Kort geleden zat ik een avond op het terras met een ambtenaar die ook een vriend van me is. Hij werkt in het sociale domein. Hoewel we goed bevriend zijn hadden we elkaar al een tijd niet meer gesproken, een half jaar of zo. Ik wist dat het op zijn werk niet helemaal lekker liep, maar weet je, ik schrok toch toen ik vroeg hoe het ging.
   
  Eigenlijk had hij helemaal geen verwachtingen meer als het gaat over het bereiken van resultaten. Keer op keer kwam hij met goede voorstellen, maar deze bleven hangen, met name bij het management. Hij kwam er nog maar af en toe doorheen en weet je wat me nog het meest raakte: hij zei dat hij er vrede mee had. “Zo is het nu eenmaal, ik hou daar gewoon rekening mee”.
   
  Zo is het met hem lang niet altijd geweest. Ik herinner me nog dat hij me jaren geleden vertelde dat hij samen met een collega op de bovenste verdieping van het gemeentehuis naar buiten riep: “We doen het allemaal voor jullie hoor, beste bewoners!! We maken de wereld mooier voor jullie”. Zo was het, ambtenaar geworden voor de goede zaak. Om iets goeds te betekenen voor de samenleving.

 

  En nu zei hij dat hij er vrede mee had, maar toen we even verder spraken bleek dat dit toch niet helemaal zo is:

 • Hij voelde zich helemaal niet gerespecteerd door de organisatie.
 • Hij voelde zich bedreigd, hoe denken ze over me en hoe zal het gaan bij de volgende reorganisatie?
 • Hij had vaak heel veel uren gestoken in de voorbereiding van de voorstellen die bleven liggen, allemaal verspilde tijd die hij beter met zijn kinderen had kunnen doorbrengen.
 • Eigenlijk haalde hij nauwelijks nog voldoening uit zijn werk.
 •  

   Het doet me echt pijn als ik dit hoor. Als eerste natuurlijk voor mijn vriend, ik wil niet dat hij dit ervaart. Maar ook voor “de wereld”. Want ik ken hem en ik weet hoeveel waarde hij zou kunnen leveren, met zijn kennis, passie en intelligentie.
    
   En ik begrijp ook wel hoe het zo is gekomen. De ene reorganisatie volgde de andere op, collega’s en managers waren hun werk niet zeker. Er waren daadwerkelijk mensen die hun baan gedwongen vaarwel moesten zeggen. Niet een omgeving waar je nog echt wat durft. En dat geldt voor alle lagen in de organisatie.
    
   Herken jij dit? Kun jij je nog herinneren met welke passie je begonnen bent en wat je wilde bereiken in de wereld? En hoe zit dat nu? Ik wil je uitdagen daar de komende vakantieperiode eens over na te denken: “Welke doelen en resultaten wil ik de rest van dit jaar bereiken met mijn werk?”.
    
   Om je doelen te bereiken heb je heel wat vaardigheden nodig. Met alleen vakkennis kom je er niet. Je hebt anderen nodig, buiten maar zeker ook binnen de organisatie. Wat jou heel erg kan helpen is om bewust te werken aan jouw expertstatus. Want van een expert nemen we makkelijk iets aan. Misschien denk je nu: “Nou eh, dat ga ik echt niet doen hoor, mezelf op de borst kloppen. Zo ben ik helemaal niet!” Maar zo hoef je dat ook niet te doen. Geregeld resultaten van je dossiers delen is een heel mooi begin. Vaak is het makkelijker iets over je vak te delen dan iets over jezelf, misschien ook voor jou?
    
   Op 22 juni was mijn evenement Succes voor Ambitieuze Ambtenaren. Het doet me veel plezier dat de deelnemers de dag als heel waardevol beoordeelden, gemiddeld een 8,5. Eén van de deelnemers zei in het telefoongesprek dat bij het evenement hoort: “Dit evenement maakt het werken voor mijn gemeente echt veel leuker. Ik weet beter wat ik moet doen en bereik meer resultaten in minder tijd.”
    
   De Academie van Werken in Friesland heeft me gevraagd een soortgelijk evenement (De Succesvolle Ambtenaar) te organiseren op 9 november a.s. in Leeuwarden. Dit vind ik zo tof, vooral ook omdat mijn schoonfamilie uit Leeuwarden komt, mijn man is nog altijd vol lof over zijn oude stad en we komen er regelmatig. Ik hoefde dus niet lang na te denken.
    
   En weet je wat extra leuk is: ook mensen die niet in Friesland werken mogen komen. Je kunt je inschrijven en meer informatie vinden op de website van WerkeninFriesland.
    
   Ik zie je daar graag!
    
   En voor nu: geniet van de zomer, je familie en je vrienden.
    
   Op een stralende overheid!