Yes, je kunt je aanmelden voor de nieuwe Succesvolle Ambtenaar online masterclass: Hét Ambtenaren Groeiseminar: krijg meer voor elkaar met plezier en gemak. Dat doe je via deze link.

Kort geleden was ik bij MBA in 1 dag van Ben Tiggelaar, mijn nieuwsbericht van vorige week ging er ook over. We zaten in het Beatrixtheater in Utrecht met ruim 900 deelnemers en nog een x aantal livestream kijkers. Dat zijn veel mensen! Een geluid dat dat maakt. 

De columns van Ben in Intermediair las ik al toen ik nog in Almere woonde. Dat is lang geleden hoor. Sowieso, Intermediair was toen nog een papieren krantje dat wekelijks in de brievenbus kwam. Je kon dat gratis ontvangen tot je 40ste verjaardag en daarna was het over. 40-plussers maakten toen kennelijk verder geen carrière- en groeistappen meer? 

Tijden veranderen. 

Maar dat is een ander verhaal. 

Ik vind het altijd leuk om overheidsprofessionals te inspireren met kennis en inspiratie die ik weer bij anderen opdoe. Die kennis vertaal ik naar de situatie van overheidsprofessionals. 

Mijn top 5 aan inzichten uit MBA in 1 dag 

  1. Neem iedere dag tijd om te luisteren

Focus, aandacht en dus ook goed luisteren zijn vaardigheden die we steeds minder goed beheersen. Uit onderzoek blijkt dat een arts nog maar 20 seconden (!!) echt luistert naar een patiënt tegenwoordig. Veel te kort om een diagnose te stellen natuurlijk.

Train je luisterspier door hier dagelijks bewust even tijd voor te maken. Als je goed luistert maak je goede afspraken & het is goed voor je relaties.  

Ik hoor zo vaak dat overheidsprofessionals te snel beginnen, als ze een verzoek van een bestuurder krijgen bijvoorbeeld. Dat is zonde van de tijd en geeft veel frustratie. 

  1. Feedback, wees heeeeel voorzichtig 

Feedback geven is hip, biedt jouw organisatie al feedbacktrainingen aan? Het is maar goed als de deelnemers vervolgens niks of weinig doen met de kennis die ze leren. Feedback maakt namelijk heel veel kapot. Ik kom hier nog wel een keer op terug in een andere nieuwsbrief. 

  1. Wees kwistig met complimenten 

Om 1 kritiekpunt te kunnen hebben van een ander zijn er zo’n 4 à 5 complimenten nodig. Houd je níet in met complimenten. Als jij denkt: ik ben nu wel erg aan het slijmen, dan begint de ander het net lekker te vinden.

Het leuke is: je doet zowel de ontvanger als jezelf er een groot plezier mee. Quick win! Complimenten geven als dagelijkse gewoonte, ik stimuleer het al jaren met De Succesvolle Ambtenaar Focusplanner. 

  1. De grootste zorgen van experts/professionals 

Ben Tiggelaar zette ze voor ons op een rijtje:

  • niet genoeg waardering
  • te weinig aandacht voor ontwikkeling en verbetering
  • teveel nadruk op de inhoud en te weinig op relaties 
  1. Plan af en toe een GYLIO dag in 

Het begrip GYLIO is afkomstig uit Nieuw Zeeland, het is de afkorting voor Get Your Life In Order. Op een GYLIO dag ruim je je online zooi op. Oude mails, foto’s, takenlijst, bestanden.

Het lijkt mij best gaaf om dat elk kwartaal 1 dag te doen met een groepje (als stok achter de deur). Zou het jou ook wat lijken? Stuur me dan even een reply. 

Op basis van mijn aantekeningen zou ik wel 50 tips met je kunnen delen, maar dat schiet natuurlijk niet op. Ik heb deze top 5 er voor je uitgefilterd om het simpeler te maken. 

Ben jij toe aan een ontwikkel- en groeimoment voor jezelf, meld je dan aan voor hét gratis Ambtenaren Groeiseminar. De eerste mogelijkheid is op 12 mei, maar je kunt ook voor 3 andere data kiezen.

Aanmelden kan via deze link.

Op een stralende overheid,

 

Ester Oude Nijhuis