“Dag school, dag school, daar ben ik weer
en ik heb je weer zoveel te vertellen
laat de schoolbel maar weer bellen
lang luieren kan niet meer”

Sinds de kinderen op de kleuterschool zaten komt dit lied altijd even in mijn hoofd als de vakantie er weer op zit. Het is gedaan met de luiheid, de wekker gaat weer ’s ochtends, huppekee terug in de dagelijkse routines. 

De meeste mensen vinden het jammer als de vakantie er weer op zit. Ik ook. Maar ik merk ook dat het ritme en het actief bezig zijn met mijn werk me ook weer goed doet. Energie geeft. 

Ik hoop dat dat voor jou ook geldt. Dat je een fijne zomer hebt gehad en dat je nu je weer aan het werk bent denkt “toch ook wel weer lekker.” 

Waarom hebben we eigenlijk vakantie en is vakantie ook nuttig/echt belangrijk? 

Jazeker, om verschillende redenen. Ik heb er even een paar voor je bij elkaar gegoogeld, om te zien wat de experts erover zeggen: 

  • hoofd leegmaken
  • ervaringen opdoen, iets nieuws/anders meemaken
  • tijd doorbrengen met belangrijke relaties, goede gesprekken
  • het geeft rust
  • vrij zijn, bepalen wat je zelf doet 

Vul het rijtje gerust aan met je eigen redenen… jouw vakantie, jouw feestje :-).

Je hoort wel eens dat vakantie nodig is om goede ideeën te krijgen. Zelf hoop ik daar ook altijd stiekem op. Dat er ineens zo maar vanuit het niets een briljant idee in me opkomt, op het gebied van mijn werk bijvoorbeeld. 

Heel eerlijk, dit soort ingevingen krijg ik nooit tijdens een vakantie. Niet tijdens een lange fietstocht, niet tijdens een bergwandeling en ook niet tijdens een dag aan het zwembad/strand. Ik moet daar wat meer moeite voor doen. 

Ik weet dat inmiddels en ik weet ook hoe het voor mij wel werkt. 

Het beste is voor mij een gericht gesprek met een vriendin of familielid. Lekker ontspannen sparren tijdens een wandeling of met een lekkere kop thee in de tuin. Een klein idee kan dan zomaar groter en groter worden. 

En als het molentje dan weer een beetje op gang is, dán komen de goede ideeën juist wel tijdens een fietstocht. (Er zijn wetenschappelijke verklaringen in overvloed die duidelijk maken waarom dit zo werkt, maar dat komt wel een andere keer.) 

Ik bewaar dit soort gesprekken altijd tot het einde van de vakantie. Dan ben ik er weer aan toe om alles weer lekker in beweging te krijgen en verder te groeien met De Succesvolle Ambtenaar. 

Hoe zit dat met jou? Heb jij een concreet idee voor het komende half jaar? Iets met je werk, wil je een doorbraak bereiken, steun voor een idee misschien? Of wil je juist stoppen met iets, waardoor groei op een ander gebied mogelijk wordt? 

Het is leuk en uitdagend om verder te komen, iets nieuws voor elkaar te krijgen. Dat motiveert jezelf en je omgeving. 

Weet je niet hoe? Geen nood. Iedereen kan met de nodige moeite op prima ideeën komen. Wees niet bang om hulp in te schakelen. Een gesprek met een vriend of collega kan al heel veel opleveren. 

Ik ben inmiddels razend enthousiast over de ideeën voor iets nieuws vanuit mijn bedrijf. Het is nog niet helemaal uitontwikkeld, daar zijn nog wat gesprekken en de nodige inspanningen voor nodig. 

Tipje van de sluier: ik ga iets maken voor jou als jij professional bent bij de overheid en verder wil komen. De ambitie hebt om te verbeteren, als je wil groeien. Effectiever wilt zijn met je werk. 

Ach, je hoort het nog wel. Ik hou me nog even in. 

Heel veel plezier en succes de komende tijd. 

Op een stralende overheid, 

 

Ester