Ineens is het winter. Na anderhalf etmaal sneeuwval is alles wit. Door de harde wind ligt de sneeuw in hoge en lage bulten opgestapeld. Ook op de weg. Ligt er zo’n bult voor je auto, dan kun je wegrijden (bijna) wel vergeten. 

En wéér is het alle hens aan dek voor de overheid. De gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zijn aan zet om de wegen weer berijdbaar te maken. 

Maandagochtend 8 februari train ik (online) de vakbeheerders van de Buitendienst van de gemeente Velsen. Gladheidsbestrijding is de verantwoordelijkheid van 1 van deze personen. De meldingen stromen binnen. Ik besluit de training aan te passen en deels te verzetten. Deze situatie is wel erg uitzonderlijk. Het is niet anders. 

De situatie wás ook erg uitzonderlijk. Wie rekent er nog op zoveel winterse neerslag in Nederland (heel eerlijk, ik heb niet eens de winterbanden onder de auto laten zetten dit jaar).

Maar ook weer niet.

Wat is voor jou de laatste keer geweest dat je ineens al je aandacht aan iets moest geven wat je even daarvoor nog helemaal niet zag aankomen? 

Wéér nieuwe regelingen met spoed implementeren, handhaving van regels regelen, voorwaarden bepalen waaronder scholen open kunnen. Het houdt niet op en álles heeft spoed en is belangrijk. 

Ook onverwacht persoonlijk leed, ziek en zeer houdt je bezig. En heb je dit nou goed? Is daar iemand aan je stoelpoten aan het zagen? 

Twee weken geleden verzorgden wij de 1-daagse training aan overheidsmanagers. Dit is waar álle deelnemers tegenaan lopen. Te veel, te complex en te weinig regie. 

Hoe los je dat nou op? 

Een belangrijke tool om te bepalen wat je wel en niet doet is het Eisenhower kwadrant. Steven Covey gebruikt deze ook in zijn 7 eigenschappen van persoonlijk leiderschap. 

Je kunt alles wat je doet, al je taken, onderverdelen op basis van urgentie en belangrijkheid. 

De belangrijke-urgente taken moeten altijd, zo snel mogelijk gedaan worden. Dat zijn de crises. 

De belangrijke – niet-urgente taken leveren jou, je team en de organisatie het meeste voordeel op. Denk aan: vooruit plannen, visie schrijven, ervoor zorgen dat een medewerker die met pensioen gaat op tijd vervangen wordt, zodat hij zijn opvolger kan inwerken, denktijd en spartijd, werken aan goede relaties, etc. etc.

Laat je deze taken maar lang genoeg liggen, dan worden ze vanzelf urgent & belangrijk, de volgende crisis dient zich aan. 

Niet fijn. 

Heel eerlijk. Ik maak me hier ook schuldig aan. Bijvoorbeeld bij de organisatie van de 1-daagse training van 2 weken geleden. Ik bleef maar stil over deze training, omdat ik niet wist of het op locatie zou mogen en zo niet hoe dat dan moest online. Zouden er dan wel deelnemers komen. Etc. etc.

Het kwam toch goed. Uiteindelijk kozen we voor een hoogwaardige online oplossing (zowel technisch als inhoudelijk). De deelnemers waren erg enthousiast en heel blij met de dag. Die ze duidelijkheid en praktische adviezen opleverde. 

We werken met 7 successleutels, waaronder Focus en Delegeren. Deze leveren direct tijd op, tijd die je nodig hebt om de volgende crisis voor te zijn of te dempen. 

We hebben meteen een volgende datum geprikt waarop we de dag weer organiseren: maandag 31 mei. 

Via onderstaande link kun je er meer over lezen en je aanmelden. Je bent heel erg welkom (in de omgeving van Amsterdam óf via livestream. Gegarandeerd is het in beide gevallen energiek en heel waardevol). 

https://www.desuccesvolleambtenaar.nl/succesvol-leidinggeven-voor-overheidsmanagers/

 

Op een stralende overheid,

 

Ester