Had jij dat ook? Voordat we allemaal thuis moesten werken zag ik al wat berichten voorbij komen op Facebook. Over hoe het zou zijn als we allemaal thuis moesten blijven. Dat we dan allemaal ons huis konden opruimen, boeken lezen en goede gesprekken voeren met ons gezin. Van dat soort aantrekkelijke dingen. Als je het zo zag leek het wel iets om naar uit te kijken. Zo’n lockdown. Eindelijk rust om de echt belangrijke dingen te doen in het leven. 

Als ik nu de balans opmaak na ruim een week Corona-maatregelen, met mijn partner en onze kinderen thuis, zie ik dat de werkelijkheid toch iets anders is. 

Het leven is anders nu. Dat zeker. Maar rustig? 

Ja, in het weekend misschien. Alle sportwedstrijden gaan niet door. Familie- en vriendenbezoeken en feestjes worden gecanceld. De horeca is dicht. Dat heeft wel wat rustigs. 

Maar het werken is totaal niet rustig nu. Dat hoor ik van veel klanten, die allemaal bij de overheid werken, ook. 

Hoe is het met jou? Ervaar jij rust of heb je het juist drukker dan ooit? 

De overheid heeft het loeidruk op dit moment. 

Eerst alles afblazen voor de komende weken. 

Ervoor zorgen dat je doelgroep deze crisis doorstaat en niet vergeten wordt. 

Nieuwe regelingen maken. 

Wat-als-plannen maken, voor als de maatregelen langer gaan duren, of zwaarder worden. 

(O alsjeblieft geen lockdown, ik geniet zo van mijn fietstochtjes) 

En dat allemaal op een manier die anders is. We moeten roeien met digitale riemen. Met onze gezinsleden om ons heen. Hmm, best een uitdaging… 

Hoe kom je de dag een beetje ontspannen door en maak je de juiste meters? 

Kiezen

Het komt deze dagen meer dan ooit aan op kiezen. Wat is het belangrijkste dat je vandaag kunt doen? Wat helpt jou en je werk vooruit? 

Schenk een goede kop koffie of thee in en neem aan het begin van de dag even kort de tijd om hierover na te denken. Schrijf je belangrijkste dagdoelen op. Max 3 is waarschijnlijk wel genoeg. 

Voor je het weet word je geleefd door je omgeving, je mailbox, je overleggen en telefoontjes. Een denkmoment aan het begin van de dag voorkomt dat je belangrijkste taken steeds weer blijven liggen.

Blokken

Werk in blokken van tenminste een half uur. In dit halve uur doe je 1 ding. Dit kan iets groots zijn (een overleg, iets schrijven of uitzoeken) of juist een groep kleine taken (mailen, bellen). 

Dit is extra belangrijk als je ook kinderen om je heen hebt. Je kunt aan het begin van de dag al tegen ze zeggen wanneer je er voor ze bent en wanneer ze je niet mogen storen (is pas vanaf een bepaalde leeftijd mogelijk, I know) 

Hou je ook echt aan je voorgenomen bloktaken. Het is zelfs beter om 3 keer een half uur aan je belangrijkste taken te werken, dan de hele dag alles door elkaar te doen.

Je krijgt meer voor elkaar en hebt absoluut veel minder stress. 

Schrijf het op

Jouw brein gaat zich niet aan de bloktijden houden. Terwijl je huiswerk maakt met de kinderen denk je aan je werk en andersom. Als je de hele dag een notitieblokje bij je hebt en belangrijke ingevingen opschrijft los je dit probleem op. 

Vergeet jij ook zoveel nu? Ik wel. Dit komt door gebrek aan focus en gewoontes. Alles opschrijven en goed kiezen zijn jouw reddingsboeien :-). 

Lief

Wees lief voor jezelf en heb aandacht voor wat wel lukt. Jij hebt deze situatie niet veroorzaakt en je kunt de ellende van de wereld niet oplossen. Maar samen komen we een eind. En dat begint met lief zijn voor jezelf. 

Jouw collega’s maken hetzelfde mee als jij en lopen tegen dezelfde problemen aan. Misschien kun je ze helpen door deze mail door te sturen? 

Inschrijven voor mijn ambtenaren-thuiswerk-mailings kan ook, klik hier voor de inschrijfpagina. 

Hou je taai en bedankt voor je mooie werk!

 

Op een stralende overheid,

 

Ester