Een professor staat voor een grote collegezaal vol met studenten. Zij pakt onder de tafel vandaan een grote, lege, glazen vaas en zet deze op tafel. Vervolgens pakt zij een doos met flinke stenen en vult daarmee de vaas tot de rand.

“Is de vaas vol?” vraagt ze.

“Ja”

Onder de tafel pakt ze een schoenendoos. Als ze deze opent zien de studenten dat de doos is gevuld met prachtige, witte kiezelstenen van ongeveer 1 cm in omvang. De professor doet de kiezelstenen ook in de vaas. Als ze een beetje schudt kunnen er een heleboel in. De lege ruimtes tussen de grote stenen worden mooi opgevuld.

“Is de vaas nu vol?”

De studenten antwoorden een beetje minder overtuigd “Ja, dat lijkt er wel op”.

En weer kijkt ze onder de tafel om iets te pakken. Deze keer pakt ze een rood emmertje (met Jip en Janneke erop) vol met strandzand. Voorzichtig, omdat ze niet wil knoeien, giet zij het zand in de vaas. Af en toe schudt ze weer met de vaas, totdat het hele emmertje leeg is en de vaas gevuld.

“Is de vaas nu vol?”

De zaal begint te lachen “Ja, de vaas is vol hoor, er kan niks meer bij”.

De professor pakt lachend een fles water/bier/wijn/cola…

Je hebt dit verhaal vast al eens eerder gehoord of er een filmpje van gezien. Het is een klassieker (ik ken de bron niet, als jij hem kent, dan hoor ik het graag).

Ik vind dit verhaal zo mooi passen bij het begin van een nieuw jaar. Dat is toch weer een nieuw begin en een mooi moment om even vooruit te kijken, voordat we weer helemaal geleefd worden door de waan van de dag.

De moraal van het verhaal: als je de volgorde verandert gaat het mis. Het is niet mogelijk de vaas eerst te vullen met het zand en er daarna pas de kiezels en stenen aan toe te voegen. De grote stenen passen er dan niet meer in.

De inhoud van de vaas staat symbool voor je leven, de tijd die je hebt.

De grote stenen zijn de belangrijkste elementen van je leven (relaties, gezondheid, inspiratie, ontwikkeling etc.), de kiezels de minder belangrijke elementen en het zand is …. tja, gewoon zand, stof.

Wat interessant is, is dat wat in het groot geldt voor je leven ook geldt op kleinere schaal. Bijvoorbeeld als het gaat over de uren die je werkt in een week. Het is niet zo dat alles wat je doet even belangrijk is en evenveel bijdraagt aan de doelen die je wilt bereiken (waarvoor je bent aangenomen).

Doe je de goede dingen tijdens een werkdag en maak je bewuste tijdkeuzes?

Als je dat te weinig doet herken je dit misschien:

  • aan het einde van de dag baal je dat je wéér niet hebt gedaan wat je jezelf had voorgenomen,
  • je doet moeilijke, tijdrovende klussen dan maar thuis in je vrije tijd,
  • je ervaart weinig grip op of controle over je werk.

Allemaal niet heel fijn.

Je kunt vandaag al een mini-stap zetten om dit voor elkaar te krijgen.

Wat dan?

Het beste medicijn is om precies het omgekeerde te doen. Wat is het omgekeerde van vluchtige, kleine taken, afleiding en geleefd worden?

Focus.

Gefocust werken.

Focus levert je veel op:

  • Je voelt je beter en rustiger, je haalt direct meer voldoening uit een werkdag.
  • Je ervaart veel vaker flow, een heerlijk gevoel.
  • De kwaliteit van je werk wordt beter, dus je krijgt meer vertrouwen van beslissers. Je leidinggevende is blij met je. Je doelgroep is blij met je.

Wil jij meer grip, controle en werkplezier in 2022 en heb je je nog niet aangemeld voor de gratis online Focustraining, doe dat dan nu.

Verspreid over een aantal momenten krijg je tussen 18 en 28 januari korte, super praktische lessen.

Je kunt je aanmelden via deze link, dan krijg je direct het fijne werkboek in je mailbox, met inspirerende verhalen, oefeningen & alle praktische informatie over de training.

Graag tot snel!

PS: deel dit bericht gerust met je collega’s die ook wel wat controle en rust in hun werk willen ervaren. Dan kunnen zij zich ook aanmelden.

 

Op een stralende overheid,

 

Ester