Controle en voldoening uit je werk halen. Een tegenstelling of een voorwaarde?

Laat ik je een voorbeeld geven aan de hand van de situatie van M.. Zij heeft het online programma Maak en Realiseer jouw Ambtenaren Groeiplan gevolgd.

Nadat ze zich had aangemeld hadden we elkaar even aan de telefoon. Ik herinner het me nog goed, ik stond buiten in het zonnetje. Het was rustig in de stad, want Corona. De intelligente lockdown was nog maar net begonnen.

Waar liep M. tegenaan? Dit was haar antwoord toen ik ernaar vroeg:

“Ester, ik heb het zo druk. Nooit heb ik mijn werk af, ik kan met gemak mijn werkweek vol maken met 60 uur als ik zou willen. En dan is het nog niet af. Daarom ben ik regelmatig ’s avonds of in het weekend nog aan het werk. Maar dat wil ik helemaal niet. Ik heb ook een gezin en ik kom graag buiten in de natuur. Ik vind het belangrijk dat ik daar volop tijd aan besteed en ik doe dat ook. Maar ik voel me dan vaak lang niet zo ontspannen als ik zou willen. Altijd voel ik ergens nog dat werk in mijn nek hijgen. Kun je me helpen om me ontspannen te voelen zónder dat ik minder voor elkaar krijg?

M. werkt voor een provincie en aan een onderwerp dat haar enorm aan het hart gaat. Namelijk duurzaamheid. Je kunt je voorstellen dat M. impact wil, van betekenis wil zijn voor de samenleving.

Stapels werk, werkdruk, je nooit echt kunnen ontspannen. Het zijn kenmerken van de huidige tijd. Je komt het overal tegen.

Betekent dit dat je je er maar bij neer moet leggen? Misschien met wat ontspanningsoefeningen de spanning uit je lijf krijgen?

Ik denk het niet.

Je werkdruk managen, goede keuzes maken en zélf zorgen voor controle zijn tegenwoordig onmisbare vaardigheden voor professionals.

Helaas heeft bijna niemand deze vaardigheden op school geleerd (vooral degenen die naar school gingen vóór internet zoals ik). Toen we gingen werken hebben we onszelf vaak de ‘verkeerde’ gewoontes aangeleerd.

Hoe zien de goede gewoontes eruit?

Dit is hoe ik dat zie:

  1. Weet waar je heen beweegt, waar werk je naartoe? (doelen).
  2. Maak de juiste keuzes die ervoor zorgen dat je daar komt en zet alles in een overzichtelijk plan.
  3. Zorg dat je anderen meekrijgt.
  4. Voer het plan uit.

Met het online programma (inclusief persoonlijke begeleiding door mijzelf) Maak en Realiseer jouw Ambtenaren Groeiplan doorloop je deze stappen. Je leert hoe je ál jouw opdrachten en projecten kunt laten floreren. Nu en later.

Zonder dat je reistijd hebt, met vreemden in een zaal hoeft te zitten, een bepaalde datum hoeft vrij te maken, etc. Gewoon vanaf je eigen werkplek. En loop je in de toekomst tegen een specifiek probleem aan, dan volg je de les gewoon nog een keer. Ideaal!

Deze maand bied ik de online training met korting aan. Omdat het zomerreces is en dan heb je in de regel net even wat meer tijd.

Meer informatie en aanmelden vind je hier.

Hoe ging het verder met M.? Kort geleden mailde ze me dit:

“Nu ik mijn hoger doel bepaald heb, zet ik achter de acties op mijn actielijst een cijfer voor de mate waarin de actie bijdraagt aan mijn doel. Werkt als een trein! Helpt heel goed om het verschil tussen urgent en belangrijk beter te tackelen en de meeste tijd te besteden aan wat bijdraagt aan mijn doel. Misschien ook een handige tip voor anderen?

Overigens, ik heb XX gesproken zoals besproken. Heeft nu al tot een heel mooi voorlopig resultaat geleid, al is dat net iets anders dan vooraf bezien, maar wel een score 9 op bijdrage aan mijn doel, wat mij betreft!”

Dit wil ik ook, ik meld me aan!

 

Op een stralende overheid,

 

Ester