Terwijl ik mijn telefoongesprek beëindig zie ik dat ik een voicemailbericht heb.


“Met meneer Terpstra, ik hoorde van Pilaster dat ik met u kan bellen over de kapotte lamp. Kunt u mij misschien even terugbellen?” Geen telefoonnummer. Ook niet in de gesprekkenlijst van mijn telefoon. Hm, lastig.


Een dag eerder heb ik inderdaad gebeld met Pilaster, onze VVE beheerder. Ons huis heeft namelijk een gezamenlijke parkeergarage en daarom hebben mijn buren en wij een Vereniging van Eigenaren. En ik ben bestuurslid, (of voorzitter, ik weet het eigenlijk niet eens).


ilaster had mij eerder een mail gestuurd over een kapotte lamp bij de berging van dhr. Terpstra. En een paar weken daarvoor ook. Ik had een paar keer gekeken toen ik door de garage fietste, maar begreep niet wat deze buurman met de mail bedoelde.

Ik kende dhr. Terpstra niet. Dus ik had Pilaster gebeld met de vraag of ze aan dhr. Terpstra konden vragen of hij mij kon bellen, dan zouden we er vast wel uitkomen.

Een voicemail zonder telefoonnummer dus. Maar ik had inmiddels wel een adres. Ik voelde me een hele Sherlock Holmes, zoals ik deze puzzel aan het ontrafelen was. Toen ik ’s avonds aanbelde was hij niet thuis.

Een paar dagen later belde hij weer en we maakten een afspraak. In de garage.

Hij wees de lamp aan. Ik haalde de lamp eruit en fietste een dag of wat later naar de Karwei. Nieuwe lamp gekocht en geplaatst. Klaar.

Al met al waren er zeker 4 weken voorbij gegaan sinds dhr. Terpstra de kapotte lamp voor het eerst had gemeld.

En nu ben ik heel nieuwsgierig. Wat denk jij nou als je dit leest?

Toen ik vanavond weer de garage in fietste dacht ik bij mezelf, hoe bestaat het dat dit zo gegaan is. Wat nou als dhr. Terpstra zelf gewoon meteen naar de Karwei gefietst was 4 weken geleden?

Waarom zo ingewikkeld? Waarom zoveel stappen en zo lang wachten? (Het grappige is dat ik dit dus nog niet dacht toen ik zelf naar de Karwei ging, toen vond ik het nog heel logisch.)

Als iets georganiseerd is en er is iemand die ‘erover’ gaat, dan gaan we ons vaak heel anders gedragen (ik ook). We stellen ons afhankelijk op van anderen en willen alles volgens de regels doen. Daardoor maken we ons leven en dat van anderen vol en druk.

Terwijl: het is toch heerlijk als we zelf iets op kunnen lossen. Sinds ik ondernemer ben moet ik erg veel zelf doen. Zoals mijn nieuwsbrieven schrijven. En dat is goed, want er is niemand die zoveel weet over mijn bedrijf De Succesvolle Ambtenaar als ik.

Dat geldt voor jou toch ook? Niemand weet zoveel van jouw projecten als jij. Laat je dan het belangrijkste dat nodig is om anderen mee te krijgen aan anderen over? Als jij meer voor elkaar wil krijgen in je werk, dan is het eerste dat ik je aanraad om er meer over te vertellen en te schrijven. Mails en appjes bijvoorbeeld. Dan krijg je ‘fans’, die jou vertrouwen en je graag helpen.

Dat is toch heerlijk!

Weg met het geworstel, weg met de stroperigheid.

Klinkt je dat als muziek in de oren, maar vraag je je af hoe te beginnen? Je bent van harte welkom op de Ambtenaren Groeidag op maandag 7 oktober 2019. Samen met gelijkgestemde ambitieuze ambtenaren maak jij deze dag jouw eigen groeiplan. Gebaseerd op de principes die succesvolle ondernemers toepassen. Zodat het duwen en trekken aan projecten tot het verleden behoren.

Details en aanmelden voor de Ambtenaren Groeidag kun je hier vinden.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!