Niet ver bij mijn huis vandaan is een kleine polder. Je kunt daar heerlijk wandelen. Een paar stukken grasland, met water er omheen. Veel riet en aan de rand staan 4 molens. Als het een beetje waait draaien ze alle vier. Prachtig gezicht.

Ik kom daar graag. Heb daar al honderden keren een rondje gelopen. Altijd weer fijn.

Vooral nu, in het voorjaar. Je staat versteld van alle levendigheid van al die broedvogels.

Toen ik vorige week op een avond eindelijk weer eens daar wandelde zag ik ze al snel, de ganzenkuikens. Wat zijn ze altijd vroeg in het jaar. Klein en geel zijn ze nog. Ze groeien als kool, over een paar weken en ze zijn zo groot als hun ouders, dan zie je alleen nog aan hun veren dat het jonge beestjes zijn. Plofganzen noem ik ze wel eens.

In dit gebied zijn de ganzen een mega groot voortplantingssucces. Het zijn er ieder jaar meer, per koppel broeden ze zeker 10 jongen uit en de meerderheid daarvan wordt volwassen. Ik snap dat niet iedereen dat even fantastisch vindt. Ze blazen naar je als je te dichtbij komt.

En andere vogels moeten ook een plekje hebben.

Mijn persoonlijke lievelingsvogel in dit gebied is de grutto. De rosse grutto. Altijd als ik hier loop dan speuren mijn ogen het gebied af: zie ik er 1? Het mooiste is het als je er 1 ziet vliegen. Ze maken een prachtig en onmiskenbaar geluid. Gruttooo, gruttooo. Een genot om te horen.

De grutto heeft het zwaar. Op de site van de Vogelbescherming staat dat dit komt door eenzijdige beplanting van weilanden, steeds minder insecten en een laag waterpeil (waardoor insecten in de grond niet meer bereikbaar zijn voor de priksnavel van de grutto).

De grutto staat op een rode lijst, in Europa broedt hij alleen in Nederland. Ik hoop heel erg dat hij het haalt, dat alle inspanningen van natuurbeheerders en boeren samen ervoor zorgen dat er snel weer meer komen.

Wat in ieder geval duidelijk is: de impact van ganzen op het poldertje is vele malen groter dan van grutto’s.

Ik denk dat dat óók komt omdat ganzen zo ongelooflijk goed samenwerken. Ze vormen grote groepen, beschermen elkaar, vliegen samen, houden elkaar uit de wind in hun V-vormige formaties. De grutto’s zijn toch meer einzelgängers.

Voor jouw werk en de impact die je daarmee hebt is samenwerken en anderen meekrijgen ook essentieel. In je eentje ben je nergens.

Al jarenlang geef ik hier trainingen in. Hoe krijg je anderen mee op een ontspannen en leuke manier. Adviseren met Impact noem ik deze training.

Daar heb ik een fantastisch nieuwtje over.

Ter ondersteuning van de training heb ik namelijk een unieke en splinternieuwe Impactplanner laten ontwerpen en drukken. Het maakt de training effectiever en leuker. De resultaten van de deelnemers worden nóg beter. De eerste groepen zijn er kort geleden mee begonnen.

Ik nam er een onthullingsvideo over op, als je hem bekijkt zie je wat ik precies bedoel met deze planner en hoe die eruit ziet. De video kun je zien als je op onderstaande foto klikt, duurt een paar minuten.

 

 

 

 

 

Joehoe, ik ben blij. Vorige week voor het eerst weer een grutto gezien én een echte, eigen Impactplanner gerealiseerd.

Successen moet je vieren toch? Daarom verzorg ik vanwege de planner eind mei/begin juni een gratis webinar voor jou. Over “succesvol anderen meekrijgen voor overheidsprofessionals.” Welke vraag of onderwerp mag daarin niet ontbreken? Stuur jouw vraag (via een reply op deze mail) en ik neem het mee.

PS: Anderen meekrijgen is 1 van de 3 pijlers van De Succesvolle Ambtenaar. De andere 2 zijn Professionele Effectiviteit (Focus met Voldoening) en Politiek Bestuurlijke Sensitiviteit.

Op een stralende overheid,

Ester