Soms schrik ik gewoon als ik in gesprek ben met een gedreven ambtenaar. Dit overkwam me laatst zelfs twee keer op een dag. Ik sprak die dag twee mensen die werken op bijna 200 km van elkaar. Deze gesprekken hadden verder niks met elkaar te maken. Ik noem ze even Renate en Peter; beiden werken voor een lagere overheid, dit zijn dus niet hun echte namen.
   

   Renate had diezelfde dag een gesprek gehad met een loopbaancoördinator. Peter had een paar dagen ervoor bij zijn leidinggevende aangegeven te willen vertrekken.
    
   Ik ken ze allebei al jaren. Gedreven personen, met heel veel hart voor hun dossier.
   Om resultaten te bereiken zijn ze bereid extra uren te maken, het hele land door te reizen, echt hard te werken.
    

    En allebei zeiden ze tegen me “het is genoeg zo”:
     
    • Al die nachten wakker liggen.
    • Snauwen tegen de kinderen.
    • Slecht contact met de partner.
    • Geen tijd en energie meer hebben om te sporten.
     

     En dat voor die paar resultaten (want zoals je weet: resultaten boeken op grote, belangrijke dossiers, dat gaat niet snel en in kleine stapjes). Allebei waren ze er helemaal klaar mee.
      
     Pffff, het raakte me, dat deze beide bevlogen mensen er zo tabak van hadden!
      
     En ja, wat nu? Een andere baan zoeken?
     Een eigen bedrijf beginnen? Dit zijn heftige en grote beslissingen om te nemen. En het is onduidelijk wat het gaat opleveren, wordt het echt beter?
      
     In het algemeen wordt gezegd dat het heel normaal is dat je je werk na een aantal jaren zat bent en dat je dan wat anders gaat zoeken. Dit hoort erbij. Het wordt bijvoorbeeld de seven-year itch genoemd (in relaties). En je bent eigenlijk een beetje een loser als je nog langer in je baan blijft hangen.
      
     Ik vind dit echt grote onzin! Wie bepaalt dit eigenlijk? Wie gaat daar over? Het is toch jouw leven?
      
     Het zou ook kunnen dat het veel interessanter is om nieuwe routines aan te leren en meer succes te hebben in je huidige baan. Zodat je lekker samenwerkt met je collega’s en met externen en samen meer mooie resultaten bereikt. In dat geval is het misschien helemaal niet nodig om je carrière rigoureus om te gooien.
      
     Wat volgens mij nodig is om veel meer plezier te hebben in je baan, is dat je meer leiderschap neemt in je werk. En de volgende 3 punten helpen je daarbij:
      
     1. Word veel meer baas over je eigen agenda.
      
     Bepaal eerst wat je wilt bereiken het komende jaar, de komende maand, week en dag. Schrijf je doelen regelmatig op (bij voorkeur iedere dag). Welke acties van jou dragen het beste bij aan het bereiken van die doelen? Zorg dat je daar tijd aan besteedt. Doe dit iedere dag en je wordt er steeds beter in.
      
     Besteed ook iedere dag tijd aan je relaties. Bij voorkeur aan het einde van iedere werkdag een half uur. Stel de vragen: “Wie heeft me vandaag geholpen? Wie kan ik bedanken, een complimentje maken?” En doe dit direct.
      
     2. Word zichtbaar op de juiste plekken.
      
     Pas als anderen weten wat je doet en wat je nodig hebt kunnen ze je benaderen, tips geven en helpen.
      
     3. Zie besluitvorming als een toffe uitdaging en word hier heel goed in.
      
     Door besluitvorming heel goed voor te bereiden en je te verdiepen in de partijen die beslissen wordt het veel makkelijker. Vervolgens heb je een gesprek met degene die jou kan helpen aan het juiste besluit, bijvoorbeeld de wethouder. Je stelt de juiste vragen en weet zeker dat er steun is voor jouw voorstel.
      
     Wat als je van je huidige baan veel meer een droombaan kan maken? Zou dat niet veel prettiger zijn dan al je schepen achter je te verbranden en te hopen dat het gras aan de andere kant daadwerkelijk groener is?
      
     Ik kan je ermee helpen, als je dat wilt. Hoe?
      
     • Je kunt je nog aanmelden voor het evenement “Succes voor ambitieuze ambtenaren; meer impact en resultaten door toepassing van ondernemersprincipes op donderdag 22 juni a.s. Klik hier voor meer informatie.
      
     • Kun of wil je niet op 22 juni? Je kunt ook een Inspiratiesessie bij me aanvragen, waarin ik mijn 3 beste strategieën met je deel. Doe dit door een mail te sturen naar ester@caseon.nl.
      

      

      P.S: “Maar Ester, hoe zit dat dan met jou? Jij hebt toch ook zomaar ontslag genomen toen je het niet meer leuk vond bij de gemeente?”
       
      Dit is een misverstand. Ik voelde al vele jaren een brandend verlangen om een eigen bedrijf te beginnen. Mijn vertrek had niets te maken met onvrede over mijn eigen baan. Sterker nog, op het laatst had ik de tofste baan bij de gemeente ooit. Niet dat ik nooit ontevreden was, maar dat is een ander verhaal, voor een ander artikel.