Vorige week, op Valentijnsdag, gaf ik een presentatie bij het Young Professional Netwerk van de Vereniging Sport en Gemeenten. Het was heel inspirerend om met deze jonge mensen te spreken over hoe ze meer resultaten kunnen bereiken met hun werk. Stuk voor stuk waren ze ambitieus en ze wilden heel graag het verschil maken in hun werk.
   
  En wat denk je Jolanda, wat vinden ze het lastigst in hun werk?
   

 • Om de organisatie, hun collega’s vooral, mee te krijgen. Het is niet zo ingewikkeld om mooie ideeën en waardevolle plannen uit de buitenwereld te krijgen. Maar dan, hoe krijg je het door de organisatie heen.
 •  

 • De eindeloze hoeveelheid nieuwe vragen en verzoeken die er bijna wekelijks op ze afkomt. Takenlijsten worden alleen maar langer, hoe hard je ook werkt, nooit korter.
 •  

   Mijn vraag aan jou is: herken jij deze twee frustraties? Heb jij deze ook, of heb je een mooie manier gevonden om met deze beide zaken om te gaan? Een manier die ervoor zorgt dat je anderen makkelijk meekrijgt en jouw dossiers sneller door de organisatie krijgt dan in jouw omgeving gebruikelijk is?
    
   Ik vraag je dit, omdat ik vaak professionals van alle leeftijden bij de overheid spreek. En de problemen die ik hoor zijn vaak identiek aan die van deze jonge groep. Sommige mensen leggen zich erbij neer. Maar anderen gelukkig niet. En dat is goed, want je hoeft dit ook helemaal niet te accepteren. Anderen meekrijgen en goed presteren in je werk: het zijn vaardigheden die je gewoon kunt leren. En het zijn geen aangeboren vaardigheden, het is heel normaal dat je dit niet zomaar kunt. Hóe je goed kunt werken, je leert het niet op school of universiteit.
    
   Graag geef ik je deze tip, helemaal passend bij het thema van Valentijnsdag. Als je anderen mee wilt krijgen, je wilt dat ze je helpen, of dat ze een bepaald besluit nemen, denk dan aan de metafoor van de liefdesrelatie. Bij een eerste date begin je ook niet meteen over een trouwdatum of de namen van je toekomstige kinderen. Je neemt de tijd om samen iets op te bouwen en pas later komen dit soort onderwerpen op tafel. Zo is het ook met professionele relaties. Als een ander jouw dossier niet kent vraag dan niet meteen te veel. Zorg dat de ander de tijd krijgt om aan jouw dossier te wennen en er een relatie mee op te bouwen en leg daarna pas een voorstel voor ter besluitvorming.
    
   Hoe je dat doet? Door regelmatig wat te vertellen of, beter nog, vragen te stellen aan de ander over jouw onderwerp. Zodat de ander het leert kennen, leuk vinden en vertrouwen. De Know-Like-Trust factor noemen marketeers dat. Als je bij de overheid werkt is het zó belangrijk hier rekening mee te houden. Begin op tijd met contact zoeken, wacht niet tot je helemaal klaar bent. Lukt het je om hier dagelijks wat tijd aan te besteden, dan ga je heel veel meer voor elkaar krijgen.
    
   Op een stralende overheid,