Gek wordt Art van al die rondslingerende papieren en papiertjes, die nooit doen wat hij wil. Het kleinste zuchtje wind (een collega die even langsloopt is genoeg) gooit wéér het hele systeem overhoop. Of, op de grond. Hij maakt kleine notities vast met paperclips, maar die zijn zwaar en niet heel snel te verplaatsen tijdens het maken van muziek. 

In 1974 volgt een waar Eureka-moment: Art werkt bij een lijmfabriek en denkt aan een mislukte uitvinding voor superlijm. Mislukt omdat de lijm niet goed plakt. 

Het plakt wel, maar alles wat je ermee lijmt trek je daarna ook zo weer los. 

Mislukt als superlijm, maar hoe handig als je kleine papiertjes op grote vellen wil plakken. En die weer wil verplaatsen. Wauw! In 1980 wordt de post-it op de markt gebracht en het is direct een succes. 

Post-its zijn meteen heel geliefd, nog steeds. 

“Post-it zorgt voor betere communicatie en organisatie, en speelt in op de behoeften van een maatschappij die bezeten is van efficiëntie, organisatie en to-do-lijstjes.” schrijft De Tic, een Belgische leverancier van lijmen, hierover op de website. 

Inderdaad heel handig. Je bedenkt een actie die je nog moet uitvoeren, of je spreekt iets af tijdens een gesprek. Je schrijft het op een post-itje en je plakt hem op de rand van je monitor. Zo vergeet je niks meer. 

Ik heb dat zelf ook een paar jaar zo gedaan, toen ik bij de Landmacht in Den Haag werkte. 

Je begrijpt direct de nadelen. Volgeplakte monitors met over elkaar geplakte post-its die bij nader inzien toch niet zo duidelijk zijn en dag in dag uit blijven hangen waar ze hangen. Want anders vergeet je te doen wat erop staat! 

Nog erger wordt het als je naast de post-its verschillende schriften, online lijstjes, rondslingerende briefjes en kladblokken gebruikt. “Waar had ik het nou opgeschreven?” 

Tijd voor een simpel systeem. Met de nadruk op simpel. En intuïtief en makkelijk toepasbaar. Niet een lijst maken in een app en die vervolgens niet meer bijhouden. 

Met alleen een takenlijst of een plek waar je al je aantekeningen bewaart ben je er bovendien niet. Want zo’n lijst zegt niks over of je ook tijd hebt om al die taken te doen. En niks over je prioriteiten. 

Met een beetje pech wordt de lijst alleen maar langer, zo voel je je nooit voldaan na een werkdag. 

Tijdens de training Focus met Voldoening leer je werken met een simpel systeem dat bestaat uit 3 onderdelen die elkaar naadloos aanvullen. Het is makkelijk en je ontspanning en zelfvertrouwen worden direct groter. 

Dit systeem werkt. 

Je krijgt de unieke Focusplanner, die je nergens anders vindt. Simpel en doeltreffend en hij ziet er prachtig uit. 

Ook toe aan ontspannen werken & meer voor elkaar te krijgen? 

Je kunt je aanmelden voor Focus met Voldoening. Via deze link vind je meer informatie en kun je je inschrijven

De post-its gebruik ik trouwens nog steeds veel. Vooral bij brainstorms vind ik ze heel erg handig. 

 

Op een stralende overheid,

 

Ester