“Het enige nadeel is dat ik op feestjes moet uitleggen dat ik ambtenaar ben”. Dit is wat Michiel, leidinggevende van zo’n 100 medewerkers bij een grote gemeente, mij afgelopen week vertelde. Zo’n 15 jaar geleden maakte hij de overstap van het bedrijfsleven naar de overheid.   En weet je, ik herkende dit. Zelf ben ik in 2000 bij de overheid gaan werken. Daarvoor werkte ik voor een detacheringsbureau (wat ik vreselijk vond). Na mijn studie Bestuurskunde schaamde ik me om ambtenaar te worden (tjonge, ik heb dit nog nooit gezegd, wat een bekentenis). Wat erg hè?   Het imago van ambtenaren was toen niet goed en ik betwijfel of er sindsdien veel is veranderd. Nog steeds reageren mensen vaak best raar als ik zeg dat ik ambtenaren train en coach en dat mijn bedrijf De Succesvolle Ambtenaar heet. (Leer je ze ook sneller werken dan, ha ha ha? Zucht, wat ben je origineel.)   Herken jij dit ook?   Waarom ik toch ambtenaar werd? Ik wilde heel graag mooie dingen doen voor de stad waarvoor ik ging werken (Alkmaar). En ik geloof in een goede overheid en in de waarde daarvan voor de samenleving. Ik ben daarna 14 jaar met veel liefde en plezier ambtenaar geweest. En ik ben daar heel trots op.   Ik geloofde totaal niet in al die ambtenarengrapjes en dat bleek helemaal terecht. Ambtenaren werken keihard en verdienen een veel beter imago. Graag deel ik 7 redenen met je om van ambtenaren te houden:
 • Ze werken niet alleen voor hun eigen belang, maar voor een groter belang dan zijzelf. Veel verdienen is niet hun belangrijkste drijfveer (hoewel ze meestal een prima salaris hebben).
 • Ze werken heel hard en zijn vaak niet te beroerd om bijvoorbeeld ’s avonds een vergadering bij te wonen of een bewonersavond.
 • Ze zijn inhoudelijk heel gedreven en vaak echte experts op hun vakgebied. Vaak voelen ze liefde voor hun vak.
 • Ze zijn flexibel: in een politieke omgeving is het lastig opereren, de ene keer voor de ene en dan weer voor een andere bestuurder. Ambtenaren doen dit heel goed.
 • Ze zijn heel loyaal aan het bestuur. Ze verplaatsen zich in de bestuurders en zijn er in alles op gericht de bestuurder te helpen om resultaten te bereiken.
 • Ze zijn bescheiden, zetten zichzelf niet op de voorgrond.
 • Ze zijn slim en creatief. In een complexe omgeving, met zoveel belangen en taken als de overheid kan het niet anders. Er moeten steeds nieuwe “geitenpaadjes” gevonden worden om resultaten te halen.
 •  
   Daarom doe ik wat ik doe. Ambtenaren vooruit helpen: betere resultaten halen en meer voldoening krijgen uit jouw werk.   Want, eerlijk is eerlijk. Makkelijk is het werken voor de overheid niet. Met zoveel belangen, stroperige procedures, reorganisaties, fusies etc. etc..   En om jou verder te helpen heb ik een volledig nieuw webinar (live training) gemaakt: Van trekken aan een dood paard naar topresultaat bij de overheid.   Je bent van harte uitgenodigd om hierbij te zijn op 5 of 7 december. Het webinar is online te volgen vanaf jouw eigen computer met internet en 100% gratis. Tijdens het webinar kun je mij zien en horen, ik zie en hoor jou niet. Wel kun je je vragen stellen via de chat.   Schrijf je in via deze link.