Regeren is vooruitzien” is een prachtige uitspraak die mijn vader vroeger regelmatig gebruikte. Als puber had ik natuurlijk helemaal niks met vooruitzien, dus ik vond dat allemaal maar gezeur als mijn vader dat zei. (Nu ik zelf pubers heb komt het allemaal weer naar boven…)

Aan het begin van de coronacrisis volgde ik een online seminar over crisismanagement. Een oud generaal vertelde hele rake dingen. Over hoe je je als leider het beste kan opstellen tijdens een crisis. En wat je het beste kan doen. Zijn naam ben ik helaas even kwijt, zijn verhaal daarentegen absoluut niet.

Hij voorspelde onder meer dat je je tijdens een crisis zult verbazen over sommige mensen. Mensen van wie je het nooit had verwacht komen ineens naar voren en zij functioneren als nooit tevoren. Anderen vallen juist tegen. Interessant met de kennis van nu, ik herken dit helemaal. Jij ook?

Ook gaf hij aan dat je als leider in een crisis zo snel mogelijk tijd moet gaan besteden aan de toekomst. Hoe ziet die eruit en, nog belangrijker, hoe wil je dat die eruit ziet.

Het tegenovergestelde hiervan is geleefd worden. Je overweldigd voelen door de waan van de dag. Steeds weer van koers veranderen als zich ontwikkelingen voordoen. Of die nou van buiten (coronamaatregelen, boze burgers en ondernemers) of van binnen (steeds weer nieuwe opdrachten van bestuurders, medewerkers die uitvallen) komen.

Of het jou lukt om vooruit te zien weet jij alleen.

Wat zie jij als je vooruit kijkt, bijvoorbeeld 1 jaar of 2? Hoe ziet de toekomst eruit voor jouw organisatie? En voor jouw team?

1 ding is zeker: er komt veel op de overheid af:

 • bezuinigingen (ik hoorde onlangs van een leidinggevende bij een G4 gemeente dat de eerste voorstellen al ingeleverd waren)
 • een gestreste samenleving
 • een politiek bestuur onder grote druk
 • … (vul maar in)

Heb je al een visie op de komende periode, hoe je daar het beste mee om kan gaan? En hoe wil je jouw medewerkers daarin betrekken?

Wat is er nodig om een heldere visie te ontwikkelen? Een visie die jou en jouw medewerkers houvast geeft, waar je op kan terugvallen als het lastig wordt. Wanneer alles toch weer anders loopt.

Ons advies is even simpel als moeilijk. Simpel om te doen. Maar helaas ook heel simpel om niet te doen…

 1. Zorg ervoor dat je tijd besteedt aan de toekomst, tijd waarin je reflecteert en vooruit kijkt. Waar de waan van de dag even geen ruimte krijgt.
 2. Zorg ervoor dat je geïnspireerd wordt. Lees en luister naar anderen, anderen die jou verder kunnen helpen (kies deze mensen zelf!).
 3. Doe nieuwe inzichten op.
 4. Formuleer heldere doelen en praat daarover met anderen.
 5. Zorg dat je energie hoog is en blijft.
 6. Zorg voor een goede groep om je heen, mensen met wie je op jouw eigen niveau kunt sparren. Belangrijk is dat iedereen in die groep wil dat jij groeit en floreert, het is er veilig en je kunt zeggen wat je op je hart hebt.
 7. Als jij nu voelt dat dit belangrijk is voor jou, neem dan nu een besluit om 1 actie te ondernemen, wat voor actie dan ook.

Misschien mogen wij daar een (bescheiden) rol in spelen.

Je kunt je nog aanmelden voor de online trainingsdag “Leidinggeven aan Ondernemende Ambtenaren.” Tijdens deze dag willen wij jou inspireren met onze visie en onze kennis, zodat jij beter uit deze tijd komt. Er is een beperkt aantal deelnemers met wie je volop interactie hebt (ook al is de dag online). Alle deelnemers zijn leidinggevende bij de overheid, gegarandeerd.

We weten dat het kort dag is en dat je waarschijnlijk afspraken hebt staan op 1 februari. Uit eigen ervaring weten we echter ook dat wanneer iets belangrijk genoeg voor je is…

Laten we samenwerken zodat je zeker bent als een generaal. De onzekere puber hebben we natuurlijk al jaren geleden achter ons gelaten :-).

Via deze link vind je meer informatie. Je bent heel erg welkom.

Heb je vragen? Mail me dan via ester@caseon.nl.

 

Op een stralende overheid,

 

Ester