenkomt.

Het beste opleidingsconcept

In de afgelopen 8 jaar heb ik steeds gezocht naar de fijnste manier van leren als een groep uit heel Nederland komt. Bij elkaar komen op een locatie is uitstekend, maar heeft ook praktische bezwaren (reistijd, je móet kunnen op de dag, files, treinstakingen).

Een online vooraf opgenomen videotraining is top. Maar het daadwerkelijk volgen van de training vraagt veel discipline en het is soms erg lastig om te focussen, waardoor je er niet alles uithaalt.

Het Ambtenaren Groeiprogramma verzorg ik daarom online, maar je bent er live bij. Je kunt dus al je vragen kwijt, je hebt interactie met de anderen en jouw netwerk breidt zich uit.

Dit betekent dus geen reistijd en lekker meedoen vanaf de plek die jij fijn vindt. Het enige dat nodig is, is een internetverbinding en een laptop, tablet of smartphone.

En mócht je nou ineens toch een keer niet kunnen, dan is er altijd nog de opname, die een jaar beschikbaar blijft voor álle deelnemers. Dan kun je dus ook nog even rustig terugkijken als je dat wilt.

Alle live-sessies zijn heel energiek en duren 2 uur. Dat is prima te doen online.

 

Wat krijg je als je meedoet?

Kies voor het Ambtenaren Groeiprogramma 2023

Schrijf je vandaag nog in voor het programma:

 • Krijg toegang tot alle 10 live sessies in 2023 (deze zijn online en duren 2 uur).
 • Aan het einde van iedere sessie is er volop ruimte om je vragen voor te leggen.
  Garantie: iedere vraag wordt beantwoord.
 • Inclusief een simpel en praktisch maandelijks stappenplan om te implementeren.
 • Mijn persoonlijke feedback op jouw stappen (normaal alleen voor mijn VIP klanten mogelijk).
 • Opnames van de sessies.

Deze unieke BONUSSEN vallen rond Sinterklaas bij jou op de mat:

 • Dé Succesvolle Ambtenaar Focusplanner, per mail krijg je een link naar een heldere uitleg-video. Heel fijn om in het nieuwe jaar mee te beginnen!
 • Boek Beleid in de Praktijk. Daarbij krijg je een link naar een online les uit de succesvolle training Schrijf Betere Beleidsteksten. Zorg dat jouw stukken, mails en andere berichten gezien en begrepen worden. Dit is een bijdrage van Fransien Roovers van de Metris Groep.
 • Infographic, top-10 onmisbare vaardigheden van succesvolle ambtenaren, voor boven je bureau.
 • Checklist organisatie sensitiviteit.
 • Checklist politiek bestuurlijke sensitiviteit.

Even alle informatie op een rijtje:

Maandelijks een verdiepende online sessie, zodat je iedere maand je focus hebt op 1 van de 10 groeistappen, inclusief mastermind (9 keer) t.w.v. € 4.997,-
Zinvol samenwerken, dé 5 geheimen van samenwerkingsexpert Sharon Smit (dit is de 10e online live sessie) t.w.v. € 997,-
Bij iedere sessie krijg je een praktisch stappenplan t.w.v. € 500,-
Mijn persoonlijke feedback op jouw stappen t.w.v. € 1.000,-
Opnames van alle sessies (tot 12 maanden na afloop) t.w.v. € 950,-
BONUS focusplanner met direct aan de slag video’s t.w.v. € 995,-
BONUS boek en toelichtende video Fransien Roovers, Beleid in de Praktijk t.w.v. € 497,-
BONUS checklist organisatie sensitiviteit t.w.v. € 250,-
BONUS checklist politiek bestuurlijke sensitiviteit t.w.v. € 250,-
BONUS infographic Dé 10 vaardigheden van succesvolle ambtenaren t.w.v. € 250,-
Totaal € 10.686,- excl. btw

Dit alles krijg je nu voor een eenmalige lage introductieprijs van € 1.497,- excl. btw. Voor dit bedrag doe je het hele jaar mee en krijg je ALLE bonussen.

Dit is de enige keer dat we dit programma aanbieden voor dit lage bedrag, omdat het de eerste keer is dat we dit op deze manier doen.

Inschrijven kan tot en met 23 december 2022. Daarna sluiten de deuren.

Download hier de flyer die je aan je leidinggevende kunt geven

De onderwerpen van de live sessies

Jarenlange studie, werkervaring bij de overheid en het trainen en begeleiden van overheidsprofessionals heeft voor mij haarscherp gemaakt wat er nodig is om mooie resultaten te halen bij de overheid (naast vakkennis):

 • Goede keuzes maken en werken met slimme systemen (Focus met Voldoening).
 • Anderen meekrijgen (Adviseren met Impact).
 • Politieke en Organisatie Sensitiviteit.

Met het Ambtenaren Groeiprogramma haken we hier naadloos op aan. Ieder thema is een verdieping op 1 van de 3 pijlers.

Iedere maand (m.u.v. juli en augustus) gaan we aan de slag met 1 thema, zodat je je daar lekker op kunt focussen. De online sessies duren 2 uur en zijn altijd op maandagochtend, van 9 – 11 uur.

Dit zijn de onderwerpen:

 1. Slimme keuzes maken, waar ze je “ja” tegen, prioriteiten stellen. Je maakt slimme keuzes waar je echt achter staat en die je makkelijk uit kunt leggen.
 2. Een slim werksysteem in de praktijk, zo blijf je altijd proactief en rustig.
 3. Vooruit kijken, waar werk je naartoe. Maar ook: wat is er nodig om de doelen te halen.
 4. Anderen meekrijgen, waarom gaat het vaak mis of moeizaam? Een kijkje in het menselijk brein, waardoor je ineens heel duidelijk het gedrag van anderen (en jezelf) kunt duiden!
 5. Hoe maak je jouw boodschap helder, concreet en aantrekkelijk. Jouw vragen, mails, verzoeken worden snel begrepen, waardoor alles sneller gaat.
 6. Effectief vergaderen, hoe maak je je punt en maak je overleggen zinvoller, als deelnemer of als voorzitter. Jouw overlegtijd wordt veel effectiever, je verdoet geen tijd meer.
 7. Het maildieet, hoe krijg je je mailbox onder controle, in zo min mogelijk tijd.
 8. Hoe beweeg je je effectief in het systeem, organisatiesensitiviteit. Dans met de organisatie en bereik veel meer, voor jezelf, de organisatie en de samenleving.
 9. Optimale samenwerking met de politiek, hoe werkt dat? De politiek is niet langer een blackbox. Je begrijpt en doorziet de personen, de rollen en de acties. Heel verhelderend!
 10. Zinvol en efficiënt samenwerken met regio en andere partners (Sharon Smit).

De data in 2023 zijn: 9 jan, 6 feb, 6 mrt, 3 apr, 8 mei, 5 juni, 11 sept, 2 okt, 6 nov, 4 dec (van 9 – 11 uur).

Vragen?

Heb je vragen over het Ambtenaren Groeiprogramma? Schroom niet en stuur ons een mailberichtje via team@caseon.nl. We antwoorden altijd.

Je bent heel erg welkom om mee te doen!

Download hier de flyer die je aan je leidinggevende kunt geven