Masterclass Verrassend veel resultaten met Verkoopgesprekken

Als (senior) professional of projectmanager bij de overheid heb je veel te verkopen:

  • KRIJG EEN ‘JA’ OP JOUW VOORSTELLEN EN VERZOEKEN
  • SNELLER DOOR HET BESLUITVORMINGSTRAJECT
  • ONTSPANNEN EN VOL ZELFVERTROUWEN GESPREKKEN VOEREN BINNEN EN BUITEN
OPLEIDERS: ESTER OUDE NIJHUIS & GRETA KRIJGSMAN

Ester: bestuurskundige en oprichter De Succesvolle Ambtenaar
Greta: Communicatiespecialist en Businesscoach

 

“Je wilt zelf graag dat het allemaal sneller gaat, maar het lijkt wel alsof er altijd iets of iemand is, die de voortgang tegenhoudt”

 

Inleiding

 

Plezier in je werk

“Werken voor de overheid is het mooiste wat er is”. Ik (Ester) zeg dit vaak tijdens mijn trainingen en ik geloof dat oprecht. Bij de overheid komt alles samen, zowel qua inhoud als qua werkzaamheden. Als je weet wat jou drijft en waar jij energie van krijgt dan kun je bijna altijd jouw ideale baan vinden bij de overheid.

Toch zien we vaak dat gedreven professionals en projectmanagers op de een of andere manier vastlopen in het werk. De complexiteit, de stroperigheid, alle procedures of soms ook de politiek.

Je hebt anderen nodig:

  • Om je te helpen met jouw dossiers (of projecten).
  • Besluiten van management en politiek.
  • Om uitdagende en passende nieuwe projecten te krijgen.
  • Externe partijen, waarmee je afspraken maakt.

Anderen meekrijgen

De samenleving, met zijn normen en waarden en de manier waarop we met elkaar omgaan, verandert in een rap tempo. Een belangrijke verandering van de laatste decennia in Nederland is de manier waarop we omgaan met autoriteit. We hebben steeds minder vanzelfsprekend respect voor of vertrouwen in experts. Steeds meer beschouwen we onszelf als ‘middelpunt’ en als ons iets gevraagd wordt vragen we ons af: what’s in it for me (WII4ME)?

Dit heeft grote gevolgen voor de overheid. Waar decennia terug er nog opgekeken werd tegen overheden, heerst tegenwoordig vaak wantrouwen. Maar ook binnen organisaties heeft deze trend grote gevolgen. Doen wat de baas of een projectleider vraagt, en alleen om die reden, dat doen we echt niet meer.

Dit betekent dat het veel lastiger is geworden om anderen mee te krijgen. Terwijl je je om resultaten in je werk nooit in je eentje behaalt. Je hebt collega’s nodig, managers, bestuurders en externen (die dan weer al dan niet georganiseerd en/of professioneel zijn). Dit is vaak een grote uitdaging.

De principes die succesvolle ondernemers toepassen om een succesvol bedrijf op te bouwen en te houden bieden uitkomst. Door concurrentie zijn ondernemers al veel langer geleden geconfronteerd met het WII4ME-denken. Om klanten aan te trekken en te behouden hebben ondernemers bepaalde communicatieve vaardigheden nodig, die te vergelijken zijn met diplomatie binnen de overheid.

Het goede nieuws is dat dit aan te leren vaardigheden zijn. Je hoeft geen geboren diplomaat te zijn om op een elegante manier anderen mee te krijgen. De vaardigheden die je nodig hebt leer je in deze leergang. Nog belangrijker is dat je begeleiding krijgt bij de implementatie van deze vaardigheden. Je gaat het oefenen in je eigen praktijk en je maakt het je eigen.

Verkoopgesprekken voeren

Een goed verkoopgesprek voeren is niet hetzelfde als “kopjes koffie drinken en wel zien wat we voor elkaar kunnen betekenen”. Een goede verkoper weet hoe hij de regie neemt in een gesprek en, indien passend, tot afspraken kan komen. Afspraken waar zowel koper als verkoper blij mee zijn. (Succesvolle ondernemers gaan immers lange klantrelaties aan, de afspraak moet daarom altijd voor beide partijen kloppen).

Succesvolle ondernemers volgen een bewezen strategie en werken volgens bepaalde scripts.

Deze strategie en dit script hebben wij aangepast aan de ambtelijke werkelijkheid. Onze klanten passen deze werkwijze keer op keer met succes toe. Ze voelen controle en krijgen meer voor elkaar.

Ook de werkrelaties worden beter.

Dit alles zorgt voor meer resultaten, maar vooral ook voor werken met meer plezier en zelfvertrouwen.

 

1 Dagdeel Masterclass

  • In-company, je leert samen met je collega’s.
  • Oefenmateriaal, zodat je de nieuwe werkwijze snel en goed onder de knie krijgt.
  • Inclusief een gespreksscript dat je voor elk spannend gesprek bij de hand kunt houden.

VERRASSEND VEEL RESULTATEN MET VERKOOPGESPREKKEN

1 Dagdeel training op locatie

Je leert het naadje van de kous als het gaat om succesvol, met plezier en met gemak spannende gesprekken voeren bij de overheid. Je leert wat nodig is om deze gesprekken ontspannen en vol zelfvertrouwen te voeren. En hoe je er het beste uit kunt halen -> win-win afspraken. Ook werk je met elkaar aan opdrachten. Je leert van en met elkaar om nog sneller je resultaten in het programma te realiseren.

Werkboek en Script

Bij de masterclass hoort een werkboek. Daarnaast krijg je eeen gespreksscript dat je vanaf dit moment als leidraad kunt gebruiken bij alle spannende gesprekken. Hier kun je altijd weer op terugvallen, wat veel rust en zekerheid geeft.

Praktisch

De masterclass is in-company en voor max 15 deelnemers. Dit kan een team zijn, maar het is ook mogelijk dat deelnemers uit verschillende organisatieonderdelen komen.

Investering

De investering voor deze masterclass is € 1.497,- excl. BTW. Dit is inclusief de materialen, reis- en verblijfkosten trainer, toegang online leeromgeving etc. De locatie en de catering worden verzorgd door de opdrachtgever.

Eerdere klanten zeggen:

Stefan Staartjes, beleidsadviseur Leefstlijl gemeente Nijkerk

“Toen ik Ester voor het eerst sprak had ik er last van dat ik zoveel werktijd kwijt was binnen onze eigen organisatie. Ik kom graag buiten het gemeentehuis, omdat dat is waarvoor ik ’s ochtends mijn bed uitkom: mooie resultaten bereiken in de samenleving. En dan zat ik weer de hele dag binnen te praten, het stond me zo tegen.

Mijn beleidsterrein, leefstijl, is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen gezond leven, om te voorkomen dat ze ziek worden. Preventief dus. Ik zag dat er zoveel geld, tijd, energie en aandacht gaat naar zieke mensen en het potje voor preventie is zoveel kleiner. Ik sprak met Ester mijn doelen af voor het programma: de budgetten die beschikbaar zijn voor leefstijl en kunst en cultuur moesten verdubbeld worden. En ik wilde de tijd die ik intern besteed halveren.

Tijdens het traject wist Ester steeds de juiste snaar te raken en ze daagde me uit om steeds weer net even wat meer voor elkaar te krijgen. Daarbij gaf ze steeds waardevolle tips op maat, die ik meteen kon toepassen.

De resultaten zijn boven verwachting. Leefstijl is in de top 3 van prioriteiten terecht gekomen. En het belangrijkste: ik heb de leiding genomen over mijn eigen werktijd. Ik zorg ervoor dat ik de goede dingen voor elkaar krijg en voel me kalm, ook wanneer het superdruk is, zoals nu tegen het eind van het jaar. Het valt zelfs anderen op dat ik zo in control ben. Heel fijn!”

Angelique Migliardi, programmamanager gemeente Rotterdam

“Toen ik Ester sprak zag ik het eerlijk gezegd eigenlijk niet meer zitten met mijn werk. De stroperigheid, de traagheid, het uitblijven van resultaten en besluiten, het stond me zo tegen. Ik was enorm aan het twijfelen, wilde ik wel bij de overheid blijven werken, of wilde ik vertrekken?

Maar mijn keuze voor de overheid was jaren geleden heel bewust geweest. Ik besloot het nog één kans te geven en vroeg Ester om me te helpen meer resultaten te bereiken en weer “gewoon” met plezier te werken. Ik begon net met een nieuwe functie en vroeg me af of dat wel handig was. Zou het wel mogelijk zijn meteen te kiezen voor leiderschap in de nieuwe functie?

En nu denk ik, ik ben zo blij dat ik het geen seconde langer heb uitgesteld! Ester heeft me geholpen om pijnpunten snel op te lossen en in de kiem te smoren. Ik ben niet meer overgeleverd aan de waan van de dag, maar heb zelf de regie en werk naar grotere doelen toe. Ik heb het werk onder controle en ik toon zoveel meer lef. De handvatten van Ester hielpen me om echt aan de slag te gaan. Nu voel ik zoveel meer rust en werkplezier. Mijn richting is duidelijk en ik wil echt doorgaan. Ik heb laatst zelfs volmondig nee gezegd tegen een baan buiten de gemeente. Zo’n goed gevoel!”

 

Over mij (Ester Oude Nijhuis)

Na mijn studie Bestuurskunde heb ik 14 jaar als ambtenaar gewerkt bij de gemeente Alkmaar (na een uitstapje bij de Koninklijke Landmacht). Eerst als bestuursadviseur en later als project- en programmamanager. In die 14 jaar heb ik ontzettend veel geleerd. De eerste jaren vond ik het heel lastig om op een elegante manier om te gaan met de stroperigheid en de telkens veranderende prioriteiten die op mij afkwamen. Later werd ik hier veel beter in, ook dankzij training en coaching. Ik kreeg bijvoorbeeld collega’s makkelijk mee en haalde heel goede resultaten, mijn wethouders waren heel tevreden.

Nadat ik mijn eigen bedrijf begon wilde ik graag dat het snel een succes werd. Ik heb daarom veel geïnvesteerd in businesscoaching. Hier leerde ik van succesvolle ondernemers hoe ik een goedlopend bedrijf kon opbouwen. Ik kwam tot de ontdekking dat de gewoontes en principes van succesvolle ondernemers ook van grote waarde zijn voor ambtenaren (aangepast aan de ambtelijke werkelijkheid). Mijn klanten, allemaal ambtenaren, bewijzen dit ook keer op keer.

Ken jij Sonja nog?

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens:

De Succesvolle ambtenaar
Ester Oude Nijhuis
06 275 00 399
ester@caseon.nl

DOWNLOAD NU!

SOS Thuiswerk Checklist voor ambitieuze professionals bij de overheid

Checklist thuiswerken bij de overheid

Vraag hier de SOS Thuiswerk Checklist voor Ambitieuze Ambtenaren aan!

dit veld niet invullen s.v.p.