Kort geleden fietste ik samen met mijn zoon van 14 op onze racefietsen door de Noord-Hollandse polders. We vinden deze route echt prachtig, maar we kiezen hem alleen bij een sympathiek windje. Niet te hard, liefst uit oostelijke richting. Het stoempen tegen de wind in doen we op de heenweg en terug lekker windje in de rug.

Het klopte helemaal deze keer. We hadden het erg naar onze zin. Lekker gefietst en gekletst en toen we thuis kwamen stond er 54 kilometer op de teller.

Racefietsen is een oude hobby van mij, die ik meer dan tien jaar links heb laten liggen. Het paste even niet in mijn leven.

En nu beleef ik er sinds 2 jaar weer heel veel plezier aan.

Hoe dat komt? Heel simpel, doordat ik nu samen met mijn zoon fiets.

Alles wordt leuker en makkelijker vol te houden als je een buddy hebt, een maatje.

Dat geldt zeker ook in je werk. Het doet mij denken aan mijn tijd als projectmanager bij de gemeente Alkmaar. Wat heb ik de eerste jaren geworsteld! Ik voelde me heel verantwoordelijk voor (de resultaten van) mijn projecten. Als de voortgang stokte trok ik me dat heel persoonlijk aan. Dat was helemaal niet prettig en het voelde heel eenzaam.

Het grote project Gasopslag Bergermeer betekende in meerdere opzichten een keerpunt in mijn carrière. Onder andere doordat ik dit project niet in mijn eentje hoefde te “managen”. In dit project waren wel 50 collega’s op een manier betrokken. En 1 van deze collega’s was echt mijn maatje, mijn buddy. We trokken samen de kar, met een duidelijke taakverdeling.

Het was heerlijk. We hebben veel gelachen (en soms gehuild). We begrepen er niks meer van en vonden weer een oplossing. Soms waren we boos en zag één van ons het niet meer zitten. Maar we gingen altijd door.

Ik raad je aan om altijd met een buddy te werken. Voel je je toch vaak alleen met je onderwerp, zet dan nu meteen de eerste stap. Wie zou jouw maatje kunnen zijn? De Ambtenaren Groeidag op 7 oktober is een evenement waar je een hele dag omringd bent met gelijkgestemde ambitieuze ambtenaren. Ambtenaren die meer voor elkaar willen
krijgen, willen groeien en anderen makkelijker mee willen krijgen. Iets voor jou? Klik dan hier voor meer informatie of aanmelden.