De magie van mooie verhalen. Kennis over alles. De geur. 

Het was een kleine bieb, in zo’n oud schooltje. Ramen aan beide kanten van de ruimte, linoleum op de vloer. Een paar stoelen en tafels. In mijn herinnering scheen altijd de zon als ik daar rondstruinde. 

Het kost me weinig moeite me te wanen in de bibliotheek in Den Helder waar ik als jong Estertje vaak kwam. 

De volle boekenrekken, ik kon maar net bij de bovenste plank. Van de prentenboeken groeide ik door naar 4 – 8 jaar en daarna werd het pas echt leuk. De dikke jeugdboeken. Thea Beckman, Evert Hartman, Jan Terlouw en weet ik veel wie allemaal. 

Magisch vond ik het daar. Ik herinner me dat ik me probeerde voor te stellen dat ik ál die boeken gelezen zou hebben. Hoe gaaf dat zou zijn. Moest kunnen toch? 6 boeken in 3 weken is toch meer dan 100 boeken per jaar. Dat schiet best op. 

Het aantal boeken dat ik kon lezen was duidelijk afgekaderd, een eindig aantal. (dacht ik, ik had er geen idee van dat er steeds nieuwe boeken bijkwamen) 

Hoe anders is het nu. 

We hoeven al lang niet meer een bibliotheek te bezoeken om aan kennis en vertier te komen. (Maar het kan wel. Ik heb nog steeds met veel genoegen een abonnement) 

De hele wereld aan kennis en informatie is tegenwoordig binnen handbereik. Ligt de hele dag naast ons, op ons bureau, in de vorm van een mobiele telefoon. Bovendien kunnen we op onze telefoon niet alleen geschreven tekst vinden, maar ook gesproken tekst en zelfs video’s. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Kennis opbouwen blijft belangrijk, maar het is zo veel geworden! 

Alles is veel geworden. 

Logisch dat velen daar last van hebben. Want ons brein wil meer, meer, meer. Maar dat kan dus niet… Een dag blijft bestaan uit 24 uur, daar komt geen minuut bij. 

Er is maar 1 manier om dit op te lossen. De manier die onze kleine Ester ook toepaste in de bibliotheek: kiezen, kiezen, kiezen. (Ik mocht steeds maar 6 boeken mee naar huis nemen, dus kiezen moest) 

Hoe doe je dat dan precies? Kiezen in een overvloed aan taken, activiteiten, toezeggingen en verzoeken. 

In Focus met Voldoening is dit een heel belangrijk onderwerp. Je leert niet alleen kiezen, maar je leert vooral kiezen én daar een goed gevoel bij hebben. En anderen daarin meenemen, zodat ook zij (leidinggevenden, bestuurders, collega’s, externen) zich helemaal in jouw keuzes kunnen vinden. Jou daar zelfs om bewonderen. 

Deze vaardigheid is belangrijker dan ooit. 

Samen zorgen we ervoor dat je deze vaardigheid ontwikkelt en blijft toepassen. Zodat je er de rest van je leven plezier van hebt. 

Beloofd. 

Doe je mee?

Meer informatie en aanmelden: klik op deze link

PS: heb je collega’s die je meer ontspanning, voldoening en productiviteit gunt? Stuur de informatie over de training dan gerust naar ze door. 

Op een stralende overheid,

 

Ester