Het is koud en erg donker als ik rond 3 uur ’s nachts wakker word van vreemde geluiden van beneden. Wat is dat? Als ik naast me kijk zie ik dat mijn man ook wakker is geworden. Er is duidelijk iets vreemds aan de hand.
Met dikke ogen stappen we uit bed en gaan de trap af, op het geluid af. We gaan de deur door en lopen richting de woonkamer.
Wat we daar zien is dit: twee jongens (die van onszelf gelukkig), 9 en 12 jaar oud, luid roepend naar de televisie.
Op eigen houtje, zonder wekker, zijn ze naar beneden geslopen, omdat er iets te zien is dat ze niet willen missen.
Een raketlancering? Voetbal? Een beroemde YouTuber?
Nee, iets heel anders.
Het is november 2016 en waar mijn kinderen zó vol van zijn, dat ze daar midden in de nacht voor naar beneden lopen, is politiek. Deze nacht volgen zij de Verkiezingsuitslag in Amerika. Hillary Clinton vs. Donald Trump. Het houdt ze al weken bezig. En spectaculair is het. Want wat niemand verwachtte lijkt te gaan gebeuren: Trump staat op winst.
Ik merkte de afgelopen weken wel dat het ze bezighield, maar dit had ik niet verwacht. Twee kinderen in de ban van politiek? Hoe bestaat het.
Met zachte hand krijgen we ze weer in bed, ze vallen snel in slaap, zoals kinderen dat kunnen.
Zelf lig ik nog wat langer wakker, me zorgen makend over Amerika (vooral vanwege CO2 en het klimaat, dat hield me toen al erg bezig) en me verbazend over mijn jongens.
Ik val toch in slaap en onherroepelijk gaat de wekker kort daarna. Het eerste wat ik denk is: wat ontzettend grappig van die twee jongens. En vreemd. Hoe kunnen kinderen politiek zo interessant vinden? Maar dan zie ik het: hé, ik zie mezelf! Ook ik was als kind al heel betrokken en geïnteresseerd in de overheid.
Op jonge leeftijd las ik al iedere ochtend de krant. Politiek en overheid hebben mij altijd aangetrokken. Dus toen ik erachter kwam dat je zelfs een studie kon doen waar je alles leert over de overheid (Bestuurskunde), hoefde ik niet verder te zoeken.
Ik hou ervan. Ik hou van ambtenaren (echt). Ik prijs mezelf gelukkig met ons land en onze overheid. En natuurlijk is het niet perfect, maar wie is dat wel?
Weet jij nog waar je als kind interesse in had? Bepaalde onderwerpen? Dingen die je leuk vond om te doen? Komt dat terug in je werk?
Het is slim om hier zo af en toe eens over na te denken. Werk je aan onderwerpen die je belangrijk vindt? Doe je dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent? Werk je voor een organisatie waar je achter staat?
Dit wordt ook wel je “waarom” genoemd (heel beroemd in ondernemersland is Simon Sinek).
Het is handig om dit van jezelf te weten om vele redenen. Voor mij springt er daar 1 uit.
Want, helaas, het zit ook wel eens tegen. Dan loopt het allemaal niet zoals je wilt. Je loopt vast, om welke reden dan ook.
Je waarom sleept je er doorheen. Zorgt ervoor dat je doet wat nodig is in plaats van dat je het opgeeft.
Mijn “waarom” is dat ik erin geloof dat ambtenaren het verschil maken in onze samenleving. Als ambtenaren groeien, groeit de samenleving mee.
Wat is jouw “waarom”?
Juni is altijd een vet drukke maand bij de overheid. Ook nu in Coronatijd (de rustige tijd ligt nu wel echt achter ons, of niet?)
En ondanks die drukte van juni wil ik jou, als lezer van mijn berichten, iets aanbieden dat jou nu tijd kost. Omdat ik geloof dat het jou verder helpt.
Voor het eerst in lange tijd wil ik je namelijk een gratis strategiegesprek aanbieden. Een gesprek waarin we samen verkennen hoe jouw werk naar een hoger niveau getild kan worden. (meer en betere resultaten, meer werkplezier)
Het gesprek is telefonisch (met of zonder video). Ik heb ruimte in mijn agenda voor 3 gesprekken. Aan de hand van een analyse van jouw persoonlijke situatie deel ik mijn ideeën met jou. Ideeën die jou absoluut verder helpen.
Dit aanbod is voor jou als je al langere tijd (5 jaar of langer) voor de overheid werkt en merkt dat je in meer of mindere mate vastloopt. Je hebt last van stroperigheid. Misschien vind je het lastig anderen mee te krijgen. Tegelijkertijd werk je graag voor de overheid en wil je het liefst groeien in jouw eigen baan, of binnen de eigen organisatie.
Je loopt niet tegen een burn-out aan. Maar je gaat ook niet fluitend aan het werk ’s ochtends. Wellicht vraag je je af: is dit het nou?
Goed, als dit voor jou is, dan voel je dat wel aan, dat weet ik zeker. Als je me een mail stuurt via ester@caseon.nl dan plannen we het samen in en ik vraag je ook nog een paar vragen te beantwoorden vooraf.
Op een stralende overheid,
Ester