“Ik heb ontdekt dat ik ook heel goed 2 vergaderingen tegelijk kan bijwonen online. Dan heb ik twee beeldschermen voor me en van beide vergaderingen 1 oortje in. Dan hoor ik via het ene oortje de ene vergadering en via het andere de tweede. Werkt prima, ik moet alleen opletten dat ik op het juiste moment de juiste microfoon aanzet. Dat is wel eens misgegaan en dat was een hele vreemde situatie.” 

Ik zit op het terras met een politiek raspaard, die dit vol trots vertelt. Het is heel gezellig, de zon schijnt en we mogen eindelijk weer bij elkaar komen. Heerlijk even niet plenair, maar koetjes en kalfjes onderling. 

De werkwijze met 2 vergaderingen verrast me. Kan dat echt? Volg je het dan nog wel allemaal? En hoe is het eigenlijk met je stressniveau, heb je er ’s nachts geen last van als je zo ULTRA aanstaat overdag? 

“Ja hoor, gaat prima” en “Nee, ik slaap al mijn hele leven slecht, dus dat ben ik gewend.” 

Het doet me denken aan een kinderprogramma van vroeger. Dat heette: D’r kan nog meer bij! Generatiegenoten zullen het zich wellicht nog herinneren. (Er zat zo’n heerlijk deuntje bij dat je niet meer uit je hoofd krijgt.) 

Is dat ook zo? Kan er altijd nog wel wat bij? Krijgen we dan meer voor elkaar en worden we nóg productiever? 

We hebben erg onze best gedaan om hierachter te komen de afgelopen decennia. Steeds meer taken, steeds meer (telkens veranderende) prioriteiten, meer informatie, meer verschillende tools. 

Er is veel onderzoek gedaan naar hoeveel informatie er op ons afkomt en wat dat met ons doet. Bijvoorbeeld door M. Hilbert in 2012 (gepubliceerd in Significance). Uit dit onderzoek komt naar voren dat de dagelijkse hoeveelheid prikkels die wij te verwerken hebben gelijk staat aan 174 kranten. Kun je het je voorstellen? Elke dag! 

Dit feit levert veel kantoormedewerkers problemen op. 

Dit is wat er door de overload aan informatie (en het gebrek aan focus dat daarvan het gevolg is) gebeurt:

  • we concentreren ons steeds slechter
  • we ervaren steeds meer stress
  • de kwaliteit van het werk dat we leveren wordt minder
  • het lukt steeds minder goed om echt verschil te maken met ons werk
  • 1 op de 7 mensen heeft last van burn-out klachten

Slecht nieuws. 

Vaak proberen we deze nieuwe problemen (veel meer prikkels en informatie te verwerken hebben) op te lossen met een oude oplossing: timemanagement. Oftewel, harder rennen, méér doen en onze tijd nóg efficiënter indelen. 

Waardoor we het alleen maar erger maken. 

Dat kan natuurlijk niet zo doorgaan. 

Nú is het moment om hier korte metten mee te maken. Een frisse start na de zomervakantie en ook nog het moment dat we zo langzaam aan weer steeds meer naar kantoor gaan. 

Het door ons ontwikkelde programma Focus met Voldoening is er speciaal voor jou en je collega’s. 1 van de 7 elementen van het programma is: Focus geeft voldoening. Een dagelijkse portie de diepte in, ongestoord werken aan een belangrijke lastige taak, daar knap je van op. 

Lijkt het je wat? Samen met je collega’s werken aan slimme gewoontes die je op een ontspannen manier productiever maken (je haalt betere resultaten en maakt meer verschil) en die je meer voldoening geven. 

Het programma kun je met een team volgen of in-company met deelnemers uit verschillende organisatie-onderdelen. 

Nieuwsgierig? Ik ga graag met je in gesprek om te zien of het past bij jullie situatie. Een gesprek vraag je aan via Team@caseon.nl

Meer informatie over het programma vind je via deze link.

 

Op een stralende overheid,

 

Ester