Klanten zeggen…

Wat zeggen klanten over Ester?

Frieda Meijer, werkorganisatie Langedijk-Heerhugowaard

“Het gaat vanzelf, de nieuwe manier van werken zit er al helemaal in! 

Ik vind Adviseren met Impact een prima en compleet programma. 

Als inkoopadviseur bij een fusiegemeente liep ik tegen verschillende dingen aan. Het team was nieuw en door de fusie moesten we ineens een veel grotere organisatie bedienen dan ik gewend was. Ik werkte al zo lang in de oude organisatie, ik kende alles en iedereen. Dat is nu voorbij. 

Inkoop is een onderwerp waar collega’s niet altijd meteen bij staan te juichen als we ons advies uitbrengen. Het wordt vaak gezien als moeilijk en nodeloos vertragend. .Dit  klopt absoluut niet. Achteraf krijg ik dit . vaak te horen, als we met elkaar een inkooptraject doorlopen hebben. 

De uitdaging is om op tijd aan tafel te zitten en niet pas als er tekort tijd is, of wanneer er onhandige keuzes zijn gemaakt. 

Adviseren met impact heeft me geholpen om veel meer bewust bezig te zijn met onze impact. Anderen meekrijgen gaat nu veel beter en op een lekkere manier. Ik merk groot verschil in hoe ik tegen de nieuwe organisatie aankijk en heb er vertrouwen in dat het werken voor de nieuwe gemeente ook weer uitstekend wordt.”

Dorinda Hijszeler, programmamanager Duurzaamheid Gemeente Tynaarlo

“Ik zet me al jaren in voor duurzaamheid binnen mijn gemeente. Het onderwerp duurzaamheid vraagt meer en meer aandacht, tijd en geld. Gelukkig is dat bij mijn gemeente onderkend en is er gezorgd voor extra menskracht. Ik hoef het niet meer alleen te doen. Samen hebben we een sterk programma geschreven, waar nu ook volop politiek draagvlak voor is. 

Ik heb de hulp van Ester ingeschakeld omdat mijn nieuwe rol en de nieuwe positie van mijn beleidsveld vragen om andere vaardigheden. Het is logisch dat ik meer de touwtjes in handen neem, maar hoe doe je dat op een prettige manier, waar ook anderen zich prettig bij voelen? 

Het is echt tijd voor actie en implementatie/uitvoering als het gaat om duurzaamheid. Ester is heel praktisch en ze brengt complexe, veelomvattende uitdagingen terug naar de kern. 

Kiezen wat me te doen staat, het loslaten van bepaalde zaken en vertrouwen hebben in de goede afloop hebben mij en het duurzaamheidsprogramma veel gebracht. Hier kan ik echt mee verder. 

Wat ik ook heel handig vind is de methode van De Succesvolle Ambtenaar om anderen mee te krijgen, met behulp van marketing- en salesprincipes. Uiteindelijk zijn wij als team natuurlijk enorm afhankelijk van de inzet van anderen, zowel binnen als buiten de organisatie. 

Het geweldige van Ester is ook dat ze haar aanpak aansluit bij mijn persoon en mijn persoonlijke situatie. Mijn zelfvertrouwen is flink gegroeid. Ook al verandert alles in de wereld, ik kan de goede dingen doen. Dat zie ik nu beter dan ooit.”

Gerwin van Dijk, senior medewerker Financieel Beleid en Strategisch Personeelsbeleid Provincie Friesland

“Ik werk heel graag voor de provincie en krijg daar volop kansen. Maar ik voelde dat mijn manier van werken begon te wringen. Ik kwam daarachter toen ik de stap kon maken om trekker te worden van de strategische personeelsplanning. Een spannend onderwerp, omdat eerdere pogingen om SPP op te zetten maar deels gelukt waren en er inmiddels ook een krimpopgave ligt. De belangen zijn groot en er zijn veel actoren met verschillende belangen. Deze uitdaging geeft mij veel energie, maar heeft ook laten zien waar mijn valkuilen zitten. Zelf steeds harder gaan werken en iedereen proberen ‘aan boord te houden’. Voor mij werkte dit niet meer, maar ook niet voor de leden van de projectgroep.

Ik heb geleerd dat je altijd moet beginnen met je eigen cirkel van invloed en ben daarom op zoek gegaan naar een training die aansloot op mijn behoefte. Bij veel trainingen kreeg ik het idee dat ik de helft inmiddels wel wist en dat mijn echte leervraag onvoldoende aan bod zou komen. Via de blog van Ester kwam ik uit bij haar programma. Ik had wel wat twijfels, er is zoveel aanbod en zou een groot trainingsbureau niet meer kunnen bieden? Maar wat me in het traject van Ester zo aantrok was de combinatie van training & persoonlijke coaching. Hierdoor wist ik zeker dat het traject precies zou aansluiten bij mijn persoonlijke wensen. We hadden een klik en ik besloot het erop te wagen.

Als ik ergens voor ga, dan ga ik ook helemaal. Het programma van Ester heeft me heel veel gebracht. Ester heeft me steeds geholpen terug te gaan naar de kern. Wat is er echt nodig. Het helpt enorm dat Ester zelf ambtenaar is geweest en daardoor begrijpt in welke omgeving ik werk. De adviezen van Ester zijn daarbij heel waardevol. Concreet helpt het mij om te zien wat er speelt en wat er van mij gevraagd wordt. Dat geeft mij rust en voor het project betere resultaten. Ik ben echt blij dat ik voor het programma gekozen heb!”

Stefan Staartjes, beleidsadviseur leefstijl gemeente Nijkerk

“Toen ik Ester voor het eerst sprak had ik er last van dat ik zoveel werktijd kwijt was binnen onze eigen organisatie. Ik kom graag buiten het gemeentehuis, omdat dat is waarvoor ik ’s ochtends mijn bed uitkom: mooie resultaten bereiken in de samenleving. En dan zat ik weer de hele dag binnen te praten, het stond me zo tegen.

Mijn beleidsterrein, leefstijl, is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen gezond leven, om te voorkomen dat ze ziek worden. Preventief dus. Ik zag dat er zoveel geld, tijd, energie en aandacht gaat naar zieke mensen en het potje voor preventie is zoveel kleiner. Ik sprak met Ester mijn doelen af voor de 6 maanden van het programma:

De budgetten die beschikbaar zijn voor leefstijl en kunst en cultuur moesten verdubbeld worden.
En ik wilde de tijd die ik intern besteed halveren.

Tijdens het traject wist Ester steeds de juiste snaar te raken en ze daagde me uit om steeds weer net even wat meer voor elkaar te krijgen. Daarbij gaf ze steeds waardevolle tips op maat, die ik meteen kon toepassen.

De resultaten na 6 maanden zijn boven verwachting. Leefstijl is in de top 3 van prioriteiten terecht gekomen. En het belangrijkste: ik heb de leiding genomen over mijn eigen werktijd. Ik zorg ervoor dat ik de goede dingen voor elkaar krijg en voel me kalm, ook wanneer het superdruk is, zoals nu tegen het eind van het jaar. Het valt zelfs anderen op dat ik zo in control ben. Heel fijn!”

Christian Schouten, Blockchain expert bij het Ministerie van Financiën

“Mijn werk is heel innovatief en ik werk graag met de nieuwe ICT mogelijkheden die de huidige tijd ons biedt. De kansen voor de overheid zijn enorm, maar ik merkte ook hoe lastig het is om daadwerkelijk resultaten te boeken binnen een stroperige omgeving (die de Rijksoverheid natuurlijk is). Wat me altijd prima afging was om anderen enthousiast te krijgen voor mijn projecten, maar daarna werd het lastig. Ik heb met zoveel belangen te maken, resultaten boek ik nooit vanzelf. Mijn natuurlijke reactie is om dan naar een volgende uitdaging te zoeken en die aan te gaan. Ik merkte dat dit me ging tegenstaan. Ik wilde nu ook graag de volgende stap zetten, zodat mijn goede ideeën daadwerkelijk geïmplementeerd worden en de overheid de vruchten gaat plukken van de nieuwe technische mogelijkheden.

Ik wist dat het moeilijk zou worden om voldoende draagvlak te krijgen aan de top en om ook bij andere overheidsorganisaties eigenaarschap en enthousiasme te kweken voor mijn project. Ik heb daarom besloten om in het 6-maanden programma van de Succesvolle Ambtenaar van Ester te stappen.

En daar ben ik heel blij mee. Ester heeft me geholpen om goede relaties op te bouwen en me te focussen op wat echt belangrijk is. Ik heb eindelijk de methode gevonden om klinkende resultaten te bereiken en door te zetten wanneer het lastig wordt. Ik doe nu minder en het wonderlijke is: hoe rustiger ik me opstel, hoe meer er lukt. Ik hoef lang niet meer alles zelf te doen en heb veel vertrouwen in de anderen die nu belangrijke deeltaken uitvoeren. Ik heb de regie op mijn dossiers en voel veel innerlijke rust. Dit helpt me natuurlijk ook in mijn privéleven, dat met 3 kleine kinderen ook heel druk is.”

Ramon Kleinhesselink, adviseur gezondheidspromotie en ziektepreventie gemeente Arnhem

“Ik heb nu echt weer plezier in mijn werk.

Na bijna vijf jaar te hebben gewerkt als adviseur onderwijshuisvesting bij de gemeente Arnhem voelde ik dat ik het anders wilde. Ik liep vast in de stroperigheid van de organisatie, maar had vooral behoefte aan betere werkrelaties. Ik wist dat daar de sleutel zou liggen tot meer werkplezier en betere resultaten voor mijn gemeente.

Ik twijfelde of het wel het goede moment was om in het programma van De Succesvolle Ambtenaar te stappen. Ik begon net aan een nieuwe baan binnen de gemeente en wist nog niet welke doelen ik daarmee wilde bereiken en of ik mijn dossier wel groot wilde maken, zoals Ester dat noemde. Als “vuurtoren” de aandacht naar me toetrekken, wilde ik dat wel? Zou dit de beste manier zijn om het aan te pakken. De gesprekken met Ester en deelname aan een 1-daagse training trokken mij over de streep. Ik besloot de sprong te wagen.

Nu ben ik daar heel blij mee. Het programma heeft me zeer geholpen om met geloofwaardigheid echte impact te hebben op mijn leidinggevende, collega’s en externe partijen. Ik twijfel veel minder en heb veel meer zelfvertrouwen. Ik merk dat ik echt zelf de regie heb over mijn dossier en ik ben veel sterker in mijn adviesrol. Ik ben ontspannen geworden, wat ik vooraf vaak niet was, en mijn eigen verhaal is heel helder geworden. De samenwerking met mijn directe collega’s verloopt nu heel goed, we krijgen heel snel dingen voor elkaar en dat valt ook anderen op.

Het is heel prettig dat het programma langer duurt en ervoor zorgt dat ik de tijd kon nemen voor deze verandering. Het ging namelijk niet vanzelf en af en toe moest Ester me echt even door mijn twijfels m.b.t. mijn werk heen helpen. Ik ben Ester dankbaar en heb er weer helemaal zin in om mij in te zetten voor de samenleving. Ik voel me ontspannen, vrolijk en positief.”

Petra Bijvoet, programmamanager gemeente Alkmaar

“Al geruime tijd was ik bezig met persoonlijke effectiviteit en effectief leiderschap. Ik wilde graag meer impact hebben en een betere werk/privé balans. Ik heb namelijk de neiging om nogal veel overuren te maken. Daarom las ik geregeld het boek van Stephan Covey over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Iedere keer moest ik weer constateren dat ik de veranderingen die ik wilde, niet structureel had kunnen doorvoeren. Zo kwam ik terecht bij De Succesvolle Ambtenaar – het programma van Ester Oude Nijhuis. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Heerlijk om zo begeleid te worden. Door de dagelijkse routines aan te pakken onder begeleiding van Ester bespaarde ik direct tijd en ik bereikte meer. Ik had van te voren niet kunnen vermoeden dat mij dat zoveel zou opleveren.Het heeft mij vooral veel werkplezier gebracht. Ik ben meer ontspannen en zelfverzekerd. De wethouder krijg ik makkelijker mee. Collega’s weten mij beter te vinden en willen graag een bijdrage leveren aan mijn programma. Verder werk ik weer normale tijden en houd zo ’s avonds energie over voor mijn gezin. Dat is echt een verademing. Wat ook erg leuk is dat ik mijzelf zichtbaar heb gemaakt door enkele keren de rol van dagvoorzitter op te pakken. Alles bij elkaar heeft het er toe bijgedragen dat ik zelfs een andere baan gevonden heb waarin ik nog zinvoller bezig kan zijn en van grotere betekenis voor de maatschappij. Ik kan iedereen die echt een gedragsverandering wil en succesvoller in het werk wil zijn dit programma aanraden.”

Gine Nicolai, adviseur Duurzaamheid RUD-NHN

“Ik zet me met veel plezier in voor het dossier duurzaamheid voor onze gemeenten, maar het was wel veel werk geworden. Daardoor ging ik steeds vaker in privé tijd werken en nog kreeg ik niet gedaan wat ik wilde. Ik ging naar de training van Ester om dit te doorbreken. De praktische tips die ik kreeg heb ik direct toegepast en dat doe ik nog steeds. Ik ben blij dat ik de patronen doorbroken heb, ik heb meer regie over mijn werk, kan met meer ontspanning werken en ik krijg meer voor elkaar.”

Natascha Verhaaren, wijkmanager gemeente Tilburg

“Het gesprek met Ester was voor mij heel waardevol. Ik heb met complexe uitdagingen te maken in een wijk van onze stad. Door het gesprek heb ik er weer helemaal zin in om met deze problematiek aan de slag te gaan en mooie resultaten te gaan bereiken.”

DOWNLOAD HIER!

Infographic Dé 10 onmisbare vaardigheden van succesvolle ambtenaren

Checklist thuiswerken bij de overheid

 

Aanvraagformulier infographic De 10 onmisbare vaardigheden van succesvolle ambtenaren

dit veld niet invullen s.v.p.