“Sorry Ester, het lukt me niet om erbij te zijn in juni” lees ik in mijn WhatsApp. Au, dit is de spreekwoordelijke druppel. Ik voel me intens verdrietig en afgewezen. Het is niet de eerste ‘nee’ die ik te horen krijg, maar wel de pijnlijkste. Ik denk vanwege dat “Sorry Ester”, dat maakt deze nee ineens heel persoonlijk.

Twee maanden eerder, het is april 2017, besluit ik een groot evenement te organiseren voor ambitieuze ambtenaren uit heel Nederland. 40 deelnemers moet met gemak haalbaar zijn denk ik. Ik bezoek regelmatig grote ondernemersevenementen en zo ingewikkeld ziet het er niet uit. Mijn businesscoach zegt dat het misschien een beetje ambitieus is, ook omdat ik mezelf weinig tijd gun. “Ach ja, 25 is ook leuk”, denk ik.

En wat een helse 2 maanden volgen er daarna. Ik kom mezelf zo tegen. Al die ‘nee’s’ verwerken, brrr. De schaamte die ik voel als ik een week of 2 van tevoren besef dat het wel eens bij die 6 personen zou kunnen blijven. Boehoehoe, echt niet fijn. Het liefst wil ik de hele boel afblazen en in mijn bedje gaan liggen, lekker Netflixen de hele dag.

En dan vraagt een andere ondernemer mij: “Hoe kun je zoveel mogelijk waarde leveren aan de mensen die er wel zijn?”. En dat maakt zoveel uit. Mijn focus is daar helemaal op de 2 weken daarna. En gelukkig maar, want wat is het een mooie (en snoeihete) dag. En de reacties na afloop zijn heel positief. Met deze mensen heb ik nu nog altijd contact. Mooi toch.

Fast forward: vorig jaar was de Ambtenaren Groeidag ‘gewoon’ helemaal uitverkocht. En nu stromen de aanmeldingen voor de Groeidag ook binnen. (Niet dat dat zomaar gebeurt hè. We doen daar heel veel voor als team.)

De succesvolle ambtenaar = leren van succesvolle ondernemers. Als er 1 les is die je kunt leren van succesvolle ondernemers, dan is het wel dat tegenslagen erbij horen. De vraag is niet of er tegenslagen komen, maar hoe je ermee omgaat.

En jij? Gooi je het bijltje erbij neer als jouw voorstel wordt afgewezen door MT of bestuur? Laat je het erbij, of zoek je naar andere wegen als collega’s niet in jouw project geloven? Of wanneer ze er geen tijd voor vrij willen maken?

Ik heb weleens gehoord dat Youp van ’t Hek ook in halflege minizaaltjes begonnen is. En herinner je je nog het faillissement van Marco Borsato? Succesvol word je door te doen, te beginnen en vooral door doorzetten. Snel en blijvend succes, ik geloof er niet in.

Waar ik wel in geloof: dankbaar zijn voor wat wel lukt, een stip aan de horizon hebben en erop vertrouwen dat focus, actie en toewijding je daar zullen brengen. Op welke manier dan ook. En hulp vragen.

En de juiste mensen om je heen.

Misschien zijn die juiste mensen voor jou wel de deelnemers van de Ambtenaren Groeidag. Vorig jaar vonden de deelnemers het heerlijk om in zo’n groep gelijkgestemde ambtenaren te zijn. Ik weet dat het dit jaar weer zo is, want ik ken de lijst met aanmeldingen ;-).

Kom je ook? Nu nog met de gratis online training Win-win gesprekken bij de overheid als bonus (als je je aanmeldt vóór 1 juli).

KIJK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER DE AMBTENAREN GROEIDAG 2019