Afgelopen weekend haalde ik mijn afstudeerscriptie uit 1998 uit de kast, nadat ik daar precies 20 jaar niet meer in gekeken had. En wat is het allemaal actueel wat daarin staat!
   
  Het onderwerp van mijn onderzoek was of een bepaald onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat flexibeler was geworden na een reorganisatie. Waarom vond mijn opdrachtgever dat belangrijk:
   

 • De samenleving verandert steeds sneller en heviger.
 • Het ministerie wilde sneller en adequater inspringen op deze veranderingen.
 •  

   Ik herinner me dat in diezelfde periode email werd ingevoerd bij het ministerie, dus dat klopte wel, van die veranderende samenleving. En het is sindsdien natuurlijk alleen maar meer geworden en sneller. Verandering is een gegeven (om maar eens een cliché uit de kast te halen), wendbaar en flexibel zijn is daarom een absolute MUST.
    
   Hoe kun je wendbaar en flexibel worden als overheidsorganisatie? Daar is eigenlijk maar 1 manier voor: maak je professionals groot en laat ze constant groeien. Grote medewerkers tonen leiderschap, ze zijn verantwoordelijk en ze maken gebruik van het potentieel dat ze hebben.
    
   Dit is wellicht nog erg abstract. Ik zoom daarom graag in op de relatie leidinggevende – professional om bovenstaande concreet te maken.
    
   Wat zie ik gebeuren?
    
   Bij de overheid werken fantastische leidinggevenden. Ze werken ongelooflijk hard, zijn slim en gedreven. Er ligt heel veel op hun bordje. Want hoe zorg je ervoor dat de politiek, de directie én je medewerkers tevreden zijn? Lastig dilemma is dat er steeds zoveel taken bijkomen. En in alle eerlijkheid vraag je je als leidinggevende wellicht ook vaak af of je je taken wel volledig uit handen kunt geven aan je medewerkers.
    
   Zowel professionals als leidinggevenden kunnen zich behoorlijk geketend voelen en vastzitten in hun rol. Met grote gevolgen, zoals frustratie, apathisch worden over je werk, er niet echt meer in geloven. Hierdoor worden veel minder en slechtere resultaten gehaald. Of goede mensen verlaten de organisatie.
    
   En dat is niet nodig.
    
   Want: bij de overheid werken ook fantastische professionals. Ambitieuze, hoog opgeleide ambtenaren met kennis van zaken die goed werk willen leveren. De sleutel tot een flexibele organisatie, met een gezonde werkdruk en goede resultaten, ligt bij deze professionals. Want hoe zou het zijn als zij meer leiderschap krijgen in hun taken en hun potentie volledig benutten? Dat maakt een wereld van verschil.
    
   Veel gemaakte fouten
    
   Als het gaat om het laten groeien en bloeien van ambitieuze professionals, dan gaat het volgende vaak mis en dit leidt tot frustraties. De top-5 frustraties die ik hoor zijn:
    

  • Vertragingstechnieken. Voordat een dossier een stap verder komt moet eerst nog dit onderzoek worden gedaan. Of iemand anders moet er nog even naar kijken. Of een andere organisatie. [stroperigheid].
  • Als er dingen niet goed lopen worden er (weer) nieuwe processen bedacht en ingericht. Altijd maar weer die processen en protocollen, zucht. [focus op processen en regels].
  • Als leidinggevende bepalen welke opleiding jouw medewerker gaat volgen. [waardoor er geen intrinsieke motivatie is bij deze medewerkers om alles uit de opleiding te halen].
  • Een gesloten houding bij een leidinggevende als een medewerker uit eigen initiatief met een verzoek komt. [vertrouwen?].
  • Een fout die ik bij professionals tegenkom is dat ze heel erg leunen op hun leidinggevende, waardoor de relatie tussen beiden niet gelijkwaardig is.
  • Wat hebben ambitieuze ambtenaren nodig van hun leidinggevende?
  •  

    Wat is er nodig? Wat helpt wel om ambitieuze professionals verder te laten groeien en meer resultaten te laten bereiken dan jullie ooit voor mogelijk hielden? Mijn tips voor jou als leidinggevende zijn:
     

   • Vertrouwen in de medewerker. Vertrouw erop dat ze goede dingen willen bereiken en weten wat daarvoor nodig is. Geef ze ruimte. Dit zorgt voor creativiteit en denkkracht bij de medewerkers.
   • Erkenning: wees oprecht geïnteresseerd en zie de inzet en inspanningen die de medewerker levert. Zeg dit ook.
   • Wees eerlijk als je een vraag gesteld wordt: verschuil je niet achter smoesjes als “er is geen budget” of “er is geen mankracht”. Sorry, maar dit is grote bullshit. Voor goede dingen is altijd geld en mankracht te vinden. Dus: wat is er echt aan de hand?
   • Laat ze groeien, ongelimiteerd. Medewerkers zijn de enige goudmijn van de organisatie. Niet de processen of regels.
   • Investeer echt in de medewerkers. Put your money where your mouth is. NB: groei van de medewerker is een gezamenlijke verplichting. Je kunt bijvoorbeeld investeringen in groei ook delen.
   • Veiligheid, uiteraard: Steun je medewerkers door dik en dun, ook als ze fouten maken. Maar sta wel samen met je medewerker open voor feedback van anderen, ga het gesprek aan. Daar groeien jullie van.
   • Neem de houding aan van een leerling. Je kunt heel veel leren van elkaar als je goed luistert en een open houding hebt.
   •  

     Het moet van 2 kanten komen
      
     Uiteraard is het alleen mogelijk om professionals meer vrijheid en volwassenheid te geven als ze daar zelf ook wat voor doen. Vrijheid en verantwoordelijkheid moet je verdienen en blijven verdienen.
      
     Gratis webinar
      
     Wil je meer weten over hoe je als professional en leidinggevende bij de overheid kunt groeien?
      
     Ik geef een gratis online live webinar op 5, 6 en 13 juni 2018 “Hoe haal je goede resultaten bij de overheid, ook als de belangen tegengesteld zijn”. In dit webinar deel ik mijn nieuwste inzichten en ontdekkingen met je. De inhoud gaat je zeker verrassen.
      
     Kun je niet op deze tijdstippen? Schrijf je dan toch in, je krijgt na afloop een link naar de replay. Achteraf alsnog het webinar naar je sturen als je je niet hebt ingeschreven kan niet.
      
     Schrijf je hier in…