Leergang – Ondernemende Ambtenaren

Speciaal voor (senior) professionals en projectmanagers bij de overheid.

 • MEER IMPACT EN ANDEREN MEEKRIJGEN
 • HAAL MEER EN SNELLER RESULTATEN MET JOUW WERK
 • ONTSPANNEN EN VOL ZELFVERTROUWEN GESPREKKEN VOEREN
OPLEIDERS: ESTER OUDE NIJHUIS & GRETA KRIJGSMAN

Ester: bestuurskundige en oprichter De Succesvolle Ambtenaar
Greta: Communicatiespecialist en Businesscoach

 

“Je wilt zelf graag dat het allemaal sneller gaat, maar het lijkt wel alsof er altijd iets of iemand is, die de voortgang tegenhoudt”

 

Inleiding

Vuur in je werk

“Werken voor de overheid is het mooiste wat er is”. Ik (Ester) zeg dit vaak tijdens mijn trainingen en ik geloof dat oprecht. Bij de overheid komt alles samen, zowel qua inhoud als qua werkzaamheden. Als je weet wat jou drijft en waar jij energie van krijgt dan kun je bijna altijd jouw ideale baan vinden bij de overheid.

Toch zien we vaak dat gedreven professionals en projectmanagers op de een of andere manier vastlopen in het werk. De complexiteit, de stroperigheid, alle procedures of soms ook de politiek.

Onze klanten zijn vaak begonnen bij de overheid met veel zin en ambitie om iets te betekenen voor de samenleving. Goede dingen te doen, impact te hebben. Wij helpen ze om de energie en de zin van het begin weer terug te vinden. Ten eerste doordat ze uitvinden wat ze drijft en wat ze echt willen. En vervolgens door ze een methode aan te reiken om meer en sneller resultaten te behalen.

De werkdruk bij de overheid is tegenwoordig enorm groot. Om plezier in je werk te hebben heb je tools nodig om hiermee om te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je de goede dingen doet. Hoe zeg je “nee” tegen verzoeken die niet passen. Hoe zorg je ervoor dat je aan het einde van de dag tevreden kunt zijn over de dag, zodat je ’s avonds ook nog energie over hebt voor de andere onderdelen van jouw leven.

Anderen meekrijgen

De samenleving, met zijn normen en waarden en de manier waarop we met elkaar omgaan, verandert in een rap tempo. Een belangrijke verandering van de laatste decennia in Nederland is de manier waarop we omgaan met autoriteit. We hebben steeds minder vanzelfsprekend respect voor of vertrouwen in experts. Steeds meer beschouwen we onszelf als ‘middelpunt’ en als ons iets gevraagd wordt vragen we ons af: what’s in it for me (WII4ME)?

Dit heeft grote gevolgen voor de overheid. Waar decennia terug er nog opgekeken werd tegen overheden, heerst tegenwoordig vaak wantrouwen. Maar ook binnen organisaties heeft deze trend grote gevolgen. Doen wat de baas of een projectleider vraagt, en alleen om die reden, dat doen we echt niet meer.

Dit betekent dat het veel lastiger is geworden om anderen mee te krijgen. Terwijl je je om resultaten in je werk nooit in je eentje behaalt. Je hebt collega’s nodig, managers, bestuurders en externen (die dan weer al dan niet georganiseerd en/of professioneel zijn). Dit is vaak een grote uitdaging.

De principes die succesvolle ondernemers toepassen om een succesvol bedrijf op te bouwen en te houden bieden uitkomst. Door concurrentie zijn ondernemers al veel langer geleden geconfronteerd met het WII4ME-denken. Om klanten aan te trekken en te behouden hebben ondernemers bepaalde communicatieve vaardigheden nodig, die te vergelijken zijn met diplomatie binnen de overheid.

Het goede nieuws is dat dit aan te leren vaardigheden zijn. Je hoeft geen geboren diplomaat te zijn om op een elegante manier anderen mee te krijgen. De vaardigheden die je nodig hebt leer je in deze leergang. Nog belangrijker is dat je begeleiding krijgt bij de implementatie van deze vaardigheden. Je gaat het oefenen in je eigen praktijk en je maakt het je eigen.

 

LEERGANG ONDERNEMENDE AMBTENAREN – 6 MAANDEN

 • In-company, je leert samen met je collega’s.
 • Begeleiding, je oefent in en met je werk en krijgt feedback en hulp om de nieuwe vaardigheden succesvol toe te passen.
 • 6 Maanden, waardoor jet met elkaar ‘alles meemaakt’. Na afloop kunnen de deelnemers elkaar blijven helpen, daar worden ze in getraind.

De leergang omvat de volgende onderdelen

INTAKE-GESPREKKEN INDIVIDUEEL

Na de eerste trainingsdag heeft elke deelnemer een 1-op-1 gesprek met Ester of met Greta, waarin we samen bepalen:

 • waar loop je tegenaan
 • jouw leerdoel van de training, wat kun je eruit halen

Het intake-gesprek is telefonisch of via Skype en duurt ongeveer 45 minuten.

DRIE TRAININGSDAGEN OP LOCATIE

De Succesvolle Ambtenaar werkt met een unieke 7-stappen methode gebaseerd op succesvolle ondernemersprincipes.

Deze trainingsdagen gaan over:

Vuur in je werk (dag 1)
Dag 1: Inleiding De Succesvolle Ambtenaar. Deze eerste dag gaat vooral over jou als persoon achter de ambtenaar. Waar loop jij warm voor. Waar loop jij tegenaan en wat is er voor jou nodig om met (nog meer) plezier naar je werk te gaan. Ook krijg je concrete tools om te leren omgaan met de gigantische hoeveelheid werk die er elke dag weer op jou afkomt.

Anderen meekrijgen (dag 2 en 3)
Dag 2: Zaklantaarn en Vuurtoren. Het opbouwen en behouden van goede relaties. Dit werkt bij iedereen; of je nou wel of geen klik hebt doet niet terzake. De basis is kennis van marketing en de zaklantaarn- en vuurtorenmethode van De Succesvolle Ambtenaar.

Dag 3: Verrassend veel resultaten met Verkoopgesprekken. Je leert je het naadje van de kous als het gaat om succesvolle win-win gesprekken voeren. Wat is er nodig om deze gesprekken ontspannen en vol zelfvertrouwen te voeren? En wat er nodig is om er het beste uit te halen -> win-win afspraken. Ook werk je met elkaar aan opdrachten. Je leert van elkaar om nog sneller je resultaten in het programma te realiseren.

ONLINE LESSEN

De online lessen in de vorm van pdf’s, mp3’s en video’s zorgen ervoor dat je de leerstof snel doorgrondt. Je kunt de lessen volgen op het tijdstip en de locatie die jou het beste uitkomt. Ook na het programma houd je toegang tot de lessen, zodat je ze kunt bestuderen op het moment dat het nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je aan een nieuw(e) project(fase) begint of wanneer je een spannend gesprek hebt.

De lessen gaan over:

 • Hoe je goede relaties met anderen opbouwt, ongeacht het type of de positie. Op basis van de zaklantaarn- en vuurtoren methode (marketingprincipes).
 • Hoe je moeiteloos door het besluitvormingsproces komt, door sublieme gesprekstechnieken.
 • Een script voor jouw gesprekken. Als je dit praktische script toepast kan er weinig meer mis gaan.
 • 10 video’s met Ester’s persoonlijke zeer praktische tips (die je direct gaat toepassen).

3 TELEFONISCHE BEGELEIDINGSSESSIES MET ESTER EN GRETA

Maak een snelle doorbraak in deze waardevolle sessies, waarin je persoonlijke antwoorden krijgt op al je vragen. Er is gelegenheid tot persoonlijke coaching. Deze sessies zijn voor 6 deelnemers tegelijk. Als de groep uit 12 deelnemers bestaat wordt deze dus in 2 subgroepen verdeeld voor de telefonische groepssessies.

VOORTGANGSRSAPPORTAGE

Krijg je wekelijkse feedback op jouw proces en jouw veranderingen. Waar loop je tegenaan, wat gaat goed en wat zou je anders willen.

PRAKTISCH

Het traject wordt als een in-company traject aangeboden en is voor 10-12 deelnemers. Dit kan een team zijn, maar het is ook mogelijk dat de deelnemers uit verschillende organisatieonderdelen komen.

Eerdere klanten zeggen:

Stefan Staartjes, beleidsadviseur Leefstlijl gemeente Nijkerk

“Toen ik Ester voor het eerst sprak had ik er last van dat ik zoveel werktijd kwijt was binnen onze eigen organisatie. Ik kom graag buiten het gemeentehuis, omdat dat is waarvoor ik ’s ochtends mijn bed uitkom: mooie resultaten bereiken in de samenleving. En dan zat ik weer de hele dag binnen te praten, het stond me zo tegen.

Mijn beleidsterrein, leefstijl, is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen gezond leven, om te voorkomen dat ze ziek worden. Preventief dus. Ik zag dat er zoveel geld, tijd, energie en aandacht gaat naar zieke mensen en het potje voor preventie is zoveel kleiner. Ik sprak met Ester mijn doelen af voor het programma: de budgetten die beschikbaar zijn voor leefstijl en kunst en cultuur moesten verdubbeld worden. En ik wilde de tijd die ik intern besteed halveren.

Tijdens het traject wist Ester steeds de juiste snaar te raken en ze daagde me uit om steeds weer net even wat meer voor elkaar te krijgen. Daarbij gaf ze steeds waardevolle tips op maat, die ik meteen kon toepassen.

De resultaten zijn boven verwachting. Leefstijl is in de top 3 van prioriteiten terecht gekomen. En het belangrijkste: ik heb de leiding genomen over mijn eigen werktijd. Ik zorg ervoor dat ik de goede dingen voor elkaar krijg en voel me kalm, ook wanneer het superdruk is, zoals nu tegen het eind van het jaar. Het valt zelfs anderen op dat ik zo in control ben. Heel fijn!” 

Angelique Migliardi, programmamanager gemeente Rotterdam

“Toen ik Ester sprak zag ik het eerlijk gezegd eigenlijk niet meer zitten met mijn werk. De stroperigheid, de traagheid, het uitblijven van resultaten en besluiten, het stond me zo tegen. Ik was enorm aan het twijfelen, wilde ik wel bij de overheid blijven werken, of wilde ik vertrekken?

Maar mijn keuze voor de overheid was jaren geleden heel bewust geweest. Ik besloot het nog één kans te geven en vroeg Ester om me te helpen meer resultaten te bereiken en weer “gewoon” met plezier te werken. Ik begon net met een nieuwe functie en vroeg me af of dat wel handig was. Zou het wel mogelijk zijn meteen te kiezen voor leiderschap in de nieuwe functie?

En nu denk ik, ik ben zo blij dat ik het geen seconde langer heb uitgesteld! Ester heeft me geholpen om pijnpunten snel op te lossen en in de kiem te smoren. Ik ben niet meer overgeleverd aan de waan van de dag, maar heb zelf de regie en werk naar grotere doelen toe. Ik heb het werk onder controle en ik toon zoveel meer lef. De handvatten van Ester hielpen me om echt aan de slag te gaan. Nu voel ik zoveel meer rust en werkplezier. Mijn richting is duidelijk en ik wil echt doorgaan. Ik heb laatst zelfs volmondig nee gezegd tegen een baan buiten de gemeente. Zo’n goed gevoel!”

Over Ester Oude Nijhuis

In de 14 jaar die ik als gemeenteambtenaar heb gewerkt viel me het volgende op: mijn collega’s waren ontzettend bevlogen en wilden graag goede dingen bereiken in de samenleving.

Verbinding met de buitenwereld is belangrijk, maar ook de interne organisatie. Daar worden de keuzes gemaakt, over hoe tijd en geld wordt besteed. Gaan we door met een project of juist niet en op welke manier. En wie gaat dit doen onder welke voorwaarden. Maar ook de juiste verbindingen tussen collega’s die elkaar aanvullen zijn goud waard en onmisbaar in een goedlopende, resultaatgerichte organisatie.

Om resultaten te bereiken is het belangrijk dat je externen en collega’s meekrijgt én dat je je tijd besteed aan de juiste dingen. Ik ben heel veel gaan lezen en leren over invloed, projectmanagement etc. En ook heb ik hierover met veel collega’s overal uit de organisatie gesproken. En dat hielp. In mijn laatste jaren als ambtenaar haalde ik heel goede resultaten. Mijn wethouder, ambtelijk opdrachtgever en ook mijn leidinggevende waren heel erg tevreden. Ik kon een team om mij heen vormen en kreeg makkelijk steun voor mijn voorstellen.

Toen ik ondernemer werd heb ik vrij snel besloten te gaan investeren in mijn marketing en sales vaardigheden. Ik had altijd al het idee dat deze vaardigheden nodig zouden zijn om het alle beleidsonderwerpen van de overheid tot grote hoogte te brengen.

En toen vielen de kwartjes. Ineens begreep ik dat mijn successen in mijn laatste jaren als ambtenaar geen toeval waren. Ze waren het gevolg van mijn acties die pasten binnen de marketing- en sales principes. Maar er was nog veel meer mogelijk geweest als ik deze principes structureler had toegepast. Had ik dit maar geweten als ambtenaar.

En dit is de reden dat ik het programma De Succesvolle Ambtenaar heb ontwikkeld. Ik gun mijn klanten:

 • Succesvolle projecten en beleid: blije inwoners!
 • Intern draagvlak, waardoor tijd en geld bespaard wordt.
 • Een prima carrière binnen de overheid en fijne samenwerking met collega’s.
 • Tijdwinst, geen eindeloze werkdagen, waardoor er voldoende tijd en energie overblijft voor je gezin, je hobby’s etc.

Ken jij Sonja nog?

 

 

 

Op een stralende overheid!

Ester Oude Nijhuis
06 275 00 399
ester@caseon.nl
www.caseon.nl
De Succesvolle ambtenaar

DOWNLOAD NU?

SOS Thuiswerk Checklist voor ambitieuze professionals bij de overheid

Checklist thuiswerken bij de overheid

Vraag hier de SOS Thuiswerk Checklist voor Ambitieuze Ambtenaren aan!

dit veld niet invullen s.v.p.