Een volle zaal, met weet ik hoeveel duizend mensen. Je kunt een speld horen vallen.

Interviewster Janine Abbring ziet er geweldig uit, in een geel pak en ze draagt dezelfde bril als ik. Ze heeft er zin in en met haar wij allemaal. 

De aankondiging met bijbehorend applaus zijn achter de rug en de eerste vraag is gesteld: “Wat verraste u het meest toen u president was?” Barack Obama vertelt dat hij altijd merkte hoeveel er, bij welke crisis dan ook, naar Amerika wordt gekeken. Van Ebola in Ivoorkust, tot honger, tot oorlog: wat vindt en doet Amerika. Altijd. 

Obama was president tot januari 2017 en werd toen opgevolgd door Trump. We zijn nu ruim 6 jaar verder. 

Zo’n interview zit natuurlijk vol met reflectie op zijn tijd als president en ook op de huidige tijd. En wijze lessen. Veel wijze lessen. Heel wat anders dan een campagnespeech, waarin er veel beloofd wordt en waarbij het maar de vraag is of het allemaal gaat lukken. 

Wat ben ik blij met mijn gewoonte om altijd belachelijk veel aantekeningen te maken in mijn notebook, waar ik ook kom. Deze keer heb ik mijn vingers blauw geschreven. Dat de zaal erg donker was, is duidelijk te zien aan mijn handschrift. Aantekeningen zijn in Engels en Nederlands door elkaar, dat werkt op zo’n moment het beste. 

Ik zie dat ik het woord “deathbed” heb vertaald als “doodbed”, maar dat moet natuurlijk “sterfbed” zijn :-). 

Je begrijpt natuurlijk wel welke wijze les Obama hier gaat delen. Als ik op mijn deathbed lig, dan is dit waar ik aan terugdenk, wat er het meest toe deed… 

Het mooie van mijn vak is dat ik alles wat ik leer direct kan doorgeven. Dat doe ik ook altijd met heel veel plezier. 

Voordat ik naar Obama toeging dacht ik aan een nieuwsbrief: de 5 belangrijkste inzichten over leiderschap van Barack Obama. 

Maar dat zou dit interview echt tekort doen. 

Dus ik doe het anders deze keer. Ik kan veel meer over de avond kwijt in de gratis masterclasses die ik sowieso al op de planning heb staan. Die duren 90 minuten, dat schiet tenminste op. 

Ik verweef de wijsheid van Obama in de lessen die ik toch al wilde delen in de Ambtenaren Groeimasterclass. Je leert welke vaardigheden iedere overheidsprofessional nodig heeft om te groeien en plezier te hebben met je werk. De eerstvolgende online masterclass is op 12 mei en daarna geef ik hem nog 3 keer. 

Tjonge, ik verheug me erop zeg! 

Ben je erbij? Schrijf je dan hier in.

Nodig vooral ook je collega’s van harte uit. Het wordt uniek!

Op een stralende overheid,

 

Ester Oude Nijhuis