“In de ontbijtzaal van een hotel in Veldhoven, in Noord-Brabant, las Mark Rutte De Telegraaf. En hij wist het zeker: aan het eind van deze zaterdag, 15 september 2007, zou hij niet meer de leider zijn van de VVD.” 

Ik citeer Petra de Koning uit haar boek Mark Rutte. Dit boek is, niet verrassend, een biografie (september 2020). 

Weet je nog? Toen Mark Rutte lijsttrekker werd van de VVD kwam hij in een flinke strijd terecht met zijn opponent Rita Verdonk. Ze werd nét niet gekozen als lijsttrekker, maar haalde als nummer 2 meer voorkeurstemmen dan de lijsttrekker, Mark Rutte. 

Dat gaf ontzettend veel  muiterij, gedoe en strijd in de partij. Bovenstaand citaat laat zien dat dhr. Rutte niet had verwacht als winnaar uit deze strijd te komen. Maar wonderlijk genoeg gebeurde dat toch. De rest is geschiedenis. 

Het lezen van biografieën is bijzonder leerzaam. Je leert erdoor wat slim is om te doen, maar minstens zo interessant zijn natuurlijk de fouten die een ander heeft gemaakt. Hoe fijn als je kunt leren van de fouten van anderen, zonder dat je ze zelf hoeft te maken. 

Op dit moment ligt er een flinke stapel van dit soort boeken op mijn vensterbank over verschillende personen en met verschillende visies (het boek van Pieter Omtzigt en van Herman Tjeenk Willink ligt er ook tussen). 

De reden dat ik nu voor déze boeken kies is dat ik onlangs besloten heb (provinciaal) politiek actief te worden. Een meisjesdroom waar ik nooit gehoor aan heb gegeven. Wie weet waar het nog toe leidt, ik ben nu 46, dus er is nog van alles mogelijk… 

Politiek actief worden doe ik natuurlijk niet voor niks. Ik wil er iets mee bereiken. Impact hebben. 

Maar joh, het is veel! Je kunt je dagen met gemak 10 keer vullen. Waar begin je dan en hoe zorg je ervoor dat je niet ten onder gaat in alles wat er op je af komt? 

Daar heb ik een manier voor. Een visie hoe je zoiets het beste aanpakt. 

Mark Rutte ook, heb ik gelezen. Misschien is de strategie voor jou ook interessant. Omdat ik denk dat jij ook meer impact wilt hebben, minder geleefd wilt worden door de waan van de dag.

Dit is de “methode Rutte” die hij toepast voor televisieoptredens, onder tijdsdruk moet hij iets goeds neerzetten:

  • eerst doet hij een paar telefoontjes (wat moet het trouwens heerlijk zijn als je hem bent en iedereen neemt gewoon altijd op als je belt…) -> leren van experts;
  • daarna leest hij de informatie die hij nodig heeft voor het interview -> verdiepen van de kennis;
  • pas daarna bepaalt hij zijn verhaal en wordt er geoefend. 

Wat me ook opvalt in het boek is dat er altijd ruimte is voor training en leren. Rutte doet en deed eindeloos veel trainingen binnen en buiten de partij. 

Heb jij ook behoefte om je verder te ontwikkelen? In jouw rol als expert?

Werken als adviseur bij de overheid is een vak. Met vaardigheden, die je kunt leren.

Misschien vraag je je wel af waar je het beste kunt beginnen.

Mijn programma “Adviseren met Impact” geeft je een enorme boost, waardoor jouw resultaten met sprongen vooruit gaan. En daarmee jouw plezier in je werk, je ziet het weer helemaal zitten.

Wil je meer weten en uitzoeken of het voor jou interessant kan zijn? Ik heb de komende weken ruimte gereserveerd voor gratis strategiegesprekken. 

Maar: jouw tijd is kostbaar en de mijne ook, dus even kijken of het passend is: het gesprek is alleen interessant voor jou als je wilt groeien & als je al gevorderd bent als professional. Ik geef dit gesprek weg aan 3 personen.

Aan jou? 

Stuur hieronder een bericht via de comments, dan kijken we of het passend is. 

Ik kijk ernaar uit je te spreken!

PS: als overheidsprofessional weet je natuurlijk dat je politiek werk erbíj doet. Ik heb voorlopig geen plannen om te stoppen met De Succesvolle Ambtenaar.

Op een stralende overheid,

 

Ester