Eén van de toffe dingen van focus is dat je expertise steeds groter wordt, dat geeft zelfvertrouwen. 

Maar wat het ook doet is duidelijkheid geven aan anderen. Anderen weten steeds beter waar jij van bent en waar ze je voor kunnen benaderen. Je krijgt dan precies de goede informatie en kansen die jou op het lijf geschreven zijn. Ik heb daar zoveel voorbeelden van gezien. 

Geldt ook voor mezelf, zo krijg ik soms zulke toffe tips en ideeën van anderen. Die geef ik dan weer door. 

Vorige week sprak ik Merel, die vorig jaar de training Focus met Voldoening bij mij had gevolgd. Ik organiseer namelijk een opfrismomentje voor oud-deelnemers (inmiddels ruim 50 bij die organisatie) en zocht naar achtergrondinformatie over hybride werken in die organisatie. Omdat ik in het opfrismoment de focusprincipes koppel aan het hybride werken. (De principes zijn nu belangrijker dan ooit). 

Maar goed, daar gaat dit bericht niet over. 

Wat namelijk gebeurde is dat Merel mij zo’n toffe tip gaf, te mooi om voor mezelf te houden. 

Net als in alle overheidsorganisaties is de werkdruk in juni en juli weer onwaarschijnlijk hoog. Alles moet af en de waan van de dag is de baas. 

In die drukte is het moeilijk om vooruit te kijken, maar dat doet Merel wel. 

De laatste dag voordat haar vakantie begint houdt ze sowieso altijd helemaal leeg. Op die dag maakt ze een overdrachtsdossier aan zichzelf. Het is ongeveer 20 minuten werk, even de belangrijkste acties op een rijtje. 

Ook plant ze in haar agenda een dag langer vrij dan ze in werkelijkheid doet (ze begint stiekem een dag eerder met werken). De eerste dag na haar vakantie kan ze dan helemaal gebruiken om weer op te starten. Te beginnen met het bekijken van haar eigen overdrachtsdossier. 

Geniaal.

Ik ga het meteen zelf ook doen over een paar weken. 

Het geeft rust en controle, zowel voor als na de vakantie. Dat wil je toch! 

Oké, dat was het weer voor vandaag. Hou je taai en tot snel weer.

Op een stralende overheid, 

 

Ester