“Er is veel onrust onder medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zij vinden dat staatssecretaris Mark Harbers van Asielbeleid de dienst met een geloofwaardigheidsprobleem heeft opgezadeld door zijn plotselinge draai in het dossier Lili en Howick.” (nu.nl d.d. 15 september 2018)
   
  Wat een ongelooflijk complex dossier en zo vol met emoties. Kun je het dan als ambtenaar eigenlijk nog wel goed doen? Mij geeft het een heel ongemakkelijk gevoel, heb jij dat ook?
   
  Misschien iets minder heftig, en het komt niet in de landelijke pers, maar dit soort problemen doen zich ook bij gemeenten voor. Een paar voorbeelden van wat ik de laatste tijd ben tegengekomen.
   

 • Leidinggevenden die bijna niet meer naar een overleg met de wethouder durven. Ze weten dat ze na afloop met een hele waslijst nieuwe verzoeken en wijzigingen van standpunten naar buiten komen. Hoe moeten ze dat deze keer weer uitleggen aan hun medewerkers?
 • Laatst sprak ik een professional die op een zijspoor was gezet. Ze was contactpersoon voor ondernemers en de wethouder vond haar ongeschikt. Dit was tot een uitbarsting gekomen. De wethouder geloofde niet in haar en ze moest iets anders gaan zoeken.
 • Ik heb gezien dat een complete organisatie met een botte bijl gereorganiseerd werd nadat er een rancuneuze wethouder in het college terecht was gekomen. Natuurlijk kon hij dit er niet in zijn eentje doorheen krijgen, maar hij had zijn hulptroepen goed georganiseerd. Na de reorganisatie zat er nog 1 leidinggevende op zijn oorspronkelijke plaats. De rest had het veld moeten ruimen.
 • Ik hoorde een projectmanager klagen dat de wethouder allerlei afspraken over zijn project had gemaakt met externen, zonder hem daarbij te betrekken.
 • Een extern bureau moet een onafhankelijk onderzoek doen naar de mogelijkheid om een nieuwe supermarkt te laten vestigen. Alle uitslagen worden geaccepteerd, als het maar “ja” is…
 •  

   Mogelijk denk je: Ester je overdrijft, zoveel macht heeft een wethouder niet. Maar het kan ook zijn dat je 1 of meer van deze punten herkent, van dichtbij hebt meegemaakt of zelfs dat je er op dit moment mee worstelt.
    
   Ik vertel je waarschijnlijk niks nieuws als ik je zeg dat het ook heel anders kan. En het is gelukkig ook lang niet altijd kommer en kwel. Want ambtenaren en wethouders hebben elkaar keihard nodig om mooie resultaten te bereiken voor de samenleving. Bij een goede samenwerking is er zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld:
    

  • Ervoor zorgen dat een grote multinational rekening houdt met de belangen van inwoners en voorkomen dat de rekening van een groot energieproject in jouw regio terecht komt (ik heb dit zelf meegemaakt met het project Gasopslag Bergermeer. Dankjewel Rian van Dam voor de geweldige samenwerking!).
  • Een herinrichting van een centrumgebied waar de wethouder zorgt voor politieke steun en de ambtenaar zorg draagt voor de andere ambtenaren. En samen ga je in gesprek met ondernemers en inwoners en je maakt er een prachtig project van.
  •  

    Het is eigenlijk heel simpel. Goede samenwerking tussen politiek en het ambtelijk apparaat is goud waard.
     
    Maar hoe doe je dat dan, goed samenwerken?
     
    Op 10 oktober 2018 vraag ik Ton Roerig, voorzitter van de Wethoudersvereniging, het hemd van het lijf. Dit doe ik tijdens een online webinar om 13.30 uur. En jij kunt daar gratis bij zijn. Als je je inschrijft via onderstaande button krijg je een link waarmee je het webinar live vanachter jouw eigen computer kunt volgen. Je kunt hem dan ook nog eens al je vragen stellen.
     
    Let op: we doen dit maar 1 keer, dus maak je agenda vrij en ben erbij op 10 oktober! Schrijf je nu in en reserveer je plek!