Terwijl ik dit bericht voor jou aan het typen ben heb ik een heerlijk rustig muziekje opstaan. Het is klassieke muziek: Klara, een Belgische zender. Een tip van een lezer van mijn berichten, die voor het RvO werkt.

Rustige klassieke muziek op de achtergrond kan je helpen om lekker gefocust te werken.

Dat is dan wel weer een voordeel van thuis werken, je bepaalt zelf je omstandigheden. Muziek aan of uit, raam open of dicht. Geen discussie, het is helemaal aan jou. (Tenzij je met gezinsleden rekening moet houden natuurlijk).

We zijn inmiddels 2 weken verder sinds het thuiswerken de norm is (voor wie dat kan). Het nieuwe is er een beetje vanaf. De technische opstartproblemen zijn getackeld en de eerste stress en adrenaline zijn bij velen gelukkig wat gedaald.

En zoals dat gaat in het leven, het is tijd voor nieuwe uitdagingen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw motivatie en discipline? Lukt het je om iedere dag weer gefocust te werken en de belangrijkste acties uit te voeren? Of merk je dat je moeite hebt met opstarten en dat grote, lastige taken blijven liggen?

Iedereen heeft taken die makkelijker gaan dan anderen. Even wat mailtjes beantwoorden bijvoorbeeld kost weinig moeite. Gaan zitten en een groot voorstel uitwerken, of iets ingewikkelds onderzoeken is een ander verhaal.

Als je niet precies weet hoe je iets moet doen, vindt ons brein dat niet aantrekkelijk. Ons brein kiest liefst de makkelijkste weg voor alles. (Denk ook aan een training waar een schaal koekjes en een fruitschaal op tafel staan. Welke schaal is als eerste leeg? Makkelijke calorieën eerst). Dus als je brein het voor het zeggen heeft: makkelijke taken eerst en moeilijke taken later. Of nooit.

In de praktijk betekent dit dat moeilijke taken steeds langer kunnen worden uitgesteld, tot ze echt moeten. Met alle problemen van dien.

Nu we veel thuiswerken ligt dit gevaar nog meer op de loer. Het is allemaal wat losser en soms lastiger om goede motivatie te vinden.

Belangrijk om te weten: voor grotere taken waar je niet meteen heel veel zin in hebt geldt dat het op gang komen het lastigst is. Als je eenmaal bezig bent gaat het wel. Vergelijk dit met het wegrijden op een fiets in een hoge versnelling. Eerst kom je nauwelijks weg en als je eenmaal rijdt kost het veel minder moeite.

Met e-bikes is dit probleem opgelost. Wegrijden is een eitje geworden. Zou dit ook mogelijk zijn met het opstarten van een uitsteltaak?

Een manier die goed werkt is de Pomodoro methode:
Je spreekt met jezelf af dat je de komende 25 minuten aan de taak gaat werken. Je zet alles dat jou kan storen uit (mail, telefoon, je huisgenoten, etc.). Je legt alles klaar dat je nodig hebt of opent bijvoorbeeld bestanden. Dan zet je een timer en je gaat ongestoord door tot de timer afgaat. Op dat moment mag je stoppen, het hoeft niet.

Je zult versteld staan over hoeveel werk je kunt verzetten in zo weinig tijd.

Uitstelgedrag te lijf gaan, kiezen en productiever worden zijn belangrijk om topresultaten te halen bij de overheid. Heb je je al aangemeld voor het webinar “Van trekken aan een dood paard naar topresultaat bij de overheid”? Ik geef dit op woensdag 1 en donderdag 2 april 2020, beide dagen om 9 uur ’s ochtends. Het ideale begin van jouw werkdag.

Er zijn nog een paar plekken.

JE KUNT JE HIER AANMELDEN

 

Op een stralende overheid!

 

Ester