Ben je a.s. vrijdag bij het gratis webinar Focus met Voldoening, over professionele effectiviteit? Voor professionals bij de overheid. Als je je nog niet hebt aangemeld: je bent heel erg welkom en jouw collega’s ook. 

De inschrijflink vind je onderaan de mail (die mag je ook doorsturen naar je collega’s of op intranet publiceren bijvoorbeeld). 

Ik ben van de leeftijd “precies halverwege de loopbaan”. Toen ik net begon met werken volgde ik vrij snel een cursus Timemanagement. Want ik vond het lastig om mijn werk te organiseren en te plannen. Ik vergat dingen en er kwam minder uit mijn handen dan ik zou willen. 

Even terug naar die tijd, begin deze eeuw. Sweet memories: 

  • We hadden een eigen repro in het stadhuis. De (leuke) mannen die daar werkten brachten stapels en stapels papier rond door het stadhuis. In een winkelwagentje!

  • We kregen 2 keer per dag koffie en thee geserveerd aan ons bureau. Het karretje met rinkelende kopjes hoorde je van verre aankomen.

  • Er was een typekamer waar van alles en nog wat werd uitgetypt. Wel al op computers hoor, type-ex en strookjes tussen geplakte tekst heb ik niet meegemaakt.

  • Collega’s van mij rookten op hun werkkamer. Zelf had ik een astmatische kamergenoot, dus op mijn kamer gebeurde dat niet, maar op andere plekken was het heel gewoon.

  • Mijn collega’s hadden letterlijk nét een paar maanden een persoonlijk mailadres. Als jonge ambtenaar mocht ik natuurlijk meedenken aan de invulling van de eerste webpagina van de gemeente.
    Wat zouden we het rustig krijgen nu we bijna geen brieven meer hoefden te schrijven en langslopen bij elkaar en bellen nauwelijks nog nodig was! 

Van de belofte dat internet en computers ervoor zouden zorgen dat we het rustig zouden krijgen is niet veel terecht gekomen. Integendeel! De invloed van internet op onze alsmaar groeiende werkdruk is gigantisch. 

Informatie is ongelimiteerd beschikbaar, voor iedereen. Het is daardoor ook voor iedereen mogelijk om zich een ‘soort van’ expert te voelen op welk vakgebied dan ook. Om goede ideeën te opperen en vragen te stellen. Of opdrachten te geven (kijk eens naar het voorbeeld van gemeente X, kunnen wij dat ook?).

Logisch dus dat die timemanagement technieken van toen vandaag de dag niet meer werken. 

Zoals de hele dag streven naar een lege mailbox. Of zoveel mogelijk taken doen en lijstjes van A tot Z afwerken. Het werkte vroeger, maar nu niet meer. De huidige tijd vraagt om een andere methode en andere vaardigheden. 

In het webinar Focus met Voldoening leg ik je met veel plezier precies uit wat in het huidige informatietijdperk wel werkt. 

Je kunt je via deze link inschrijven: https://caseon.webinargeek.com/focus-met-voldoening-lekker-werken-bij-de-overheid.

Komt het tijdstip je niet uit? Als je je inschrijft krijg je de dag na het webinar een link naar de opname. Die link werkt 1 week. Een goed alternatief, maar live erbij zijn is beter natuurlijk! 

 

Op een stralende overheid,

 

Ester