Met mijn man en zoons loop ik over de Friesebrug het Noordhollands-kanaal over. Een paar fietsers ergeren zich aan een klein meisje dat met haar moeder bij het verkeerslicht staat en ze wordt op een lelijke manier aangesproken.

We lopen verder in de richting van de Grote Kerk.

Naast de Grote Kerk staan dranghekken in een rechthoek, met daarachter een flinke groep demonstranten.

KOZP (Kick Out Zwarte Piet), vanwege de intocht van Sinterklaas (november 2019).

De sfeer is grimmig. Er is ook een tegendemonstratie.

Het raakt me. De emoties aan beide kanten zijn echt en heftig. Even merk ik zelfs dat ik een brok in mijn keel krijg en ik kan niet normaal praten tegen mijn man. Ik voel hoog zittende tranen.

Ik schrijf er een bericht over op LinkedIn. Er zijn de laatste maanden al veel demonstraties en ik vraag me af: wat gebeurt er eigenlijk in de samenleving. Ik vraag op LinkedIn of iemand mij een tip kan geven. Om iets te lezen of zo.

De reacties op dit bericht blijven maar komen. Allemaal tips, ideeën, mensen die zich ook zorgen maken en mijn ervaring herkennen. (Geen 1 negatieve reactie trouwens. LinkedIn is zo anders dan bijvoorbeeld Facebook of Twitter).

Op basis van alle adviezen kies ik ongeveer 10 interessante boeken uit die ik aanschaf.

Ik was duidelijk een beetje te optimistisch, want de stapel boeken is nu, zo’n 9 maanden later nog niet uitgelezen. Ik kijk er enorm naar uit om deze zomer een paar van die boeken te verslinden.

Lezen, ik doe dat het hele jaar, maar in de zomer ga ik ieder jaar weer even echt in de versnelling. Daar kan ik echt van genieten. Dat had ik als kind al.

Wat ik ook heb ontdekt zijn luisterboeken. Heerlijk. Een boek lezen en wandelen tegelijk. Ideaal. Je kunt het luisteren ook combineren met koken, was opvouwen en wat je maar te doen hebt aan eenvoudige klusjes.

Kijk jij ook zo uit naar de komende zomermaanden? Heb je al een plan om je te verdiepen in een bepaald onderwerp of om iets nieuws te leren?

Misschien kan ik je inspireren. Ik heb een leuk vakantie pretpakket voor je bedacht:

  • Een heel persoonlijk verhaal over de verschillen tussen werken voor de overheid en ondernemen. Greta Krijgsman interviewt mij hierover. Wil jij weten hoe je ondernemend kunt worden in je werk? Luister dan eens naar deze podcast (gratis). Klik hier.
  • Gaan jouw organisatie en de ontwikkeling van de medewerkers jou aan het hart? Dan is de podcast (gratis) van het A&O fonds over de leergang Ambtenaar 3.0 heel interessant. Deze leergang van de OVER-gemeenten maakt van allerlei losse trainingen en cursussen een geheel. Klik hier.
  • Wil je de rustigere zomermaanden benutten om je carrière een boost te geven? Voor het online programma Maak en Realiseer jouw Ambtenaren Groeiplan geldt een speciale juli-aanbieding. Je leest er hier alles over.

Ik wens je een heerlijke zomer. Even bijkomen van alles. Want wat was en is het pittig allemaal.

 

Op een stralende overheid en zomer,

 

Ester