En weer zitten we er middenin. Waar we allemaal op hoopten dat dat niet zou gebeuren deze winter gebeurt toch, het coronavirus heeft ons opnieuw in zijn greep. 

Wat ik zojuist las in een mailtje van iemand met wie ik werk: “Ik moet weer erg wennen aan het volledig online werken, het is moeilijk om de knop wéér om te zetten. Het is toch weer een heftige overgang zo. Daar gáán we weer. Dit heeft zeker een negatieve weerslag op de voldoening die ik uit mijn werk haal.” 

Wat nu? 

Om voor mezelf een antwoord op die vraag te vinden ging ik in gesprek met een vriend. Iemand waarvan ik weet dat hij me:

  1. niet de put in praat
  2. slimme dingen zegt
  3. sommige dingen net even van een andere kant bekijkt dan ik, maar niet alle dingen 

Een goed idee, ik voelde me stukken lichter toen ik weer naar huis liep na een ‘consult’ van anderhalf uur. Wellicht heb jij er ook iets aan. 

Met een vers kopje thee in de hand, gezeten aan een formicatafel, vertelde hij deze anekdote aan het begin van het gesprek. 

“Vlak voor de eerste lockdown, in februari 2020, werd langzaam aan duidelijk dat er een grote dreiging op ons afkwam. De eerste besmettingen waren gemeld in Italië en de gevolgen waren groot. Heel eng allemaal. 

Ik herinner me dat ik toen op een gegeven moment op de radio een interview hoorde met een Duitse journalist die jaren gevangen had gezeten bij een groep terroristen. Ver weg in Azië. Een uitzichtloze situatie en zeer bedreigend. Elk moment kon de sfeer omslaan en dat kon betekenen dat je laatste uur geslagen had. 

De interviewer vroeg wat de journalist de luisteraar, die geconfronteerd wordt met een langdurige crisis, zou adviseren. Op basis van zijn ervaring met een ultieme, jarenlange crisissituatie. 

Ik spitste mijn oren” zei mijn vriend. “Het paste helemaal in de dreiging in de wereld die ik op dat moment ervaarde. De hele wereld. 

Dé nummer 1 tip, die ik direct heel serieus heb toegepast, was: blijf bezig. Blijf actief, blijf bezig en blijf je richten op nuttige doelen. Richt je op wat je toch nog kunt doen, ondanks alle ellende. Ga vooral NIET wachten tot het voorbij is. De journalist had medegevangenen die voor die strategie kozen volledig zien instorten”.

Mijn vriend zelf heeft dit advies heel letterlijk opgevolgd, zowel professioneel als privé. (Hij is 30 kg afgevallen in coronatijd, omgekeerde coronakilo’s!)

Hoe lastig en vervelend ook, we kunnen niet anders. Er is geen alternatief. 

Niet wachten en in de actie. Ik raad het jou aan en doe het zelf natuurlijk ook. Welke kleine actie kan ik doen om jou verder te helpen? 

Vorig jaar heb ik tijdens de lockdown wekelijks inspirerende nieuwsbrieven gestuurd, die door velen erg gewaardeerd werden. 

Nu wil ik iets anders doen. 

Ik heb al een gratis training aangekondigd, die gaat over werkdruk en omgaan met overvolle agenda’s en nooit stoppende werkvoorraden. Deze training gaat vooral óók over werkplezier. 

Trots zijn op jezelf en je collega’s. Op wat er allemaal wel lukt. Jouw werk doet er namelijk heel erg toe! 

Om jou te inspireren en de winter toch nog lekker door te komen ga ik aanstaande vrijdag (26 november) live op LinkedIn. Om 9.00 uur. Je krijgt in een minuut of 30 absoluut een energieboost. Ik ga een strategie met je delen die zowel simpel als effectief is. 100% garantie dat je beter in je vel gaat zitten als je deze strategie toepast. 

Maar… ik vind het spannend, want ik heb dit zo nog nooit gedaan. Uiteraard gaan we vooraf volop testen en proberen. Maar toch. 

Wil je erbij zijn? Dan is dit wat je vrijdag 26 november om 9.00 uur doet:

  • Iedereen kan de live video volgen, dus ook als je (nog) geen LinkedIn connectie met mij hebt.
  • Zorg dat je even voor 9.00 uur LinkedIn opent.
  • Ga naar Ester Oude Nijhuis.
  • Als de livestream start zie je dat vanzelf.

Omdat het allemaal nog erg nieuw is voor mij, is feedback heel erg welkom. Zou je me een mailtje willen sturen als je de live video (live of na afloop) zag? Als je er kort in zet of de video technisch en inhoudelijk goed te volgen was, dan ben ik daar heel blij mee. De mail kan naar ester@caseon.nl.

Zie ik je vrijdag (nou ja, ik bedoel, zie jij mij a.s. vrijdag)? 

Hou je taai!

Op een stralende overheid,

 

Ester