“En dan is het eindelijk vakantie en dan ben ik zooo moe.” Vorig jaar sprak ik Jeroen, senior projectmanager bij een grote gemeente. “Het is ieder jaar hetzelfde. De eerste avond van de vakantie, als we zijn aangekomen op de plek van bestemming, dan kan ik gewoon niet meer. Dan kruip ik de tent maar in om te gaan slapen en zit mijn vrouw daar alleen met een wijntje terwijl de kinderen verderop de camping verkennen. Dat is toch niet leuk meer Ester?”.
   

   Dit was zijn antwoord op de vraag wat hij het allerergst vond aan het feit dat hij zo druk was op zijn werk en vaak uitgeput thuis kwam. Jeroen was heel gedreven om goede dingen te bereiken met zijn werk. Hij wilde echt betekenis hebben voor de samenleving. En daar had hij veel voor over. Maar het was een beetje uit de hand gelopen. Werkweken van 48 uur waren geen uitzondering en als hij thuis was had hij weinig energie meer om bijvoorbeeld te sporten of om echte aandacht te hebben voor zijn drie puberkinderen. Kon dat niet anders?
    
    Gelukkig kan dit zeker anders. Ik vertel je graag wat Jeroen en ik hebben gedaan om zijn probleem aan te pakken:
    Om te beginnen hebben we gekeken naar zijn glasheldere boodschap. Waar werkte hij precies aan? En voor wie? Welke doelgroep? Wat was het probleem van die doelgroep en wat was het resultaat waar hij naartoe werkte? Toen dat duidelijk was wist hij precies welke taken het allerbelangrijkst waren en waaraan hij dus veel tijd kon besteden. En waar tijd weglekte, terwijl dit weinig opleverde.
     
    En dat niet alleen: nu zijn boodschap glashelder was, bleek het ook heel makkelijk voor zijn leidinggevende om te weten waarvoor hij Jeroen kon inschakelen. Jeroen kreeg energie van complexe innovatieprojecten. Dus toen er een nieuw verzoek uit het college kwam om een kenniscluster op te zetten, kwam de vraag vanzelf bij Jeroen terecht. En andere vragen, zoals het opknappen van een bedrijventerrein, daar werd hij niet meer voor gevraagd. Daar hoefde hij dus ook geen “nee” meer tegen te zeggen. Inhoudelijk was zijn werk er daardoor ook behoorlijk op vooruit gegaan.
     
    En tot slot lukte het hem nu ook veel beter om zijn collega’s mee te krijgen. Hij wist nu precies wat hij wilde en van wie én hij wist dit heel helder te verwoorden. Voorheen waren zijn verzoeken vaak vaag en onduidelijk, draaide hij er wat omheen, waardoor zijn collega’s afhaakten. En hij het zelf maar weer deed…
     
    We zijn inmiddels ruim een half jaar verder en ik ben zo blij dat ik Jeroen heb mogen helpen. Wat een transformatie heeft hij ondergaan, zijn collega’s herkennen hem bijna niet meer terug:

   • Hij haalt betere resultaten met zijn projecten.
   • Hij doet veel meer wat hij leuk vindt.
   • Hij werkt nu gemiddeld 38 uur per week.
   • Als hij thuis komt is hij nog energiek. Hij heeft echte aandacht voor zijn vrouw en kinderen en sport weer twee keer in de week. En met die vakanties komt het ook wel goed, hij kan daar weer optimaal van genieten.
   •  

     Vind jij vragen over doelen en waar jij precies over gaat eigenlijk heel irritant (en ga je die uit de weg)? Maar herken je je ook in dit verhaal? Gun jij jezelf in 2018 meer energie en wil je meer bereiken met je werk? Vraag dan een gesprek met me aan.
      
     Let op: dit is niet voor iedereen. Meer informatie vind je hier.