Dit is wat Chris zei: “Kun jij me helpen Ester? Dat thuiswerken ging in het begin best aardig, ik heb het geregeld met mijn gezin, maar ik voel me nu helemaal niet meer goed. Ik heb het gevoel dat ik niet meer kan ontspannen. Dat ik alleen nog maar ‘aan sta’, ook ’s nachts. Ik heb al eens een burn-out gehad, ik wil dat niet nog een keer.” 

Dezelfde geluiden hoor ik veel de laatste week. Van mijn klanten, van vriendinnen. De hoogste tijd om hier wat dieper op in te gaan. 

Toen het thuiswerken net begon, was het voor 3 weken. Dat is niet lang. Een gemiddelde zomervakantie duurt 3 tot 4 weken, dus dat kennen we wel. Daarna werd de periode verlengd met nog eens 3 weken. Binnenkort komt er weer een nieuw bericht. Het zou mij niet verbazen als het thuiswerken nog langer de norm blijkt. 

Tegelijkertijd zien we onze vakanties in het water vallen. Als je al geboekt had krijg je waarschijnijk een voucher. Dat heb ik. Ik had dat liever niet gehad. Want ver weg op vakantie, dat zie ik er voorlopig niet meer van komen.  

Balen voor mij en voor veel anderen.  

Een vraag die bij je opkomt zou nu kunnen zijn: wat doe ik met mijn vakantiedagen? Ga ik vrije dagen opnemen als ik daar niks mee kan? Ik snap als je ervoor kiest wat meer te werken en wat minder vakantie op te nemen. Maar dat is natuurlijk wel een risico. Vrije tijd is niet voor niks bedacht. 

Veel mensen leven toe naar vakanties in het buitenland, ook als ze het prima naar hun zin hebben op hun werk. Het wegvallen van deze mijlpaal levert ook spanning op. Wat nu? 

Om meer ontspannen thuis te werken heb ik 2 belangrijke tips voor je, die ik hieronder met je deel.  

Heb je meer nodig dan deze tips? Dan heb ik een noodpakket (alleen voor ambtenaren): een SOS-thuiswerk-checklist en 2 telefonische gesprekken (of videogesprek) met mij, voor € 497,- ex. btw. Het is mijn talent om jou je weer goed te laten voelen. Juist als je vastloopt en het even niet meer ziet zitten. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden. Hulp inschakelen is sowieso een belangrijke eigenschap van succesvolle professionals. Chris heeft gebruik gemaakt van dit aanbod. Ik sprak hem vanochtend en het lukt hem nu prima om thuis te werken, maar ook om te ontspannen. Een wereld van verschil.

Is je nieuwsgierigheid gewekt, stuur me dan een mail voor meer informatie via ester@caseon.nl.

Heb jij een vaste plek thuis waar je werkt? Het liefst een aparte kamer? Dit maakt een groot verschil. Ken je Pavlov nog, van de kwijlende honden, de bak eten en het belletje? Als jij op dezelfde plek werkt en ontspant, dan snapt je brein het niet meer. Moet ik nu aan of uit? Heb je een vaste werkplek en je zit daar niet: dan snapt je brein dat je kunt ontspannen. (ook handig is dat je gezinsleden dit ook kunnen snappen) 

Als je dan nog steeds aan blijft staan na het werk heb ik nog een vraag: hoe sluit jij jouw werkdag af? Heb je een vast ritueel? Je zou bijvoorbeeld even je agenda van de volgende dag kunnen bekijken en alvast wat taken voor morgen kunnen opschrijven. Draai vervolgens een liedje van jouw voorkeur en je bent klaar voor je privéleven. 

Ik ben benieuwd of je hier wat mee kunt. 

En als je hulp wil, ik ben er voor je. 


Op een stralende overheid!

 

Ester