In de vierde aflevering van de Netflix-serie The Crown besluit Queen Elizabeth om met alle vier haar kinderen een gesprek te hebben (1-op-1). Ze is benieuwd hoe het eigenlijk met ze gaat en wat ze bezighoudt.

Wat volgt zijn 4 behoorlijk confronterende gesprekken. 

Prins Edward valt erg buiten de groep op school, hij wordt behoorlijk gepest. 

Prinses Anne is heel ongelukkig in haar huwelijk. Ze smeekt haar moeder om de man met wie ze het wel goed kan vinden (haar minnaar) niet weg te sturen. 

Prins Andrew heeft een relatie met een porno-actrice, maar voor de rest gaat het wel goed met hem. 

En prins Charles en lady Di zijn vanaf de dag van de verloving al doodongelukkig met elkaar. 

Bijzonder is dat toch. Dat zoveel leden van zo’n familie die alles lijken te hebben: enorm veel geld, paleizen, aanzien, tijd om te doen wat ze leuk vinden, toch zo ongelukkig zijn. 

Ik moest hieraan denken toen ik vorige week iemand sprak over het thuiswerken. Ze kon het niet vinden thuis, ze hield het er niet uit. De reden was dat ze een klein huis heeft en dat haar spullen altijd in de weg liggen. 

Als je dit hoort dan zou je denken dat een groot, licht, prachtig ingericht huis met veel kamers de oplossing is. 

Maar de Windsors bewijzen dat dit niet waar is. 

Zo wordt er ook vaak gedacht dat vitaal thuiswerken samenhangt met 2 oplossingen: een gezonde werkplek (arbo) en pauzes met beweging. Zelfs Hugo de Jonge had het vorige week in de persconferentie over een wandelingetje als gezonde gewoonte. 

Naar mijn visie is dit té eenvoudig gedacht. 

Begrijp me niet verkeerd, die wandelingen zijn heel goed en leveren veel op. Ik wandel zelf bijna dagelijks en als het er eens een paar dagen niet van komt dan merk ik dat enorm. 

Maar om lekker thuis te werken is er meer nodig. 

Naast gezonde gewoontes en herstelmomenten hebben wij mensen basisbehoeftes die iedere dag aandacht nodig hebben, anders gaat het gewoon schuren vroeg of laat. De piramide van Maslow laat dit goed zien. 

Ook willen we natuurlijk resultaten halen met ons werk, vooruitgang boeken. Voor elkaar krijgen waarvoor je bent aangenomen en waarvoor je iedere dag weer je bed uit komt. (Ik denk dat juist dit is wat er mis gaat bij de Windsors, de zinloosheid van het individu. Volledig ten dienste staan van de Kroon. Niks wezenlijks hebben om aan te werken.) 

In mijn online masterclass Ontspannen en Energiek Thuiswerken vertaal ik al deze behoeftes in een simpele methode, die je dagelijks kunt toepassen. Ik geef deze masterclass van 90 minuten wekelijks aan meerdere overheidsorganisaties (via academies of aan teams). 

Ook interessant voor jouw organisatie of team? 

Download hieronder de brochure.

Masterclass Ontspannen en Energiek Thuiswerken

 

Op een stralende overheid,

 

Ester