Het is ongeveer 12 uur wanneer we de boulevard van Noordwijk opfietsen. Voorop mijn vader en achter mij mijn zoon. Volle fietstassen met daarin kampeerspullen en minimale kleding, kook- en toiletspullen. Het is onze eerste fietsdag en we treffen het, het zonnetje schijnt en het waait bijna niet. 

We zijn inmiddels zo’n 3 uur onderweg en toe aan een lekker kopje koffie. Terrassen genoeg hier, dus waar gaan we zitten? 

Dat is niet zo moeilijk. De terrassen zijn nog nagenoeg leeg (het weer is beter dan de voorspellingen waren, dus het moet nog een beetje op gang komen allemaal), maar er is 1 terras waar 2 tafeltjes bezet zijn. Dus die nemen we.

Interessant toch. 

We kennen de mensen die daar zitten niet. In een toeristische omgeving als dit is de kans groot dat zij hier ook voor het eerst zijn en dus geen idee hebben waar de koffie het lekkerst is. Toch is het volkomen logisch dat wij deze keuze maken. 

Het zit in ons DNA gebakken dat wij doen wat anderen doen. Volgzaam zijn. Sociaal bewijs wordt dit genoemd. Als een ander deze keuze maakt dan zal het wel goed zijn. 

(Heb je een terras of plannen om een terras te beginnen? Schakel dan vooral al je familie en vrienden in om ’s ochtends hier te gaan zitten. Dat gaat je een heleboel extra omzet opleveren) 

Op ons werk op kantoor is dat niet anders. Het voelt fijn om te doen wat anderen doen, je lekker te voelen binnen de groep en niet af te wijken. Ook wanneer je vanuit huis werkt. 

Nu denk je misschien, “dat heb ik juist helemaal niet”. Zou kunnen. Maar je collega’s hebben het wel. Dus het is sowieso goed om even stil te staan bij de gevolgen van deze menselijke eigenschap. 

Het is heel fijn om mee te bewegen met de groep, gewoontes zijn niet voor niks ontstaan. Vaak zijn ze simpelweg slim en logisch en het zou natuurlijk vreselijk vermoeiend zijn als je alles zelf moet bedenken. Ondoenlijk zelfs. 

Tegelijkertijd is het slim om af en toe gewoontes onder de loep te nemen. Ze kunnen namelijk heel goed een beetje achterhaald zijn, ons niet meer dienen, of ons zelfs in de weg zitten. 

Bijvoorbeeld als het gaat om professionele effectiviteit, oftewel, mooie resultaten halen binnen de afgesproken tijd, op een prettige manier, waarbij je je goed voelt. 

Je kunt het heel goed merken als je professionele effectiviteit eigenlijk te laag is. Stel jezelf de volgende vragen:

  • glipt de tijd me vaak door de vingers?
  • vraag ik me aan het einde van de dag/week af: wat heb ik nou eigenlijk helemaal gedaan?
  • voel ik me overbelast, heb ik veel te veel te doen week in week uit?
  • blijft mijn werk vaak steken, gaat het stroef?
  • stel ik belangrijke, wat moeilijkere taken uit, waardoor ik uiteindelijk meer stress en onrust ervaar dan nodig zou zijn?

Denk je bovendien dat jouw collega’s het ook stinkend druk hebben en dat dit erbij hoort? (dat eerste klopt waarschijnlijk) 

Nu is hét moment om je meer bewust te worden van de dagelijkse gewoontes binnen jouw organisatie. En ze aan te passen als dat nodig is. 

Waarom? Omdat er een nieuwe periode aanbreekt, waarin we de overgang maken van thuiswerken naar hybride werken. Er gaan dus sowieso nieuwe gewoontes gevormd worden, daar ontkomen we niet aan. Zou fijn zijn als de gewoontes slim en helpend zijn. 

Dit is de reden dat ik mijn programma Focus met Voldoening in company organiseer. Samen met je collega’s zie je eerder de blinde vlekken en kun je deze oplossen. Nieuwe gewoontes maken in een groep is makkelijker en leuker, je houdt ze daardoor vol (voor altijd, écht, dat kan). Waardoor je meer voor elkaar krijgt, lekkerder werkt en merkt dat je echt verschil maakt met je werk. 

Wie wil dit niet :-).

Overweeg je om iets te gaan doen met je team of met een groep in jouw organisatie? Stuur me, geheel vrijblijvend uiteraard, een mailtje. Dan gaan we in op jouw situatie en kijken we wat passend is. Het passend maken van programma’s aan de situatie van de opdrachtgever is altijd onderdeel van mijn trajecten. En als het niet past dan zeg ik dat ook. Logisch. 

Stuur je mailtje naar Team@caseon.nl

Een voorbeeld van het traject Focus met Voldoening vind je via deze link.

Ben je niet de beslisser? Stuur dit bericht dan door naar wie dat wel is, bijvoorbeeld je leidinggevende, of HR (organisatieontwikkeling). 

Met de koffie in Noordwijk liep het verder prima af. We zijn op het terras van een Italiaan gaan zitten. Logisch dus dat de koffie uitstekend was. 

 

Op een stralende overheid,

 

Ester