Tom Middendorp is generaal buiten dienst en voormalig commandant der Strijdkrachten (dit is Defensie’s hoogste militair, hij was dit tijdens de missies in Afghanistan). Het spreekt voor zich dat hij verstand heeft van leiding geven in crisistijd.  

Daarover zegt hij hele zinnige dingen. Ik deel graag mijn interpretatie daarvan met jou.  

De crisismaatregelen zijn inmiddels al 3 weken van kracht. Het nieuwe is er nu wel vanaf, voor jou ook? Ook weten we inmiddels dat de maatregelen voorlopig niet stoppen. Je werkt nog thuis tot ten minste 28 april, maar de kans is groot dat dat langer wordt. 

Hoe ben je eronder? Vliegt het je aan of gaat het eigenlijk wel lekker? 

Merk je dat je werk “een beetje opdroogt”? Er vallen veel overleggen uit nu, betekent dit dat je meer tijd hebt om na te denken? Kom je beter tot de kern met je werk? Het is een unieke tijd in dat opzicht. Vergeet vooral niet om de inzichten die je nu hebt op te schrijven. Straks zit je weer in de drukte en ben je het zomaar weer kwijt. 

Over leiderschap in crisistijd. Ik pik daar graag drie punten uit, die ik dhr. Middendorp heb horen zeggen.

  1. Organiseer een goed team om je heen, je kunt niet alles zelf.
  2. Verminder stress, blijf kalm. Zorg goed voor jezelf.
  3. Probeer zo snel mogelijk van reactief naar proactief te worden.

Als professional bij de overheid heb je veel vrijheid in je werk. Je bepaalt voor een groot deel het “hoe” in je werk. Geldt dat ook voor jou? Dan is persoonlijk leiderschap essentieel als je goede resultaten wil bereiken. 

Als ik de punten over leiderschap doortrek in persoonlijk leiderschap in deze tijd, dan zie ik het volgende: 

  1. Werk bewust aan het behoud van goede relaties (of verbeter ze).
  2. Maak gezonde keuzes (voeding, beweging, slaap, kijk weinig nieuws, dat soort dingen).
  3. Kijk vooruit. Wat verwacht je dat er straks gaat gebeuren? Wat wil je dat er gaat gebeuren? 

Als je iedere dag tijd inruimt voor deze 3 punten, dan kom je deze thuiswerktijd absoluut beter door. (Mits je gezond blijft natuurlijk, dat willen we allemaal natuurlijk in de eerste plaats.) 

Voel jij je onrustig in deze tijd? Dan ben je zeker niet de enige. Misschien ben je toe aan verandering in je werk. Je wil meer voor elkaar krijgen straks, of een groeistap maken binnen de overheid (horizontaal of verticaal). 

Ik heb nagedacht over hoe ik je daarmee zou kunnen helpen, juist nu. 

Ambtenaren helpen topresultaten te bereiken en met veel plezier hun werk te laten doen, dat is wat ik al jaren doe. Ik zie steeds het verschil tussen vastlopen en opbloeien. Dat is voor iedereen mogelijk. 

Een online programma, in combinatie met persoonlijk contact (via telefoon of video), om jou daarmee verder te helpen, het ligt al heel lang in de planning. 

Wat maakt nou hét verschil tussen stilstand en groei? 
 
Dat is: weten wat je écht wil, een perfect passend maatwerk plan & onoverwinnelijk worden in de uitvoering van dat plan. 

Het is precies dat wat ik voor jou mogelijk maak met “Maak en realiseer jouw Ambtenaren Groeiplan.”  

Je kunt er alles over lezen via onderstaande link…

www.desuccesvolleambtenaar.nl/ambtenarengroeiplan

Het mooie is dat ik je nu een heerlijke, dikke korting aanbied op de prijs, omdat het een BETA-versie is. Je kunt niet meteen vandaag beginnen, want de training wordt nog opgenomen, vanaf 21 april – 14 mei. Als BETA-deelnemer kun je daar dan wel weer live bij zijn (vanachter jouw computer). 

Meld je wel aan vóór vrijdag 10 april 17.00 uur, daarna sluiten de deuren voor deze training voorlopig weer. En deze korting komt nooit meer terug. 

Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw reactie en vragen. Stel ze gerust. 

 

Op een stralende overheid!

 

Ester