Terwijl ik achter mijn laptop zit en heel serieus probeer te doen, hoor ik de bas-dreunen vanuit een andere kamer. Mijn jongste zoon heeft een JBL speaker gekregen voor zijn verjaardag. In combinatie met een Spotify Family abonnement is het bij ons thuis bijna nooit meer stil.

Eén van de dingen die ik heel charmant vind van het samenleven met tieners is dat je helemaal op de hoogte blijft van de laatste muziektrends. Zoals ik vroeger de top-40 uit mijn hoofd kende en mijn ouders daarin meenam, nemen mijn zoons me mee in de hedendaagse muziek.

Ik denk dat ik behoorlijk goed bekend ben met de huidige Nederlandse rapmuziek (mijn kinderen denken daar waarschijnlijk anders over).

Wat ik veel hoor zijn artiesten als Boef, Lil’ Kleine, Ali B, Famke Louise, Frenna, Bizzey en Ronnie Flex. Ik vind de beats ook lekker om naar te luisteren (guilty pleasure). De teksten zijn soms niet om aan te horen.

En eerlijk, ik moet vaak aan mijn kinderen vragen wat iets betekent en dan zijn dat meestal geen teksten die ik graag uit de mond van mijn kinderen hoor.

Wat ik heel interessant vind is ook de manier waarop deze rappers de resultaten halen die ze willen halen (veel money verdienen). Mij zijn een paar dingen opgevallen die ik graag met jou wil delen.

Als je bij de overheid werkt kun je best wat leren van bijvoorbeeld rapper Boef. Wat dan?

Ik heb 5 tips voor je:

 1. Rapper Boef lag vorig jaar flink onder vuur vanwege zijn kech-uitspraken. Wat deed hij vervolgens: hij zei sorry. En niet in kleine kring, maar publiekelijk. Op het Noorderslag festival. En het lied dat hij speciaal daarvoor had gemaakt ging viral op internet. Hij probeerde niet om het goed te praten. Hij ontkende niet. Hij ging door het stof en daarna kon hij door. IJzersterk.
  Iedereen maakt wel eens een fout, dat is menselijk. Wat doe jij in zo’n geval?
 2. Hij levert gigantisch veel nieuwe liedjes, continue productie (massive action). Iedere keer hoor ik weer dat er iets nieuws is.
  Stel jezelf deze vraag eens: Welke soort taak levert in jouw werk het meeste resultaat op? Besteed je daar dagelijks tijd aan? Hoeveel? Wat zou er gebeuren als je deze tijd verdubbelt?
 3. Boef borduurt voort op succes. Hij heeft een succesformule ontdekt en iedere keer als je een nieuw liedje hoort denk je: klinkt goed en nieuw. Maar ook al bekend.
  Dus niet iedere keer een nieuwe pilot, maar je succes groot, groter, grootst maken.
 4. Boef en andere succesvolle rappers werken veel met elkaar samen. Liedjes worden vaak in samenwerking gemaakt en iedereen doet een stukje. Heel slim voor je bereik: je bereikt het publiek van twee of meer artiesten in 1 keer. Niks angst voor concurrenten, maar zien dat je samen veel verder komt.
  Hoe kun jij samenwerken met collega’s of andere gemeenten en samen veel meer voor elkaar krijgen dan ieder voor zich?
 5. Boef heeft een topteam om zich heen gebouwd, zodat hij alleen doet wat hij zelf het beste kan (rappen in de studio en optreden). Andere taken worden door anderen gedaan. Op deze manier levert hij de meeste waarde.
  Wat zou er gebeuren als jij vooral doet waar je briljant in bent en de andere taken kunt overdragen?

De Succesvolle Ambtenaar is de principes van succesvolle ondernemers toepassen als ambtenaar. En succesvolle ondernemers zijn deze rappers zeker. Wie is voor jou een inspiratiebron en waarom? Laat je het me weten met een reply op deze mail?

Als je meer wilt bereiken met je werk als overheidsprofessional kan ik je op de volgende manieren helpen:

 • Een individueel coach- en ontwikkeltraject (klik hier voor meer info).
 • De Ambtenaren Groeidag op 7 oktober 2019. Een jaarlijks event met inspirerende sprekers voor ambitieuze professionals bij de overheid die willen groeien en meer betekenis voor de organisatie en de samenleving willen hebben (klik hier voor meer info).
 • Een in-company training- en coachprogramma voor teams en collega’s (informatie op aanvraag beschikbaar).
 • De workshop Van Zaklantaarn naar Vuurtoren (duur 2 uur), om meer voor elkaar te krijgen bij de overheid (informatie op aanvraag beschikbaar).
 • Een presentatie De Ambtenaar van de Toekomst (duur 30-60 minuten) (informatie op aanvraag beschikbaar).