“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Deze legendarische uitspraak van Pippi Langkous wordt vaak gebruikt en dat is mooi! De wereld heeft mensen met moed en lef nodig om ingewikkelde, nieuwe problemen op te lossen.

Een belangrijk stuk van de uitspraak is in mijn ogen wel dat Pippi zich duidelijk bewust is van haar onervarenheid. 

Dat bewustzijn is verdwenen bij mensen die onder invloed staan van het Dunning-Kruger effect, vernoemd naar de psycholoog David Dunning en promovendus Justin Kruger die hierover publiceerden in 1999. 

Een heel interessant effect dat je kunt terugzien in tal van vermakelijke TV-programma’s (zoals Ik vertrek of Help, Mijn Man Is Klusser).  

Het houdt in dat:

“Met betrekking tot een gegeven vaardigheid stellen Dunning en Kruger als hypothese dat incompetente individuen:

  1. de mate waarin zijzelf over die vaardigheid beschikken overschatten;
  2. die vaardigheid niet in anderen herkennen;
  3. geen besef hebben van de ernstige mate waarin zij tekortschieten;
  4. na grondig te zijn getraind in die vaardigheid wel inzien dat ze vóór die training tekortschoten.”
    (Bron: Wikipedia) 

Oftewel: wij mensen zijn nogal geneigd onze expertise en vaardigheden sterk te overschatten op het moment dat we ergens een klein beetje van af weten. 

Op zich een handig effect, want inderdaad komen we er vaak al doende achter wat wel werkt en wat niet. 

Maar ook razend lastig. Vooral in deze tijd. 

Want als iemand zichzelf na het lezen van 1 Wikipedia-pagina al een expert kan vinden. 

Dan kan hij of zij op basis van die kennis ook heel goed experts ongevraagd advies geven en aan het werk zetten. 

Experts zoals jij: ambtenaren, die zich inzetten voor de publieke zaak. 

Het komt door dit effect, in combinatie met een overvloed aan informatie, steeds meer voor dat professionals zoals jij horendol worden. Overal komen vragen en verzoeken vandaan. Vanuit het netwerk, vanuit burgers, vanuit het management, vanuit je collega’s, vanuit het bestuur, … 

Mijn vader zei vroeger: “een gek kan meer vragen stellen dan een wijze kan beantwoorden” (3 keer raden wie de gek was en wie de wijze…). 

Het effect op jou is dat het je van je werk houdt. En niet zo’n klein beetje. 

Met als gevolg dat de werkdruk steeds verder toeneemt en je te weinig tijd overhoudt voor de belangrijkste taken en acties. Die de meeste waarde opleveren voor jouw dossier en doelgroep. 

Een neerwaartse spiraal. 

Het is in deze tijd van eindeloze informatie en communicatiemogelijkheden van het grootste belang dat jij in je expertrol stapt. Dat je niet met alle winden meewaait, maar gaat staan voor wat jij weet en echt begrijpt. Dat je heldere keuzes maakt, waar je “JA” tegen zegt. 

Speciaal voor jou ben ik een gratis online training aan het maken, die je in januari 2022 kunt volgen. Een training over werkdruk, goede keuzes maken, mooie resultaten neerzetten en met plezier en voldoening kunnen werken. 

Binnenkort kun je het werkboek al krijgen dat bij deze training hoort. In dat werkboek vind je ook een paar super praktische en handige adviezen over hoe je op een vriendelijke manier “nee” kunt zeggen. Met behoud van relatie. Waardoor jij je goed blijft voelen en mooie resultaten blijft boeken. 

Er hebben zich al vele tientallen overheidsprofessionals aangemeld. Jij nog niet? Doe het meteen en stuur een mail naar team@caseon.nl met “ja, ik doe graag mee”. Dan krijg je als eerste het werkboek in je mailbox. 

Heb je je al wel aangemeld, dan hoeft dat natuurlijk niet nog een keer. 

PS: het omgekeerde Dunning-Kruger effect bestaat ook en is minstens zo irritant. Mensen die werkelijk veel van een onderwerp afweten ónderschatten juist vaak wat ze weten en slaan aan het twijfelen. Ze zien namelijk heel goed wat ze nog niet weten. Trap er niet in en ga staan voor wat je waard bent. Echt! Anders nemen de Dunning-Kruger’s het over. 

Op een stralende overheid,

 

Ester