Voor het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam staat Beppie. Beppie is een mensgroot bronzen beeld. Kunstenaar Cees Braat heeft Beppie gemaakt. Zijn vrouw Teresa stond model.

Beppie is een vrouw “in jak en broek, met in elke hand een boodschappentas”.

De kunstenaar heeft het beeld gegeven aan dhr. Albert Heijn, inderdaad die van de winkels, hij was daar toen de baas.

Op 1 september 1990 gaf Appie het beeld aan het bedrijf, ter gelegenheid van zijn afscheid. Hij sprak daarbij de woorden: “Opdat wij niet vergeten voor wie wij werken”.

Prachtig toch. Er werken 1200 mensen in dit hoofdkantoor. Elke dag weer zien zij Beppie staan. Zeulend met haar tassen.

Waarde leveren aan klanten en ervoor zorgen dat klanten bij je blijven terugkomen. Dat is toch wel het allerbelangrijkste succesprincipe voor ondernemers. Zonder klanten is het natuurlijk snel gedaan met een onderneming.

Hoe zit dat dan bij de overheid?

Het spreekt voor zich dat de overheid werkt voor burgers, ondernemers en organisaties. De overheid staat ten dienste van de samenleving en niet andersom. Simpel toch?

Of nee, in de praktijk is het helemaal niet zo simpel.

Je kunt je best een voorstelling maken bij duizenden Beppies. Ze zullen niet allemaal precies hetzelfde willen, maar er is vast wel een rode draad te bedenken. Dagelijks een snelle, lekkere en gezonde maaltijd voor het gezin bijvoorbeeld.

Voor de overheid is deze rode draad er niet zo duidelijk. Sterker nog, belangen zijn vaak tegengesteld en dat is juist waar de overheid voor is. Het algemeen belang.

Dat mag natuurlijk geen reden zijn om de buitenwereld niet bij je werk te betrekken. Integendeel. Van buiten naar binnen werken is een principe waar veel overheidsorganisaties mee aan de slag zijn. Maar helaas, voorbeelden waar dit nog niet zo goed lukt zijn er ook genoeg.

Samen met Ilse Posch, expert op het gebied van burgerparticipatie, heb ik een programma gemaakt “Ontspannen participatie in een hysterische tijd”. Om jou te helpen om van burgerparticipatie een succes te maken:

  • Bereik je hele doelgroep, niet alleen de usual suspects.
  • Krijg goede informatie, van voor- en tegenstanders.
  • Krijg je collega’s mee, zodat de opbrengst van de participatie ook echt geïmplementeerd wordt.
  • Hou de energie erin, ook al duren projecten bij de overheid vaak lang.

Ben jij projectmanager of beleidsmaker bij gemeente, waterschap of provincie? Werk je bij de overheid omdat je impact wil hebben? Iets goeds wil betekenen voor de samenleving? Frustreert het je dat de buitenwereld nog veel te weinig een stem heeft in jouw organisatie?

Dan is dit programma heel interessant voor jou. Let op: het is niet zomaar een training, we helpen je óók om te kunnen implementeren. Maatwerk dus.

We hebben ruimte voor een kleine groep (max 12 personen), dus meld je zo snel mogelijk aan.

Meer informatie en een link naar de inschrijfpagina vind je hier.

 

Op een stralende overheid!

 

Ester