Mijn zoon en ik zitten lekker op de bank een film te kijken: Bon Bini Holland. De film van Jandino Asporaat is supergrappig en mijn zoon en ik vermaken ons prima.

We zijn anderhalf jaar geleden naar de film Bon Bini Holland 2 geweest in de bioscoop, maar deze eerste film heb ik nog niet gezien.

Denk ik.

Tot het moment (ongeveer na een uur) dat de moeder van Noëlla avances maakt tijdens een familiediner. Ineens weet ik het zeker, ik heb deze film wél gezien.

Ik heb de film in zijn geheel gezien, maar ik ben ten minste 80% helemaal vergeten.

Ligt dat aan de kwaliteit van de film? Absoluut niet. De film heeft een leuk verhaal, het is grappig, hier en daar wat emoties.

Waarom herinner ik me dan toch zo weinig?

Het kan natuurlijk aan mij liggen :-). Maar ik ga graag wat meer de diepte in met je.

Dat ligt namelijk ook aan hoe ons brein in elkaar zit. We hebben een lange- en korte termijn geheugen. Als we iets nieuws ervaren (zien, horen, voelen, ruiken) dan wordt dat eerst opgeslagen in ons korte termijn geheugen. Pas als we deze informatie een paar keer vaker ervaren (herhalen) bereiken we ons lange termijn geheugen. En wat daar in zit vergeten we niet meer.

Met iets nieuws leren werkt het precies zo.

Nieuwe kennis en vaardigheden maken we ons pas echt eigen als we het meerdere keren herhalen. En echt toepassen. Want kennis om de kennis, daar zijn de meesten van ons niet zo goed in. Onze zintuigen gaan pas open en het komt pas echt binnen als we er iets aan hebben, als het ons helpt onze verlangens te bereiken. Als het past bij onze eigen situatie.

Toen ik ambtenaar was heb ik heel wat trainingen gedaan. Ik herinner me vooral nog een 2-daagse over persoonlijkheidstypen. Wat was dat geweldig. Na deze 2 dagen waren een collega en ik er nog zo vol van dat we heel vaak de stof toepasten. Dan mailden we elkaar: mijn baas, een echt S-type, bla bla bla. Reken maar dat ik die kennis nog steeds paraat heb (het is inmiddels al 20 jaar geleden).

Toen ik ging ondernemen leerde ik een heel nieuwe manier van leren. Leren met als doel een transformatie te ondergaan. De verschillende onderdelen komen samen in een evenwichtig programma. Na afronding van dat programma ben je anders dan toen je erin ging.

In mijn geval, ik ging erin als startende ondernemer met 2 kleine opdrachtjes en ik kwam eruit als ondernemer met een product, een marketingstrategie (die ik ook uitvoerde) en met genoeg klanten om mezelf iedere maand weer een fatsoenlijk salaris te betalen.

Het mooiste is dit: wat ik geleerd had, was zo ingesleten dat ik ook na afloop dezelfde getransformeerde Ester bleef. Met nieuwe kennis, vaardigheden en een andere attitude, maar vooral met nieuwe dagelijkse gewoontes.

De manier waarop zo’n programma in elkaar zit is echt heel interessant.

Ik ben echt dol op deze manier van ervarend leren, met een blijvend resultaat. Ik volg daarom nog regelmatig andere programma’s (met andere doelen).

Zelf heb ik sinds een paar jaar ook zo’n programma voor mijn klanten. Het 6-maanden Groeiprogramma. Het doel van het programma is om van een ambitieuze, maar soms worstelende ambtenaar een doelbewuste ambtenaar te worden. Die prachtige resultaten neerzet op een prettige manier. Door het toepassen van principes van Succesvolle Zelfstandige Ondernemers.

In het programma leer je zeker ook nieuwe kennis en vaardigheden, net als in elke training. Kennis over projectmatig en programmamatig werken. Over overtuigen en anderen meekrijgen. En je wordt óók uitgedaagd om te implementeren. Om het echt te ervaren. We hebben regelmatig contact met elkaar en met de groep waar je in zit. Je voelt je gesteund en het werkt heel inspirerend. Het wordt makkelijk om door te zetten.

Het programma is niet voor iedereen. Het is voor professionals die genoeg vrijheid krijgen in hun werk. (Project- en programmamanagers bijvoorbeeld) Professionals die hun werk belangrijk vinden en die écht meer voor elkaar willen krijgen. Voor zichzelf, de samenleving & voor de organisatie. Ben jij zo’n professional?

Ik zou het leuk vinden van je te horen, via team@caseon.nl.

Je krijgt altijd een reactie, hoewel dat vanwege de vakantie soms even iets langer kan duren dan normaal.

 

Op een stralende overheid,

 

Ester