Omanido is een heel gezellige en door anderen zeer begeerde club. Alle bewoners willen er het liefst bij horen. 

De leden van omanido ondernemen 2-wekelijks een leuk uitje. Naar het strand, een rondvaart, de Keukenhof, of, mijn favoriet, naar Holland Casino. 

Dat klinkt niet heel spannend misschien, maar dat is het wel. De leden van omanido zijn namelijk allemaal dik in de 80 en ze wonen in een bejaardenhuis in Amsterdam-Noord. 

De dagen in het bejaardenhuis duren lang. Er gebeurt niet veel. Dagelijkse hoogtepunten zijn de koffie met een koekje en de avondmaaltijd, waar te lang gekookte groenten een standaard onderdeel van uitmaken. 

Hendrik Groen, zijn vriend Evert en zijn vriendin Eefje willen de sleur en de saaiheid doorbreken. Zo begint omanido (oud maar niet dood), een doorslaand succes. 

De boeken van Hendrik Groen staan al een paar jaar in mijn kast, maar ik heb ze nu pas gelezen. Door mijn gebroken been beleef ik ook een saaiere fase in mijn leven (hoewel ik langzamerhand wel weer werk, zelfs al voor groepen heb gestaan, eh, gezeten). Mijn schoonzus vertelde dat ze zo moest lachen onder het lezen, heel aantrekkelijk! Zo gezegd, zo gedaan. 

De sleur en saaiheid staan in schril contrast met wat veel professionals bij de overheid beleven. 

Vorige week verzorgde ik een training Politiek Bestuurlijke Sensitiviteit. Eén van de sprekers vertelde over een uitspraak van een bestuurder een paar jaar geleden: 

“Wat ik merk is dat ik alles kwijt kan bij de ambtenaren. Alle verzoeken die ik doe volgen ze op. Ze zeggen wel dat ze het druk hebben en ik geloof dat oprecht, maar in de praktijk is het nog nooit voorgekomen dat ik niet bij ze terecht kan. Ik hou me niet in, waarom zou ik?” 

U vraagt, wij draaien? 

In de praktijk ervaren professionals bij de overheid vaak overbelasting, maar ook chaos in het werk. Waar moet je prioriteit aan geven als je verschillende opdrachtgevers hebt? Wie grijpt in en zorgt ervoor dat ik het rustiger krijg, dat er werk van mijn bordje af gaat? (tipje van de sluier: het komt nauwelijks voor dat een ander dit probleem voor jou oplost, leidinggevenden zijn heel blij als medewerkers zelf het initiatief nemen en met een oplossing komen) 

Om de drukte en chaos op een positieve manier op te lossen bieden wij het programma Focus met Voldoening (FmV) aan. In company. Deelnemers beseffen dat een ander hun werkdruk problemen niet gaat oplossen en dat willen ze eigenlijk ook niet. Zelf sturen op je taken is juist zo aantrekkelijk van het werken voor de overheid. 

Wat zo grappig is: deelnemers aan FmV worden ook een omanido-club, voorbeelden voor de collega’s. FmV en omanido hebben hetzelfde doel: de goede dingen doen en voldoening uit je dagen halen. Onze ervaring is dat anderen daarna ook graag bij de club willen horen :-).

Lijkt Focus met Voldoening jou interessant voor jouw organisatie, vraag dan gerust een gesprek aan. Dan onderzoeken we of het past bij jullie taken en manier van werken en wat het programma jullie kan opleveren. 

Een gesprek vraag je aan door een mail te sturen naar ester@caseon.nl

Op een stralende overheid,

 

Ester