Quiet quitting is een trend die op dit moment overwaait vanuit de VS, het is zelfs een hele rage op TikTok, waar quiet quitting video’s viraal gaan. 

Over de precieze betekenis lopen de meningen uiteen. Er zijn twee stromingen, waarvan er 1 wat extremer is dan de ander. 

De extreme variant houdt in: 

Je bent ontevreden over je werk, om wat voor reden dan ook. Vervolgens besluit je om géén ontslag te nemen (quitting). In plaats daarvan kies je ervoor om zoveel mogelijk onderdelen van je werk te skippen. Je doet alleen nog maar wat strikt noodzakelijk is om niet ontslagen te worden en iedere maand wel nog gewoon je salaris te krijgen. 

Elke dag inloggen bijvoorbeeld. 

Je uren maken. 

Beetje surfen op internet, wat mailtjes beantwoorden. 

En op zoveel mogelijk vragen “nee” zeggen. 

Dat betekent dat het de quiet quitters ook geen bal meer uit maakt of hun werk zin heeft of niet. Ze hebben zich daar emotioneel helemaal van losgekoppeld. 

Interessante trend en volgens mij 1 om ver bij vandaan te blijven. 

Toch is het interessant, omdat het een derde weg laat zien. Veel professionals denken dat er twee opties zijn als het werk niet goed (meer) bevalt: je verbijten en hopen op betere tijden of weggaan. 

Gelukkig: dit klopt niet. Sterker nog, er is een nog veel betere weg, een vierde zeg maar (als quiet quitting de derde is). 

Die weg is: je eigen baan pimpen, verbeteren. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Ik werk al bijna 20 jaar aan dit onderwerp en heb er een hele visie op ontwikkeld, met 10 knoppen waar je aan kunt draaien. 

Ik geef er een gratis online masterclass over (eindelijk!). Super interessant voor jou als je bij de overheid werkt: 

“Van sleur en werkdruk naar zinvol werk met plezier en gemak, zonder van baan te wisselen. Speciaal voor overheidsprofessionals.” 

Het is op 2 november (lunch) en op 4 november (ochtend). Vanaf volgende week kun je je ervoor inschrijven. 

Het gaat echt geweldig worden, ik ben zo enthousiast om dit eindelijk eens allemaal op een rijtje te hebben en met je te delen. 

10 knoppen. Valt mee toch! Laat de quiet quitting trend maar lekker aan je voorbijgaan… 

Op een stralende overheid, 

 

Ester