(Foto: Speakers Academy, W. Kallenbach)

Zoals zo vaak zet ik even aan om de Friesebrug over het Noordhollands kanaal te beklimmen op mijn knalroze fiets. Ik voel me vreemd, een beetje bibberig. Weinig geslapen ook vannacht, heel licht, steeds wakker.

Een paar maanden geleden was ik met een vriendin aan het bellen toen ik mijn mailbox checkte en zag: “André Kuipers kan op 25 mei naar Alkmaar komen”. Ik begon te juichen (sorry nog Greta) en maakte een vreugdedans door mijn kantoor. André Kuipers, onze astronaut zou komen spreken op het Groene Helden Festival Alkmaar. En ik mocht hem aan- en afkondigen.

En nu is het dus zover. Zo mans als ik een paar maanden geleden was ben ik nu niet. Ik heb er zin in, maar ben ook nerveus.

Dus, even diep in- en uitademen.

Tien voor half twaalf word ik gebeld: “Met André Kuipers, ik ben een beetje vertraagd, ongeveer tien minuten.” Ik zeg: “OK, dat is goed, we zien elkaar zo.” Alsof ik nooit anders doe dan aan de telefoon hangen met Nederlandse astronauten, die 204 dagen in de ruimte hebben doorgebracht.

Even later doen we samen met de technische mannen van het theater de technische test en als alles werkt gaat de deur van de theaterzaal open. Dhr. Kuipers is dan even naar achter.

Als de zaal vol zit mag ik de introductie van de lezing verzorgen. Hellup. Ik kijk de volle zaal in en voel me ineens heel rustig. Ik vraag de zaal wie zich de lancering van dhr. Kuipers herinnert. Een heleboel vingers gaan de lucht in. Dan vertel ik over hoe ik de lancering van dhr. Kuipers heb meegemaakt. Voor een televisie in storing. Met twee kinderen en een opa erbij, die er net als ik erg naar uitkeken de lancering te zien. Helaas gemist dus.

En dan kondig ik dhr. Kuipers aan die zijn verhaal begint. Hij vertelt zijn prachtige en soms alarmerende verhaal. De hele zaal, waaronder veel kinderen, is anderhalf uur muisstil.

Heel eerlijk, ik ben echt even flink uit mijn comfortzone gegaan. Een mentor van mij zei ooit dat je groei buiten je comfortzone ligt. Die dingen doen die je (te) spannend vindt, maar toch doet. Die maken dat je meer aankunt. Grotere uitdagingen aandurft. Verder kunt gaan.

Nu zoek ik mijn stretchzone regelmatig bewust op. Jij ook? Als je in je agenda kijkt zie je daar dan ten minste 1(te) spannende activiteit in staan? Doe het gewoon. Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met die manager of bestuurder die jou verder kan helpen met je werk. En ervaar dat dit ook maar een mens is.

Als ik weer naar huis fiets denk ik aan jou, lezer van mijn blog(s). En ik bedenk dat ik jou ook graag een keer echt in de ogen wil kijken en een gewoon babbeltje wil maken.

Wat een geluk dat de zomervakantie eraan komt, toch altijd een wat rustiger periode, voor jou (hoop ik) en voor mij (zeker). Met heel veel plezier bied ik je aan om in augustus samen een goede kop koffie (of thee) te drinken. We bespreken jouw werk voor de overheid. Je vertelt me waar je tegenaan loopt en ik geef je advies. En ik leer van jou. Na het gesprek zijn we allebei geïnspireerd, dat is zeker.

Weet je dat ik dit dus nooit doe! Normaal heb ik dit soort afspraken altijd telefonisch. Het is uniek dat ik dit aanbied :-).

Zou je het leuk vinden om elkaar persoonlijk te ontmoeten? Ik heb ruimte voor maximaal 5 afspraken. Je hoeft alleen een mail te sturen naar ester@caseon.nl. Zet erbij waarom je het leuk vindt als we elkaar live ontmoeten en wat je in ieder geval met me wil bespreken. Als ik een match voel plannen we de afspraak in en zien we elkaar in augustus.

P.S. Meer informatie over de Ambtenaren Groeidag op 7 oktober 2019 vind je hier.